09:08:55 26.05.2020
 
Stiri

Moscova și Minsk au convenit asupra planului de „uniune statală”

Știri 16.09.2019 12:43 Vizualizări735 Autor: Ziarul National
Moscova și Minsk au convenit asupra planului de „uniune statală” Pagina de Rusia


Rusia și Belarus au elaborat un program de integrare economică, care prevede uniunea parțială a celor două sisteme economice începând cu ianuarie 2021, scrie publicația rusă „Kommersant”, citată de Pagina de Rusia.

Planul prevede crearea unui Cod fiscal unificat, precum și regim unic de comerț exterior, Cod civil unic, unificarea sistemelor de carte funciară și asigurări sociale, supraveghere bancară comună, regulator unificat al piețelor petrolului, gazelor și electricității și reglementarea armonizată a industriilor. Acest grad de integrare sugerează că la nivelul economiilor vorbim despre crearea unei confederații statale.

Astfel, la 6 septembrie, premierii rus și belarus, Dmitri Medvedev și Serghei Rumas, au convenit asupra prevederilor „Programului de acțiune al Belarusului și Federației Ruse pentru punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului de instituire a statului Unional”. Negocierile propriu-zise se desfășoară începând cu primăvara anului 2019, iar președintele Belarusului Alexander Lukasenko a explicat în repetate rânduri că aceștia sunt pași destul de serioși pentru cele două state.

Proiectul prevede transformari destul de radicale. Ele vor duce la o integrare economică parțială similară cu cea a unui stat confederal sau chiar federal și o absorbție a economiei Belarusului de către economia rusă.

Planul prevede că, până la 1 aprilie 2021, în statul Uniunal Rusia și Belarus să fie adoptat un Cod fiscal unificat, care probabil va intra în vigoare din 2022. Documentul nu spune nimic despre soarta bugetului „unic” al statului UniOnal, dar spune că cele două vor derula o singură politică vamală și energetică, vor crea un „regulator unic” pentru piețele de gaze, petrol, produse petroliere și electricitate.

Documentul nu prevede unificarea bancilor centrale, însă afirmă că acestea și ministerele de finanțe se vor pune de acord asupra armonizării politicilor macroeconomice, unificării controalelor valutare, unificării sistemelor de plăți și, cel puțin în parte, a unui regim unificat de protecție a investițiilor. Tot din 2021, Banca Centrală a Rusiei și Banca Națională a Belarusului vor trebui să cooperze în cadrul unui acord interstatal privind principiile comune ale supravegherii bancare și financiare. În cele din urmă, părțile au convenit asupra unor principii comune pentru „măsuri economice speciale”: care în Federația Rusă sunt denumite mai des „contra-sancțiuni”.

În plus, până la 1 noiembrie 2019, ministerele economiei din Rusia și Belarus ar trebui să creeze o „foaie de parcurs” care să integreze reglementările în sectoarele industriei. Se presupune că se vor „armoniza” reglementarile în sectoarele de combustibili și energie, „politica industrială”, reglementarea de stat a piețelor agricole, comerțului, transportul și comunicațiile, politica antitrust și regimul de protecție a consumatorilor.

De asemenea, până în 2021, este de așteptată crearea unui sistem de acces reciproc la achizițiile publice, un sistem unificat de carte funciara și unificarea legislației economice, care poate fi înțeles ca unificarea Codurilor Civile. Da asemenea, din ianuarie 2022, cele două state intenționează să continue „politica coordonată” pe piața muncii și în domeniul protecției sociale, dar în ultimul caz, se promite doar „aproximarea nivelului” garanțiilor sociale și, în viitor, „egalitatea în drepturi” a cetățenilor celor două țări.

Planul integrării nu spune nimic despre sectoarele de apărare, securitatea statului, instanțele judecătorești, aplicarea legii și Ministerul Afacerilor Interne, educația, sănătatea, știința și guvernul. Cel puțin până în 2022, este greu de prezis când va avea loc unificarea reală a celor două țări – documentul tratează doar integrarea economică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Dan Cartenie 16.09.2019 20:53

Dacă ursul mănâncă un somon, asta înseamnă ursul s-a „unit” cu somonul?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md