09:50:39 22.02.2024
Stiri

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Reforma prin care se dorește curățarea sistemului judiciar de persoane lipsite de integritate va fi realizată în acest an la „turații mai mari”. Componențe noi la CSM, CSP și CSJ în 2023

Actualitate 25.01.2023 15:13 Vizualizări1665 Autor: Ziarul National
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Reforma prin care se dorește curățarea sistemului judiciar de persoane lipsite de integritate va fi realizată în acest an la „turații mai mari”. Componențe noi la CSM, CSP și CSJ în 2023


Anul 2023 va fi unul dedicat reformării Curții Supreme de Justiție (CSJ), evaluării extraordinare a magistraților instanței supreme și candidaților pentru posturile de judecători ai CSJ, ulterior urmând să fie evaluați și ceilalți judecători și procurori.

„Reforma prin care se dorește curățarea sistemului judiciar de persoane lipsite de integritate va fi realizată în acest an la turații mai mari”, a declarat astăzi ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul consultărilor publice care vizează Planul de acțiuni al Guvernului în domeniul justiției și anticorupție.

Potrivit ministrului, în perioada următoare va fi finalizată evaluarea extraordinară a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, va fi demarată reforma Curții Supreme de Justiție, inclusiv evaluarea judecătorilor în funcție și a candidaților de a deveni judecători.

Până la sfârșitul anului vor avea componențe noi autoritatea de autoadministrare judecătorească, cea a procurorilor, dar și instanța supremă de justiție.

„Când vezi acrobațiile sistemului judecătoresc, îți dai seama că evaluarea externă este unica soluție pentru a asana acest sistem. În societatea noastră există o cerere sporită faţă de actul justiţiei. Oamenii cer să se facă dreptate şi sistemul judecătoresc trebuie să se conformeze acestei cereri. Justiţia este o putere în stat, dar nu un stat în stat”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Alte priorități ale Guvernului din domeniul justiției vizează îmbunătățirea legislației privind selecția și cariera judecătorilor și procurorilor, răspunderea lor disciplinară, delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, cu accent pe investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt. Totodată, urmează să fie perfecționat cadrul legal privind avertizorii de integritate în corespundere cu legislația Uniunii Europene.

La capitolul digitalizarea justiției, va fi definitivat și lansat registrul unificat al procurilor. De asemenea, se va lucra la elaborarea conceptului registrului cauzelor de insolvabilitate și la conceptul de arhivă electronică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md