10:56:12 07.11.2024
Stiri

Ministrul de Externe al Danemarcei, stat membru UE de 51 de ani: „Suveranitatea noastră nu a fost nicidecum afectată sau slăbită de calitatea de membru al UE. Dimpotrivă, a devenit și mai puternică”

Actualitate 15.10.2024 14:18 Vizualizări670 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe al Danemarcei, stat membru UE de 51 de ani: „Suveranitatea noastră nu a fost nicidecum afectată sau slăbită de calitatea de membru al UE. Dimpotrivă, a devenit și mai puternică”


Înaintea aderării la Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 1973, Danemarca a organizat, la fel ca R. Moldova în prezent, un referendum privind integrarea în UE a acestui stat. Deși au existat sceptici și în Danemarca, experiența ultimilor 51 de ani a demonstrat că apartenența la UE s-a dovedit a fi extrem de benefică acestui stat, a declarat astăzi, la Chișinău, șeful diplomației daneze, Lars Løkke Rasmussen.

„Acum 52 de ani, am ținut propriul referendum în Danemarca cu aceeași întrebare: să ne alăturăm comunității europene? Am avut și noi oameni care se temeau că ne vom pierde suveranitatea, însă opusul s-a dovedit a fi adevărat. Faptul că am devenit parte a UE ne-a permis să ne bucurăm de o influență de care nu ne-am fi bucurat niciodată singuri. Acum putem, cu adevărat, să jucăm un rol important în identificarea de soluții pentru a îmbunătăți viața cetățenilor noștri, soluții pentru probleme cum ar fi schimbările climatice, migrația ilegală, impedimentele pentru comerțul liber, soluții la problemele globale, cum ar fi pandemiile, dar și la problemele cu care ne ciocnim acum – cele de securitate, care au legătură directă cu războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pot să vă spun că suveranitatea noastră nu a fost nicidecum afectată sau slăbită de calitatea de membru al UE. Dimpotrivă, a devenit și mai puternică. Evident, fiind împreună, suntem mai puternici, mai în siguranță și cred că merită să menționăm acest lucru în aceste timpuri pline de provocări”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei Lars Løkke Rasmussen, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău împreună cu reprezentanții statelor din formatul Nordic-Baltic 8.

Potrivit oficialului danez, la fel ca R. Moldova, și Danemarca este „o țară mică într-o lume mare”.

„Noi cunoaștem foarte bine că avem nevoie de prieteni pentru a putea să ne vindem produsele, cu care să putem partaja soluții tehnologice, pe care să-i putem vizita, dar și să ne simțim în siguranță atunci când trimitem copiii noștri să facă studii în țara prietenilor noștri. Aveți nevoie de prieteni care sunt gata să vă susțină atunci când aveți probleme. Ca prieteni adevărați, noi, țările Nordului, suntem pregătiți să ne onorăm toate angajamentele. Prietenii adevărați se bucură de încredere. Noi am demonstrat că suntem prieteni și parteneri veritabili în cadrul UE. Noi cunoaștem că prietenii adevărați reprezintă coloana vertebrală a siguranței și securității”, a subliniat Rasmussen.

Aflându-se pentru a patra oară la Chișinău în ultimii doi ani, ministrul danez de Externe a apreciat „progresul important” pe care l-a înregistrat R. Moldova, statul nostru reușind să se apropie de familia europeană „cu o viteză impresionantă”. De asemenea, Lars Løkke Rasmussena adăugat că Guvernul de la Chișinău a lansat o „agendă comprehensivă” de reforme pentru a consolida democrația, respectul pentru drepturile omului, pentru statul de drept, dar și pentru a dezvolta un mediu propice pentru oamenii de afaceri și pentru cetățenii R. Moldova.

Lars Løkke Rasmussen, ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, s-a arătat sigur că grupul de țări nordice și baltice pot să fie prieteni adevărați pentru R. Moldova și să contribuie la dezvoltarea economiei statului nostru.

Menționăm că vicepremierul Mihai Popșoi și reprezentanții statelor din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) - Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia – au semnat astăzi, la Chișinău, un memorandum de înțelegere interministerial pentru întărirea capacităților instituționale ale R. Moldova.

„Această colaborare va contribui la consolidarea răspunsului nostru la provocările internaționale și la adaptarea rapidă la schimbările geopolitice”, a afirmat șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md