„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”
Întreprinderea de stat „Moldelectrica” anunță că este în proces de asigurare a măsurilor de intervenție în caz de necesitate pentru menținerea funcționalității infrastructurii de transport al energiei electrice, inclusiv prin colaborare cu operatorii de sistem și de transport din țările vecine.
Precizarea vine după ce premierul Dorin Recean l-a demis ieri pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, și a cerut întreprinderii „Moldelectrica” să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. Tot „Moldelectrica” trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România și să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanță a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcănești, pe teritoriul Ucrainei.
Prin intermediul unui comunicat de presă făcut public vineri, „Moldelectrica” informează că a activat „cu succes”, la începutul lunii noiembrie curent, regimurile de insularizare pe patru linii electrice de înaltă tensiune 110 kV de interconexiune cu România.
CITIȚI și VIDEO // Demiteri în lanț anunțate de premierul Recean. Ministrul Victor Parlicov și șeful „Energocom”, DEMIȘI pentru că nu s-au preocupat de procurarea gazelor naturale. „Instituim starea de URGENȚĂ în energetică”
„În prezent, suntem în discuții cu Transelectrica privind utilizarea insulelor de consum, cu scopul majorării capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României. Suplimentar, Î.S. Moldelectrica a efectuat o adresare către OST-urile din regiunea de est a UE privind utilizarea capacității nealocate pe granițele blocului Ucraina - R. Moldova, în cadrul alocărilor zilnice și intra-zilnice pe granița moldo-română. (...) Pentru asigurarea unui nivel de pregătire în caz de scenarii cu dezechilibre la nivel de sistem electroenergetic, Î.S. Moldelectrica a actualizat listele de deconectări manuale și este în proces de pregătire pentru eventuala activare a acestora. Î.S. Moldelectrica îndeamnă cetățenii la calm”, cităm din comunicatul instituției.
Menționăm că autoritățile de la Chișinău anticipează o criză energetică de la 1 ianuarie 2025, în cazul în care tranzitul de gaze rusești va fi sistat pe teritoriul Ucrainei, iar „Gazprom” va refuza să livreze gaze în Transnistria prin ruta alternativă, via Turcia. În prezent, gazele rusești sunt utilizate de transnistreni pentru a produce energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”