07:43:50 18.05.2025
Stiri

Moartea lui Pavel, în premieră

Important 14.04.2013 09:16 Vizualizări1884
Moartea lui Pavel, în premieră
În R. Moldova există locuri şi realităţi aproape incredibile. Dacă nu ar ajunge într-o carte, într-un film, într-un reportaj tv şi nu ar fi mediatizate, nu am şti de existenţa lor. De parcă am trăi, în raport cu acestea, în lumi paralele, pe planete diferite, dar nu la distanţă de câteva sute de kilometri.

Dărcăuţii Noi este o localitate în raionul Soroca. Recensământul din anul 2004 a atestat un singur locuitor în acest sat. Atât am fi ştiut despre acest fapt, dacă regizoarea Leontina Vatamanu nu ar fi turnat documentarul „Satul unde locuia Pavel şi moartea”.

Cum se descurcă un bătrân cu o pensie de numai 20 de lei? Se poate trăi fără a înnebuni într-o singurătate dezolantă şi o sărăcie lucie, departe de civilizaţie, printre case părăsite, risipite? Ce îl poate face pe un om să se resemneze şi să nu caute ieşire dintr-o asemenea situaţie? Întrebări al căror răspuns îl putem deduce indirect. Pentru că în mod explicit aflăm doar câteva detalii: sătenii din Dărcăuţii Noi fie au îmbătrânit şi au murit, fie au plecat din localitate în căutarea unui trai mai bun. E un sat din care se pleacă, se fuge sau se moare. Altă alternativă nu există. Pavel vorbeşte foarte puţin, în acest film, dar bănuiesc şi în viaţa de zi cu zi, deoarece nu are pe lângă casă barem o orătanie, un animal oricât de mic care i-ar ţine companie. Noroc de un hârb de radiou vechi, ca o ironie în tot acel decor tenebros: „Aici Radio Moldova, este ora 1.00”. Doar vântul domneşte şuierător peste acea întindere pustie. Aproape că te iau fiorii şi chiar ţi se face frig. Foarte frig.

Filmările au fost realizate în iarna şi primăvara anului 2007. Nu au fost finalizate, deoarece în vară Pavel a murit. Dar încă atâţia alţi Paveli sunt şi-şi aşteaptă... regizorul. Sau moartea.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în ultimii zece ani, populaţia satelor din R. Moldova s-a redus anual în medie cu peste 3000 de persoane, ceea ce ar echivala cu dispariţia a două localităţi de mărime medie.

Premiera documentarului a fost proiectată în cadrul zilelor „Amprentele memoriei – imagini din Istoria Filmului Moldovenesc”, organizate de Uniunea Cineaştilor din Moldova şi Studioul „Moldova-Film”.

Aurelia Borzin

 
Autor:
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte