05:01:29 20.01.2025
Stiri

VIDEO // Demiteri în lanț anunțate de premierul Recean. Ministrul Victor Parlicov și șeful „Energocom”, DEMIȘI pentru că nu s-au preocupat de procurarea gazelor naturale. „Instituim starea de URGENȚĂ în energetică”

Actualitate 05.12.2024 12:55 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National
VIDEO // Demiteri în lanț anunțate de premierul Recean. Ministrul Victor Parlicov și șeful „Energocom”, DEMIȘI pentru că nu s-au preocupat de procurarea gazelor naturale. „Instituim starea de URGENȚĂ în energetică”

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost demis astăzi de premierul Dorin Recean, pentru că ar fi gestionat defectuos sectorul energetic.

De asemenea, prim-ministrul i-a cerut astăzi demisia directorului „Energocom”, Victor Bânzari, dar și membrului Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” desemnat de Guvern, Sergiu Tofilat.

Cei trei responsabili s-ar face vinovați de faptul că R. Moldova nu a cumpărat gaze naturale din vară, atunci când prețurile erau mult mai mici decât acum.

În același timp, premierul Recean a anunțat astăzi că va merge săptămâna viitoare în Parlament, pentru a solicita instituirea stării de urgență în energetică, începând cu 16 decembrie curent.

„Am solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru că el e responsabil de gestionarea sectorului energetic. A admis greșeli, care ne-au adus în această situație de criză. Am solicitat și demisia directorului general Energocom, Victor Bânzari. Compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil. S-a ascuns în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul de gaze pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri. Am solicitat și demisia membrului Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Chiar dacă dânsul nu avea competență, totuși a blocat procurarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când erau prețurile cele mai convenabile. Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaze la cel mai convenabil preț. În loc să paseze vina pe altcineva, sarcina lor era să asigure R. Moldova cu gaze.

În același timp, am solicitat Agenției Proprietăți Publice să numească un nou membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz. Invit reprezentanții societății civile să propună un nou membru al CO de la Moldovagaz. De asemenea, CO trebuie să pună cât mai curând în aplicare rezultatele concursului privind noua conducere de la Moldovagaz”, a precizat premierul Recean.

Recean susține că ieri, 4 decembrie, a convocat o ședință cu instituțiile responsabile de asigurare a R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică, în cadrul căreia au fost luate mai multe decizii.

„Am pus în discuție toate evoluțiile și riscurile posibile atât în contextul războiului din Ucraina, cât și în eventualitatea unor acțiuni ostile față de sectorul energetic al R. Moldova. Am solicitat ca instituțiile responsabile să fie pregătite să reacționeze rapid și eficient. În acest sens, Moldelectrica trebuie să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. Tot Moldelectrica trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România. Moldelectrica trebuie să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanță a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcănești, pe teritoriul Ucrainei.

Energocom trebuie să încheie contracte de contingență, pentru ca cetățenii să aibă lumină în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa. La fel, trebuie să încheiem contracte de contingență, pentru ca cetățenii să beneficieze de gaze naturale.

Vestmoldtransgaz trebuie să mărească volumele din contul de echilibrare a gazelor între sistemele de transport a gazelor cu omologii din Ucraina. La fel, Termoelectrica trebuie să pregătească planurile de creștere a capacităților de producere a energiei electrice, în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu va funcționa”, a enumerat Recean.

Până va fi identificat un nou ministru al Energiei, premierul Dorin Recean va prelua acest portofoliu. În același timp, premierul a anunțat că va solicita instituirea stării de urgență în energetică.

„Avem în față un sezon rece dificil, cu multe riscuri, iar din acest motiv am decis să cer Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, începând cu 16 decembrie 2024. Această stare de urgență va fi în vigoare până la depășirea situației legate de alimentarea cu gaze a cetățenilor noștri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Dar cel mai important - pentru a gestiona eventualele consecințe ale crizei și pentru asigurarea cu electricitate cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, mai ales că de trei ani frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a punctat Recean.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md