Moldova devine pionier în reformele energetice la forumul internațional din Antalya


Experiența Moldovei în tranziția energetică, promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă a fost remarcată la Energy Knowledge Forum în Antalya, Turcia. Aceasta este o platformă inițiată de Banca Mondială ce reunește oficiali și experți din Europa Centrală și de Est și până în Asia Centrală. Republica Moldova a fost reprezentată de secretara de stat Carolina Novac, împreună cu directorii CNED, S.A. Moldelectrica și ANRE. Carolia Novac a participat la un panel alături de oficiali din Turcia și Serbia și de Corporația Financiară Internațională.
Carolina Novac a evidențiat reformele energetice semnificative din Moldova și lansarea de programe de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial și public. Inițial răspunzând crizei energetice, aceste inițiative promit să reducă facturile gospodăriilor, să îmbunătățească securitatea energetică și să sprijine obiectivele climatice pe termen lung.
În Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, Moldova și-a propus să reducă consumul de energie cu 0,8% anual și să îmbunătățească eficiența energetică pentru 0,8% din clădirile țării și pentru 3% din clădirile administrative centrale. CNED a lansat Fondul rezidențial de eficiență energetică care intenționează să renoveze peste 500.000 de metri pătrați de locuințe. Investițiile FEERM vor aduce economii de energie echivalente cu 14.400 tone de petrol între anii 2024 și 2026, reducând cu cel puțin 120 milioane lei cheltuielile pentru resurse energetice. Termoelectrica intenționează să instaleze PTI-uri în 88% din blocurile conectate la sistemul de încălzire centralizată și să convertească 60% din blocurile din Chișinău la distribuția pe orizontală a agentului termic.
În sectorul public, sunt în desfășurare multiple programe de modernizare energetică pentru clădiri publice, incluzând spitale, școli și alte instituții de învățământ. Banca de Cunoștințe a Băncii Mondiale urmărește să asigure că prin cunoștințele globale se stimulează dezvoltarea și expansiunea soluțiilor de impact, accentuând importanța integrării cunoștințelor în procesul decizional și extinderea inițiativelor reușite.
Carolina Novac a vizitat, de asemenea, o fabrică de producție a panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei, operată de CW Enerji, care mai are șapte unități de producție în alte țări. Cu o capacitate anuală de 1.8 GW, fabrica a demonstrat politicile industriale ale Turciei care susțin tehnologia curată și dezvoltarea forței de muncă. Aceste investiții au ajutat Turcia să devină mai puțin dependentă de importuri și să creeze noi locuri de muncă.








































































