NATO a decis să sporească sprijinul pentru Ucraina. Șeful diplomației ucrainene: Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din al Doilea Război Mondial


Miniștrii de externe din cele 30 de națiuni ale NATO, reuniți la Bruxelles, au convenit să mențină și să consolideze în continuare sprijinul pentru Ucraina și să intensifice cooperarea cu partenerii, având în vedere implicațiile globale ale războiului neprovocat al președintelui Putin împotriva Ucrainei.
„Aliații au condamnat în totalitate crimele oribile de civili pe care le-am văzut la Bucea și în alte locuri eliberate recent de sub controlul rusesc”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma reuniunii.
„Aliații au făcut multe și sunt hotărâți să facă mai mult, acum și pe termen mediu și lung, pentru a-i ajuta pe curajoșii ucraineni să-și apere casele și țara și să respingă forțele invadatoare”, a declarat Stoltenberg, citat într-un comunicat al Alianței.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a mulțumit aliaților NATO pentru sprijinul lor substanțial și a anticipat că bătălia pentru Donbas va semăna cu bătăliile din al Doilea Război Mondial.
Șeful diplomației de la Kiev a precizat că Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme „acum” pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ”va fi prea târziu”, într-o declarație ecou a afirmațiilor sale de la sosirea la Bruxelles când a spus că are trei puncte pe ordinea de zi: „arme, arme şi iar arme”.
Trupele ruse care după declanşarea invaziei pe 24 februarie au pătruns în partea de nord a Ucrainei s-au retras şi se repliază pentru o ofensivă majoră în zona Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei. Acest scenariu a fost confirmat și de secretarul general al NATO în urmă cu două zile, când a avertizat că Rusia va declanșa o ofensivă în estul și sudul Ucrainei pentru a cuceri Donbasul și a crea o punte terestră cu Crimeea
„În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate. Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”, a explicat ministrul ucrainean, citat de Agerpres.
De la începutul invaziei ruse statele occidentale au oferit armatei ucrainene un sprijin substanţial în echipamente militare, livrându-i în prima lună de război, printre altele, circa 17.000 de rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile ce au provocat pierderi considerabile armatei ruse.
Potrivit ambasadorului american la NATO, două treimi dintre statele Alianţei au livrat Ucrainei arme sau muniţii.









































































