Ministrul rus al transporturilor, găsit mort după demitere și cercetat pentru deturnare de fonduri, un semnal de alarmă pentru elita Kremlinului


Ministrul rus al transporturilor, Roman Starovoit, care a fost demis luni, a fost descoperit mort într-un parc din afara Moscovei, având o rană cauzată de împuşcare. Acesta era implicat într-o anchetă privind deturnarea de fonduri destinate întăririi frontierei cu Ucraina, au relatat două surse pentru Reuters.
Vladimir Putin l-a destituit pe Roman Starovoit, fost guvernator al regiunii Kursk, din funcţia de ministru al transporturilor. I-a cerut adjunctului său să preia funcția. După câteva ore de la demitere, Starovoit a fost găsit mort, conform anchetatorilor. Surse anonime au declarat că demiterea sa era pregătită de ceva timp, fiind suspectat de implicare în deturnarea de fonduri destinate apărării în Kursk. Kremlinul a declarat că sunt şocaţi de vestea morţii acestuia, deși nu au dezvăluit motivele demiterii.
În august 2024, mii de soldaţi ucraineni au trecut granița în regiunea Kursk, marcând cea mai amplă incursiune străină în Rusia de la al Doilea Război Mondial, ceea ce a fost o rușine majoră pentru armata rusă. Rusia a recunoscut că forţele ucrainene au fost respinse din Kursk abia la începutul anului următor și că o parte mare a regiunii a fost devastată. Rusia a raportat pierderi grele pentru trupele ucrainene, dar Ucraina susține că pierderile rusești au fost semnificative. O agenție media rusă a informat că agențiile de aplicare a legii cercetau implicarea lui Starovoit în deturnarea de fonduri în Kursk, iar Kommersant menționa că inculpații au depus mărturie împotriva sa.
Procurorii au descoperit, în decembrie, deturnări de fonduri – inclusiv costuri de construcţie umflate – din suma de 19,4 miliarde de ruble (circa 248 de milioane de dolari) alocată pentru întărirea frontierei. Lucrările au început când Starovoit era guvernator și nu au fost finalizate la timp. Cel puţin 3,2 miliarde de ruble lipsesc. Comitetul de Anchetă rus a declarat că ipoteza principală este sinuciderea lui Starovoit, lângă cadavrul său fiind găsită o armă. Nu s-au oferit alte detalii despre momentul descoperirii decesului.
Moartea lui Starovoit a fost descrisă ca un avertisment pentru elita politică. Cazul său a fost comparat cu alte exemple de oficiali ruși decedați în condiții suspecte. „Sinuciderea lui la doar câteva ore după demitere este un eveniment aproape unic în istoria Rusiei”, a scris Moskovski Komsomoleţ. Un caz similar a avut loc în august 1991, când ministrul sovietic Boris Pugo s-a împuşcat în urma unui puci eşuat.
Rusia a experimentat lucruri similare în trecut. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a afirmat că şi Kremlinul a fost şocat de vestea morţii. Presa a făcut legătura cu evenimentele din Kursk, unde Starovoit a fost guvernator. Proiectele defensive din Kursk nu au reușit să împiedice incursiunile ucrainene.
În ciuda acoperirii minime a morții lui Starovoit la televiziunea rusă, pentru elita politica evenimentul este un semnal de alarmă. "Este clar că nu mai este o carieră sigură să faci parte din sistem", afirmă Nina Khrushcheva, profesoară de relații internaționale. Ea notează că, spre deosebire de trecut, ascensiunea sau descensiunea rapidă în carieră nu mai este garantată să fie lipsită de pericole, senzația de pericol fiind amplificată de procesul de restalinizare din Rusia.













































































