00:29:32 12.05.2025
Stiri

Ministrul de Externe de la București, Luminița Odobescu: La 17 ani de la aderarea la UE, România devine membru deplin al Schengen. Continuăm eforturile pentru ridicarea controalelor terestre

Actualitate 01.04.2024 11:42 Vizualizări1342
Ministrul de Externe de la București, Luminița Odobescu: La 17 ani de la aderarea la UE, România devine membru deplin al Schengen. Continuăm eforturile pentru ridicarea controalelor terestre

Ministerul Afacerilor Externe de la București salută aderarea României la spațiul de liberă circulație, prin aplicarea integrală, începând de duminică, 31 martie 2024, a acquis-ului Schengen și respectiv prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

„Ziua de 31 martie este o zi importantă pentru România și pentru toți românii. Începând de astăzi, România devine membru deplin al spațiului Schengen, iar controalele la frontierele aeriene și maritime sunt eliminate. Este un pas important pe care îl marcăm la 17 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană și care a fost realizat cu eforturi deosebite. Apartenența României la spațiul Schengen oferă, începând de astăzi, și cetățenilor români beneficiile circulației într-un spațiu fără controale la frontierele aeriene și maritime, așa cum și ceilalți cetățeni europeni vor beneficia de acest avantaj în călătoriile lor spre România”, a transmis ministrul român de Externe, Luminița Odobescu.

Potrivit șefului diplomației românești, acest pas este un moment important nu numai pentru România, ci și pentru regiune și pentru Uniunea Europeană.

„Este un pas în plus în direcția întării unității dintre noi, în interiorul Uniunii, mai ales într-un context extrem de delicat în plan internațional. Sunt convinsă că, dincolo de beneficiile evidente pentru cetățenii români, trecerea în această nouă etapă va contribui și la stimularea legăturilor de afaceri dintre România și celelalte state membre, a turismului sau a schimburilor academice în interiorul Uniunii și în relația cu statele terțe. Începând de azi, misiunile diplomatice și consulare ale României eliberează vize uniforme de scurtă durată – vize Schengen. Acestea vor permite cetățenilor terți să călătorească direct din România și fără demersuri suplimentare în scop turistic sau de afaceri către celelalte state ale spațiului Schengen.

Doresc să adresez mulțumiri tuturor partenerilor noștri care au susținut eforturile noastre constante, cu deosebire în ultimii doi ani, și în mod special Comisiei Europene și statelor membre care au înțeles importanța aderării României la spațiul Schengen. Este un moment de bucurie, în care constatăm că eforturile noastre susținute și îndelungate dau rezultatele dorite pentru români, care au dreptul să călătorească în aceleași condiții ca toți cetățenii europeni. Rămânem motivați să obținem, cât mai curând, și o decizie privind eliminarea controalelor și la frontierele terestre. Acest pas va desăvârși apartenența noastră la spațiul european fără frontiere. Vom continua demersurile politico-diplomatice intense, în strânsă coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru îndeplinirea acestui obiectiv important pentru români”, a transmis Luminița Odobescu.

Acordul Schengen a fost semnat în anul 1985, de către cinci din statele membre ale Comunității Economice Europene (CEE) de atunci: Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos. Acordul, care a intrat în vigoare la 26 martie 1995, avea drept scop desființarea frontierelor interne dintre țările semnatare și crearea unei politici comune a frontierelor externe. De la crearea sa, spațiul Schengen s-a extins constant, cu noi membri din UE, dar și state asociate. În 1997, Acordul Schengen a fost integrat în dreptul UE, prin Tratatul de la Amsterdam.

Odată cu aderarea României și Bulgariei, spațiul Schengen va cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.

Începând cu data de 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor vor fi ridicate la frontierele interne aeriene și maritime ale României, în conformitate cu prevederile Codului Frontierelor Schengen, fără a fi afectate regulile privind controalele asupra bunurilor. Verificările la frontierele interne terestre se vor menține până la adoptarea unei decizii ulterioare pe această temă.

Șederile în România vor fi considerate șederi în spațiul Schengen și vor fi incluse în calculul șederii de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

De asemenea, România va emite vize uniforme (Schengen) începând cu 31 martie 2024. Aceste vize vor permite călătoriile în spațiul Schengen pentru șederi de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte