Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de opoziția prorusă, respinsă de Parlament. Dorin Recean, către socialiști, comuniști și șoriști: „Să ajuți Rusia să slăbească R. Moldova este o adevărată trădare”
![Vizualizări](/img/eye.jpg)
![Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de opoziția prorusă, respinsă de Parlament. Dorin Recean, către socialiști, comuniști și șoriști: „Să ajuți Rusia să slăbească R. Moldova este o adevărată trădare”](/getimages/620x2000x2/large/8f404a66ec7240c364aa23e6999e1215.jpg)
Premierul Dorin Recean, mesaj pentru opoziția prorusă din Parlamentul R. Moldova: „Cine e de vină că a încălcat contractul și n-are de gând să livreze gaz așa cum a garantat prin semnătură? Cine vrea să lase regiunea transnistreană fără căldură în plină iarnă sperând să destabilizeze situația în toată R. Moldova? Cine bombardează liniile electrice ca să genereze o criză de electricitate? Cine face toate aceste lucruri? Știți, dar vă este frică să spuneți - angajatorul vostru, Kremlinul.
Dar și mai grav - cine e de vină că a ținut R. Moldova blocată 30 de ani într-o dependență totală de o singură sursă de gaz și o singură linie de energie electrică prin care vi se dictau toate deciziile ce vizau interesul național? Cine NU a conectat R. Moldova la o piață de energie stabilă? Cine NU a construit zeci de ani o linie de rețele electrice care să ne asigure lumină fără șantaj? Cine a ales conștient an de an să stea la mila Kremlinului? Voi - forțele pro-Kremlin care stați în această sală!”
Parlamentul a respins, în noaptea de joi spre vineri, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului, înregistrată de opoziția prorusă în frunte cu liderul comuniștilor Vladimir Voronin, care nici nu s-a prezentat la ședință.
Moțiunea de cenzură a fost inițiată de 26 de deputați din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care au invocat motivul situației din domeniul energetic, însă a fost susținută la final de doar 18 mâini ridicate.
Premierul Dorin Recean a dat asigurări, de la tribuna Parlamentului, că Guvernul va găsi soluții pentru a depăși criza energetică și va rămâne alături de cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în cazul în care „Gazprom” va sista livrarea de gaze către regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025.
Autoritățile au asigurat 97% de volum de gaz pentru perioada rece, în cazul în care cetățenii din regiunea transnistreană vor fi lăsați fără căldură de către Federația Rusă, Guvernul va ajuta oamenii, iar dacă prețurile la nivel internațional vor crește – va compensa cheltuielile și îi va sprijini pe cei care au nevoie, a dat asigurări prim-ministrul.
„Nu pot să tolerez cinismul și ipocrizia, dar mai greu - trădarea de patrie și a interesului național. Nu, deputați socialiști, comuniști și șoriști, republica noastră, Moldova, nu este vinovată pentru atacurile fără oprire asupra ei din partea unui stat străin. R. Moldova va continua să stea dreaptă și să se dezvolte, chiar dacă mulți dintre voi sunteți plătiți să munciți împotriva acestui lucru. Ați acuzat guvernarea că ar sacrifica interesul național. Când din partea unor personaje care sunt plătite de zeci de ani cu bani murdari anume pentru a lupta împotriva interesului țării vin asemenea acuzații, înțeleg că ne mișcăm în direcția corectă.
Voi cita acuzația voastră din moțiune: Astăzi, la fel ca și trei ani în urmă, Republica Moldova în prag de iarnă se pomenește cu o criză energetică profundă. În primul rând, dacă ați avea un gram de cinste rămasă, ați spune cetățenilor adevărul - Republica Moldova nu se pomenește într-o criză energetică, ci Kremlinul face tot posibilul pentru a folosi energia și frigul împotriva oamenilor din întreaga regiune. Să vă ajut eu să găsiți un termen potrivit pentru bombardarea infrastructurii energetice din statul vecin, mai ales pe timp de iarnă? Cine e de vină că a încălcat contractul și n-are de gând să livreze gaz așa cum a garantat prin semnătură? Cine vrea să lase regiunea transnistreană fără căldură în plină iarnă sperând să destabilizeze situația în toată R. Moldova? Cine bombardează liniile electrice ca să genereze o criză de electricitate? Cine face toate aceste lucruri? Știți, dar vă este frică să spuneți - angajatorul vostru, Kremlinul”, a punctat prim-ministrul.
Potrivit lui Dorin Recean, Guvernul face tot posibilul ca gazul să nu mai fie folosit ca armă politică împotriva Chișinăului, în condițiile în care Federația Rusă face tot posibilul pentru a folosi energia și frigul împotriva oamenilor, inclusiv prin bombardarea infrastructurii energetice, așa cum se întâmplă azi în Ucraina.
„Iarnă de iarnă, moldovenii riscau să nu aibă căldură și lumină în case doar pentru că așa voia Kremlinul. Să ajuți Rusia să slăbească R. Moldova este o adevărată trădare. Patriotism înseamnă să ajuți R. Moldova să devină mai puternică în fața oricărui stat străin care ar vrea s-o distrugă”, i-a mai transmis Dorin Recean opoziției proruse.
Deputații din opoziție au acuzat Guvernul de lipsă de competență și responsabilitate în administrarea R. Moldova, dar și de acțiuni care „escaladează criza” energetică.
Vedeți mai jos discursul integral al premierului Dorin Recean, în legătură cu moțiunea de cenzură, examinată de Parlament:
Dragi cetățeni,
Domnule președinte al Parlamentului, stimați deputați,
Deputații socialiști și comuniști au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Așa cred ei că se rezolvă o problemă națională. Dacă Gazprom încalcă contractul, voi spuneți că de vină e… Moldova. Rusia, după placul său, vrea să închidă căldura și lumina în regiunea transnistreană, voi spuneți că de vină e Moldova. Kremlinul aduce bani murdari cu care vrea să oprească dezvoltarea țării noastre, voi închideți ochii. Pentru voi Moldova este de vină pentru lucrurile grave pe care ni le face un stat străin ostil. Și, în loc să ajutați - așa cum puteți - Moldova să treacă peste probleme, voi vreți să destabilizați țara.
Voi spuneți că sunt arogant și vorbesc urât cu voi, eu nu pot să tolerez acest cinsim și această ipocrizie, dar mai greu - trădarea de patrie și a interesului național.
Voi nu vreți drumuri reparate, școli, grădinițe moderne, spitale europene, pensii mai mari, salarii crescute, voi nu vreți bani europeni cu care facem toate aceste lucruri în ultimii ani. Nu vreți pacea și stabilitatea pe care o asigurăm în ultimii 4 ani, în timp ce, la câțiva kilometri, de aproape 3 ani Rusia aruncă bombe și omoară copii. Voi faceți glume pe seama războiului. Dar glumele voastre nu opresc nici războiul, nici problemele grave care decurg din el - probleme din cauza cărora suntem acum aici. Voi nu vreți un guvern care să continue să aducă investiții, să majoreze salariile și plățile sociale, să modernizeze satele și orașele. Voi vreți un guvern care să ridice în slăvi un stat străin și să-și acuze propria țară.
NU, deputați socialiști, comuniști și șoriști, republica noastră, Moldova, nu este vinovată pentru atacurile fără oprire asupra ei din partea unui stat străin. R. Moldova va continua să stea dreaptă și să se dezvolte, chiar dacă mulți dintre voi sunteți plătiți să munciți împotriva acestui lucru.
Ați acuzat guvernarea că ar sacrifica interesul național. Când din partea unor personaje care sunt plătite de zeci de ani cu bani murdari anume pentru a lupta împotriva interesului țării vin asemenea acuzații, înțeleg că ne mișcăm în direcția corectă.
Voi cita acuzația voastră din moțiune: „Astăzi, la fel ca și 3 ani în urmă, Republica Moldova în prag de iarnă se pomenește cu o criză energetică profundă”.
În primul rând, dacă ați avea un gram de cinste rămasă, ați spune cetățenilor adevărul - Republica Moldova nu se „pomenește” într-o criză energetică, ci Kremlinul face tot posibilul pentru a folosi energia și frigul împotriva oamenilor din întreaga regiune. Să vă ajut eu să găsiți un termen potrivit pentru bombardarea infrastructurii energetice din statul vecin, mai ales pe timp de iarnă?
Cine e de vină că a încălcat contractul și n-are de gând să livreze gaz așa cum a garantat prin semnătură? Cine vrea să lase regiunea transnistreană fără căldură în plină iarnă sperând să destabilizeze situația în toată Moldova? Cine bombardează liniile electrice ca să genereze o criză de electricitate? Cine face toate aceste lucruri? Știți, dar vă este frică să spuneți - angajatorul vostru, Kremlinul.
Dar și mai grav - cine e de vină că a ținut Moldova blocată 30 de ani într-o dependență totală de o singură sursă de gaz și o singură linie de energie electrică prin care vi se dictau toate deciziile ce vizau interesul național? Cine NU a conectat Moldova la o piață de energie stabilă? Cine NU a construit zeci de ani o linie de rețele electrice care să ne asigure lumină fără șantaj? Cine a ales conștient an de an să stea la mila Kremlinului? Voi - forțele pro-Kremlin care stați în această sală!
Vă place să invocați interesul național în timp ce trădați R. Moldova fără să clipiți!
Acuzați în moțiune că starea lucrurilor în energie a degradat și s-a agravat. Probabil doar din perspectiva Kremlinului, situația a „degradat și s-a agravat”, pentru că Moldova, de câțiva ani, face tot posibilul ca gazul să nu mai poate fi folosit ca armă politică împotriva Chișinăului. Știți ce era cu adevărat grav pentru poporul nostru, dar vouă vă convenea de minune? Faptul că iarnă de iarnă moldovenii riscau să nu aibă căldură și lumină în case doar pentru că așa voia Kremlinul.
Exact cum se întâmplă acum cu regiunea transnistreană. Asta numiți voi interes național? Asta voiați să continue pentru Moldova? Să trăim în frig și întuneric pentru că așa a decis un stat străin? NU, acum lucrurile nu mai stau așa. Și este important ca cetățenii să știe adevărul, nu minciunile din metodicika voastră primită de la Moscova:
1. Moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu vor sta în frig și întuneric, pentru că avem rezerve de gaz pentru iarnă. Avem 93% de gaz asigurat pentru perioada rece.
2. Guvernul va găsi cele mai bune soluții și pentru moldovenii de pe malul stâng al Nistrului, dacă Rusia îi va lăsa fără căldură doar pentru a cauza instabilitate.
3. În această iarnă moldovenii nu vor plăti mai mult decât iarna trecută pentru gaz. Exact cum am și declarat. Iar dacă prețurile la nivel internațional vor crește, guvernul va compensa și va fi alături de cei care au nevoie.
Scrieți în moțiune că am trimis un ministru la Sankt Petersburg pentru a negocia cu Gazprom asigurarea energetică a țării. Nu cunoașteți probabil, dar malul drept al Nistrului DEJA este asigurat energetic, avem gaz suficient și vom avea gaz. Ministrul a mers pentru a cere Gazprom să-și respecte contractul semnat tot de ei, așa încât malul stâng să aibă în continuare gaz. Voi credeți că nu trebuie să cerem Gazprom să respecte contractul? Credeți că trebuie să le mulțumim că își încalcă obligațiile contractuale și să nu facem nimic pentru cei din stânga Nistrului care sunt tot cetățenii noștri? Aplaudați, nu-i așa, când cetățenii voștri sunt lăsați la mila unui stat străin?
Vă indignați în moțiune că am spus că avem de înfruntat o iarnă grea și că garantăm că guvernul va fi alături de oameni. Ați fi preferat să fim alături de interesele Kremlinului, nu de interesul oamenilor? DA, știu că aceasta este fișa voastră de post. Însă sarcina Guvernului este anume să fie alături de oameni.
Spuneți că „Rata sărăciei absolute și extreme au înregistrat cele mai înalte valori din ultimii 10 ani.” Haideți să vă explic realitatea, totuși. În ultimii ani, din cauza Covid, dar mai ales a războiului și crizei energetice provocate de Kremlin, am trăit o perioadă foarte grea pentru țara noastră. Inflația a crescut, prețurile au crescut peste tot în lume. Cu toate acestea, am ajutat oamenii cu plăți sociale, anul trecut am reușit să ne revenim și acum vom reuși să asigurăm creștere. Am reușit să creștem veniturile la mai multe categorii profesionale - DA, vrem mai repede și mai mult. Dar, vă rog să fiți atenți, căci sunt cifre importante - cheltuielile în domeniul social, adică ajutorul pentru oameni, erau 9% din PIB, acum sunt 13% din PIB.
De asemenea, ar fi bine să ținem cont și de faptul că tot voi vă ascundeați în spatele unei cifre. Nu ați avut curajul să spuneți cetățenilor și să arătați statistica reală și mențineați pragul la care raportați rata sărăciei la unul foarte mic, ireal și fals. Abia acum câțiva ani pragul sărăciei a fost modificat, adică mărit, ca să fie unul real.
Încă un lucru la care vreau să atragem atenția, sărăcia poate și trebuie învinsă prin majorarea veniturilor, care pot fi crescute prin locuri de muncă. Chiar și cu război la hotar, reușim să aducem investitori pentru ca să avem acasă locuri de muncă bine plătite și am reușit să creștem rata de ocupare și să legalizăm o bună parte din munca la negru. Dar cel mai important, ne-am mișcat cu viteză maximă pe calea integrării europene care este principalul garant al bunăstării în viitorul apropiat, dar și pentru toate generațiile viitoare.
Vorbiți despre, citez: „dezastrul care ar urma să se dezlănțuie asupra moldovenilor”.
În timp ce voi vreți și vă rugați la Kremlin să dezlănțuie un dezastru asupra moldovenilor, Guvernul va opri acest dezastru atât de așteptat de voi.
În timp ce voi vă ridicați sacoșele cu bani criminali și vă bucurați când Moldova are probleme, noi vom continua să căutăm soluții reale, care să rezolve problemele pe care tot voi le-ați creat când ați guvernat țara. Vă place să vorbiți despre patriotism și interes național. Patriotism și interes național înseamnă să contribuiți la găsirea soluțiilor pentru moldoveni, să ajutați țara și cetățenii să treacă peste problemele create tot de voi, împreună cu angajatorii de la Kremlin. Voi strigați cuvântul „patriotism” în timp ce vă vindeți țara. V-aș spune să aveți un pic de rușine și demnitate, dar știu că demult nu mai aveți așa ceva. Știu că modelul vostru de lider este Putin, cel care amenință cu întuneric și frig poporul nostru, poporul vostru!, cel care bombardează zilnic Ucraina, cel care amenință toată planeta cu bomba nucleară, cel care alocă 40% din bugetul național pentru sistemul militar-industrial, cel care a pornit un război ce i-a ucis aproape jumătate de milion de oameni. Dacă un lider îi face asta propriului popor, este inimaginabil ce e gata să facă altor popoare. Asta vreți pentru copiii noștri? Cel mai mare salariu din sectorul public din Federația Rusă este al unui soldat care merge și omoară oameni, apoi moare și Rusia are cele mai bogate văduve de război.
Să ajuți Rusia să slăbească Moldova nu este patriotism, este trădare. Patriotism este să ajutați Moldova să devină mai puternică în fața oricărui stat străin care ar vrea s-o distrugă.
Voi răspunde la întrebările din moțiune, dar nu pentru voi, semnatarii ei, ci pentru că cetățenii trebuie să știe ce face Guvernul din prima sursă, nu din fițuicile pe care le primiți și pe care le învățați pe de rost ca să va laude șefii.
Așadar, să le luăm pe rând. În legătură cu planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada rece a anului, subliniez că progresul major față de acum 4 ani este că Republica Moldova e pregătită de mai multe scenarii pentru sezonul rece:
*Au fost diversificate rutele de aprovizionare, numărul furnizorilor activi a crescut și implicit siguranța în aprovizionare.
* Sunt disponibile stocuri de gaze și asigurate achiziții de gaze naturale, suficiente pentru acoperirea unui consum rațional pe perioada de iarnă.
*Este elaborat un Plan de pregătire pentru sezonul de încălzire, aprobat prin Hotărârea de Guvern 677/2024, un astfel de Plan de pregătire pentru sezonul de încălzire a fost aprobat și în anul 2022 și 2023. A fost instituită și o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire.
*Avem parteneri puternici, mai ales Uniunea Europeană, și acorduri de întrajutorare atât cu Ucraina, cât și cu România.
Planul de acțiuni include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova. Apropo, aceste măsuri nu sunt un secret - sunt publicate într-o hotărâre de guvern încă din 2 octombrie! Planul descrie scenarii de intervenție în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze din partea Gazprom către regiunea transnistreană, având în vedere incertitudinea legată de organizarea transportului de gaze de către „Gazprom” prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025. Accentuez că consumatorii malului drept nu vor fi afectați, având în vedere că, din decembrie 2022, cumpărăm gaz din alte surse, iar întreg volumul de gaze naturale de 5,7 mil. m3/zi livrat de „Gazprom” merge pentru acoperirea consumului malului stâng și producerea energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan.
În timp ce malul drept și-a asigurat securitatea aprovizionării cu gaze naturale și liberalizarea pieței, consumatorii de pe malul stâng sunt în continuare dependenți de o singură sursă de import – „Gazprom”, care se bazează pe Contractul privind furnizarea gazelor naturale nr. 1ГM-07-11 din 29 decembrie 2006 încheiat între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, termenul căruia a fost extins prin Acordul Adițional nr. 19 din 29 octombrie 2021. Conform prevederilor acestui Contract, „Gazprom” are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026.
Acest Plan de acțiuni al Guvernului are o componentă de maximă importanță națională - și anume, riscul unei catastrofe umanitare în țara noastră. Din același motiv, am solicitat instituirea stării de urgență - Guvernul are responsabilitatea de a proteja cetățenii. Criza energetică ar putea duce la consecințe umanitare, care să vizeze și securitatea statului. Ar fi bine să conștientizăm cu toții, inclusiv deputații din fracțiunile care ridică în slăvi Kremlinul, responsabilitatea colectivă de a ne proteja țara. A noastră țară, nu alta.
Nu voi detalia, încă o dată, riscurile despre care am vorbit chiar azi, când am cerut instituirea stării de urgență, legate de oprirea livrării de gaz către regiunea transnistreană. Voi puncta, încă o dată, cele 3 consecințe grave care pot decurge într-o asemenea situație:
1.O potențială criză umanitară, având în vedere că există riscul ca 300 de mii de cetățeni de pe malul stâng să nu aibă în plină iarnă căldură și lumină;
2.Riscuri de securitate care derivă din potențiala criză umanitară;
3.Probleme de asigurare a funcționării și stabilității sistemului electroenergetic pe întreg teritoriul RM.
Așadar, pentru a concluziona - planul Guvernului pentru sezonul rece este foarte complex și trebuie să ia în calcul foarte multe riscuri complicate pentru țara noastră și nu încape în lozincile populiste și reducționiste pe care le strigați voi.
O serie de întrebări și acuzații au legătură cu securitatea energetică a țării. Curios că vă faceți griji de securitatea energetică acum, prin lozinci și populism, dar cât ați fost la putere n-ați făcut nimic sau, mai bine zis, ați făcut totul anume pentru a menține această stare de INSECURITATE energetică.
În ultimii doi ani s-a făcut cât nu s-a făcut în 30. R. Moldova și-a majorat semnificativ securitatea energetică, și nu de aceea că ia gaz de la o sursă sau alta, ci anume că are libertatea de a lua gaz în cele mai convenabile condiții. Asta înseamnă să ai siguranță - să poți alege ce e bine pentru țară. Să poți cumpăra energie fără a fi condiționat politic, fără a sta în genunchi, să poți cumpăra de pe piețele concurențiale înseamnă securitate. Da, au fost în anii trecuți pe aceste piețe prețuri exagerat de mari din cauza războiului și efectelor acestuia. Însă este o diferență între creșterea prețurilor și dependența de un preț impus.
Republica Moldova a putut face față crizelor energetice succesive datorită diversificării rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, prin investiția în gazoductul Iași – Ungheni și extinderea lui în Moldova și România, prin fluxul revers prin conducta TransBalcanică T1, prin interconectarea sincronă de urgență cu rețeaua electroenergetică continentală a ENTSO-E. Posibilitățile concrete de a avea surse alternative de aprovizionare cu energie au fost create în ultimii ani, cu suportul partenerilor de dezvoltare. Dacă nu se făceau aceste investiții, inclusiv fluxul revers pe conducta TransBalcanică, riscul de a rămâne fără gazele naturale din Federația Rusă transportate printr-o zonă de război era foarte mare. În ultimii 2 ani, s-au procurat gaze naturale pe piețele internaționale de gaze de la producători sau furnizori înregistrați în: România, Grecia, Bulgaria, Austria, Elveția.
Vreau să accentuez un lucru și sper să-l audă cât mai mulți cetățeni, pentru că minciunile pe acest subiect au curs gârlă: Consumul malului drept de gaze naturale în 2023 a fost asigurat de pe piață la un preț mai mic decât cel livrat de „Gazprom”. Astfel, am economist aproximativ 61 de milioane USD. Mai clar, dacă am fi luat gaz de la Gazprom și nu de pe piața liberă, cetățenii ar fi plătit în perioada aceasta 61 de milioane de dolari în plus.
Mai recent, în 2024, prețul oferit de „Gazprom” către SA „Moldovagaz” a fost mai mic comparativ cu cel înregistrat la burse/pe piață, însă „Gazprom” a redus volumele livrate către Republica Moldova la doar 5,7 mil. m3/zi. Adică, indiferent ce preț - mic, mare - ar cere Gazprom, ei nu vând acest gaz, decât în cantități insuficiente.
Realitatea de la care pornim este că Republica Moldova este dependentă de importurile de gaze naturale. Nu producem gaz și nici nu avem capacități de stocare, prin urmare stocăm în statele vecine. Mai mult decât atât, securitatea aprovizionării cu energie constituie o provocare nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru alte state din Europa. Războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice de către Federația Rusă au crescut exponențial riscurile de aprovizionare cu energie, toate economiile majore din UE confruntându-se în ultimii ani cu o creștere a prețurilor pentru energia electrică și gaze naturale. Din păcate, situația economică și geografică a țării noastre face ca Republica Moldova să fie mult mai afectată la aceste șocuri externe.
Vă referiți în moțiune la banii primiți de la parteneri, inclusiv de la BERD, pentru liberalizarea pieței energetice. Întrebați unde-s banii. Vă spun unde-s banii, bani, apropo, donați sau luați cu împrumut foarte avantajos de la partenerii europeni ca să asigurăm cetățenii Republicii Moldova cu resurse energetice. N-am primit încă niciun leu de la Moscova ca ajutor.
1.În primul rând, împrumutul pe care l-am luat de la BERD nu este ascuns pe undeva, ci a fost ratificat prin Legea nr. 206/2022, în valoarea de 300 mil de euro. Inițial, suma a fost divizată în 2 tranșe - 100 de milioane de euro pentru diversificarea surselor de import de gaze și 200 de milioane de euro pentru acoperirea urgențelor care pot apărea. Ulterior, a fost adăugată a 3-a tranșă de 165 de milioane de euro și o donație de 34 de milioane de euro. Entitatea care să realizeze aceste obiective a fost desemnată Energocom. Astfel, cu împrumutul total de 225 mil € din plafonul de 265 de la BERD și cu €97.2 mil din resurse proprii, Energocom a cumpărat 352.5 mil m.c. din care 47.1 mil m.c. stocuri de securitate.
2.Acești bani sunt valorificați în 3 etape - septembrie 2022 - august 2023, septembrie 2023 - august 2024 și, respectiv, din septembrie 2024 încoace. Tranșa a 2-a de 200 de mil de euro nu a fost prelungită, fiind utilizate la moment doar tranșa 1 și 3. O mare parte din achizițiile SA „Energocom” au fost făcute din surse proprii ale întreprinderii și nu din împrumutul BERD.
3.Acest împrumut a fost luat în condiții avantajoase pentru Republica Moldova, iar sumele urmează a fi restituite etapizat. Rata dobânzii este de EURIBOR+1%. Ceea ce înseamnă o rată efectivă de 4.95% anual. Apropo, pentru că vă place atât de mult Rusia, știți cu cât se împrumută statul rus pe piața internă? Cu o rată a dobânzii de 21,17%.
În legătură cu acuzația voastră că Republica Moldova procură doar de la traderii acceptați de BERD.
Precizez că Energocom nu are limitări în ceea ce privește cumpărarea de gaze naturale. Totodată, noi nu putem să cumpărăm gaz dintr-un garaj. Noi ca stat, ca oricine, de fapt, avem anumite rigori în ceea ce privește furnizorii.
În continuare, întrebați care sunt rezervele de resurse energetice și faceți niște acuzații false, punând întrebări care arată, cel mai probabil, că nu cunoașteți ce se votează în Parlament. Întrebați de ce nu este cadru normativ, de ce nu este reglementat volumul de achiziții, termenele limită, responsabilii. Toate acestea sunt reglementate, stimați semnatari ai moțiunii, inclusiv prin legi votate în Parlament.
Vă explic - Guvernul are elaborat cadrul normativ de reglementare a creării stocurilor de gaze naturale în conformitate cu Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, HG nr. 668/2022 și HG nr. 365/2024, prin care a fost impusă obligația SA „Energocom” de a asigura crearea stocurilor de gaze naturale prestabilite în termen de până la 1 noiembrie 2024. Așadar, la 1 noiembrie 2024, pentru sezonul de încălzire 2024-2025 erau disponibile pentru malul drept 215,6 mil. m3 stocuri de gaze naturale (SA „Energocom” 95,6 mcm + SA ,,Moldovagaz” 120 mcm), stocuri care, în cazul unei posibile stări de urgență în sectorul energetic în ianuarie 2025 ar putea fi utilizate.
Prin urmare, Republica Moldova a asigurat crearea stocurilor de gaze naturale pentru sezonul de încălzire 2024-2025 în conformitate cu prevederile legale.
La 9 decembrie 2024, pentru sezonul de încălzire 2024-2025 sunt disponibile pentru malul drept 126.8 mil. m3 stocuri de gaze naturale, după cum urmează:
1. 33,7 mil. m3 în proprietatea SA „Energocom” stocate în România - deținute în contextul obligației de stocare și urmează a fi livrate pe piața gazelor naturale până pe 31 martie 2025.
2. 46,0 mil m3 în proprietatea SA „Moldovagaz” stocate în Ucraina, de către SA ,,Energocom” - produs flexibil livrat la cerere până în aprilie 2025.
3. 47,1 mil.m3 în proprietatea SA „Energocom”, din care 22,8 mil. m3 sunt stocate în Ucraina și 24,3 mil. m3 în România, care pot fi utilizate numai în cazul unei situații de urgență în sectorul gazelor naturale.
În total, pentru această perioadă, avem cumpărate 712.5 mil m.c., dintre care cele 126.8 menționate mai sus care sunt stocate propriu-zis și restul care urmează a fi livrate începând cu luna martie. Adică avem 93% de gaz asigurat din consumul până în luna aprilie.
Responsabili de asigurarea achizițiilor de gaze naturale sunt titularii de licență pentru furnizarea gazelor naturale, inclusiv cei ce au impuse obligații de serviciul public în conformitate cu prevederile Legii cu privire la gazele naturale (spre ex. SA ,,Energocom” și SA ,,Moldovagaz”). ANRE este autoritatea care asigură monitorizarea şi controlul, în modul și în limitele prevăzute de legea cu privire la energetică și de legile sectoriale.
În legătură cu alte stocuri făcute, menționez că Agenția Rezerve Materiale a asigurat completarea stocurilor rezervelor de cărbune în mărime de 100% din nivelul stabilit în Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat, iar stocurile disponibile de păcură în rezervele de stat sunt completate în limita capacităților de stocare existente. Valoarea nu poate fi făcută publică conform legislației privind Rezervele de Stat. Referitor la stocurile de benzină și motorină, acestea sunt create de agenții economici privați, dar le monitorizăm permanent și vă informez că sunt mai mari decât în anul precedent.
Întrebați de ce nu avem contract pe termen lung cu furnizori. Avem! Contractul pe termen lung dintre MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru o perioadă de 5 ani și expiră la 30 septembrie 2026. Numai că cei cu care au semnat contractul nu-l respectă. Gazprom a decis unilateral în 2022 să nu mai livreze suficiente cantități de gaz conform contractului.
În afară de acest aspect pe care voi îl ignorați complet, în contextul actual volatil și incert la nivel global, nu se mai încheie contracte pe termen lung. Cu toate acestea, dragi cetățeni, vă rog să știți că deja de mai mult timp suntem în căutarea unui partener cu care să avem un contract pe termen lung.
Aderarea Republicii Moldova la Coridorul Vertical de Gaze (la 19 ianuarie 2024, Republica Moldova, alături de Ucraina și Slovacia, s-a alăturat oficial Coridorului Vertical de Gaze (Grecia-Bulgaria-România Moldova-Ucraina), consolidând securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, accesul la gaze naturale din Azerbaidjan și Gaze Naturale Lichefiate din Grecia, integrarea în rețelele regionale de gaze și oferirea unei rute alternative de aprovizionare pentru a asigura stabilitatea și continuitatea livrării către consumatori.
Întrebați în moțiune cine va fi responsabil în cazul în care Republica Moldova va ajunge în stare de urgență în domeniul energetic. Sper că după explicațiile și detaliile oferite mai sus, deja cunoașteți și voi: Gazprom care este utilizat de Rusia ca instrument politic. Dar și voi, cei care ați guvernat anterior țara, și nu ați făcut nimic pentru securitatea energetică.
Orice întrebare trebuie discutată. Orice subiect trebuie clarificat. Mai ales pentru cetățeni. Putem sta aici ore întregi ca să dezbatem. Însă, stimați deputați, haideți să o facem înțelegând faptul că lucrurile sunt complexe, fără populism și isterizare și, cel mai important, conștientizând rolul nostru ca cetățeni ai Republicii Moldova. Pentru că, indiferent de funcția pe care o aveți, aveți datoria să protejați interesul acestui stat, nu al unui străin.
Dragi cetățeni, Stimați deputați,
Da, ne confruntăm cu provocări majore, însă acestea nu au fost cauzate de noi, de guvern sau de poporul nostru. Doar uniți vom depăși și această criză. Și nu doar că o vom depăși, ci vom ieși din ea mai puternici și mai liberi. Să fim solidari cu cei mai vulnerabili, să fim solidari unii cu alții. Nu solidari cu mine sau cu Guvernul, ci solidari în eforturile noastre ca țară de a depăși problemele. Să renunțăm la populism și la acuzații care nu duc la soluții, ci să lucrăm cu responsabilitate, pentru a proteja cetățenii și a ne asigura că mergem înainte.
În ciuda problemelor pe care le avem acum, în curând se apropie sărbătorile de Crăciun, Anul Nou, sărbători de iarnă care unesc familiile și comunitatea. Și vă doresc tuturor, stimați deputați și dragi cetățeni, ca acesta să fie ultimul an în care trăim lângă un război înfiorător, ultimul an în care ne simțim amenințați.
Vă mulțumesc.
![](/getimages/620x2000x2/large/b90661db897821030d9409c6a4ede746.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/31a334d11e3315cc340f54ad49b83e6e.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/7d44594d4d173441a0046e75ab14d248.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/cd0e530d2f7038c1d5b7fb2baa83d52d.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/66a861508874b9ec24fa25eb8f5f7b07.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/f13b18da0eb62ed9c173cddfa561fc5e.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/c97035bc3a578ebc4b506d4e9080750f.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/fefcb0c847455d115ce49b31345149a2.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/c40d69a58645aa61097706f300be2192.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/c52bc2aed88fbde10cc96884a36c01ac.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/b90661db897821030d9409c6a4ede746.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/31a334d11e3315cc340f54ad49b83e6e.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/7d44594d4d173441a0046e75ab14d248.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/cd0e530d2f7038c1d5b7fb2baa83d52d.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/66a861508874b9ec24fa25eb8f5f7b07.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/620x2000x2/large/f13b18da0eb62ed9c173cddfa561fc5e.jpg)
![](/img/eye.jpg)
![](/getimages/619x421x1/large/d848a84e08e0d610a5f77a3441e7853b.jpg)
![](/getimages/619x421x1/large/f017c939b98615b9ade8e3ff2b327694.jpg)
![](/getimages/619x421x1/large/31bf0324f2090f19d6fa96949d2fe6b9.jpg)
![](/getimages/619x421x1/large/c7ce21e8a22ae6eee89b634852ddbf9b.jpg)