BENEFICII // Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe de la Vilnius: „Calitatea de membru al UE și NATO a făcut Lituania mult mai puternică. Acum, vocea noastră este mult mai bine auzită. Influența noastră a crescut”
Economia Țărilor Baltice a crescut de câteva ori, salariile și pensiile cetățenilor acestor state s-au majorat, iar cele trei capitale și-au pus la adăpost securitatea. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile enumerate astăzi, la Chișinău, de către cei trei de miniștri ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei, care au venit, alături de omologii lor din statele formatului Nordic-Baltic 8 (NB8) să susțină parcursul european al Republica Moldova.
„UE și-a deschis ușa pentru R. Moldova și a venit momentul pentru cetățenii R. Moldova să ia propria decizie. (...) Suntem aici pentru a vă spune că cel mai important motiv pentru poporul estonian să se alăture la UE mulți ani în urmă a fost nu doar creșterea economică, nu doar relațiile economice, care au fost și ele importante, iar economia noastră a crescut de patru ori în ultimii 20 de ani, veniturile au crescut de asemenea de patru ori, însă decizia pe care am luat-o noi în anul 1991, când ne-am recâștigat independența după cinci decenii de ocupație sovietică, a fost faptul că ne-am dat seama că nu vom mai fi singuri niciodată. Și vedeți că nu suntem singuri. Înțelegem că timpurile sunt acum mai dificile în comparație cu acum 20 sau 25 de ani. Anume din acest motiv am venit aici – pentru a împărtăși experiența noastră și sprijinul nostru pentru cetățenii R. Moldova pe calea lor spre familia UE.(...) Sunteți între prieteni”, a declarat Margus Tsahkna, ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul MAE de la Chișinău.
Baiba Braže, ministra Afacerilor Externe a Letoniei, a arătat că țara sa va fi „fericită” să „salute R. Moldova în momentul în care se va alătura UE”, după ce cetățenii moldoveni își vor face alegerea în cadrul referendumului de duminică.
„În momentul în care ne-am alăturat noi la UE, acest lucru s-a produs acum 20 de ani, sprijinul cetățenilor Letoniei pentru UE era de 60%. Acum avem 80 – 82% de cetățeni ai Letoniei care sprijină UE. Pentru generația modernă a Letoniei este ceva foarte firesc faptul că suntem parte a UE. Ceea ce ne-a oferit UE este vizibil și direct – ne-a consolidat suveranitatea, suntem cu adevărat parte la toate procesele decizionale, suntem mult mai puternici împreună la nivel regional, dar suntem mai puternici în cadrul UE. UE ne-a oferit, de asemenea, o economie în creștere, salariile au crescut, pensiile au crescut de peste șase ori, ne-a oferit exporturi către toate țările UE, dar și către întreaga lume, pentru că UE negociază din numele nostru cu țările-terțe, pentru a ne deschide accesul pe piețele lor, fie că este vorba despre America Latină, de alte țări de pe glob. Poziția noastră în negocieri este mult mai puternică acum. Exporturile noastre au crescut de peste 16 ori, investițiile directe străine de asemenea au sporit de peste zece ori, peste 2 mii de km de drumuri au fost construite cu fondurile UE, avem acces liber la piața unică, internă, care are peste 450 de milioane de cetățeni ai UE. Letonia este fericită să fie parte a familiei UE și abia așteptăm să salutăm R. Moldova și alte țări care aspiră la această aderare”, a transmis șefa diplomației de la Riga.
Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei, a ținut să remarce, la rândul său, „alinierea fantastică” a R. Moldova la politicile europene.
„Comerțul de asemenea a crescut absolut esențial. Dacă vorbim despre progres, R. Moldova este categoric una dintre cele mai bune candidate pentru aderarea la UE. R. Moldova deja a înregistrat mai multe victorii și, evident, noi ne dorim ca R. Moldova să devină parte a UE, dar este opțiunea și alegerea cetățenilor R. Moldova. Calea spre UE nu este ușoară, evident se cere un efort consistent, se cer reforme, resurse, consens național și sprijin politic esențial pentru aceste reforme. Însă acest lucru merită. Calitatea de membru al UE și NATO a făcut Lituania mult mai puternică. Acum, vocea noastră este mult mai bine auzită. Influența noastră a crescut atunci când rezolvăm diferite probleme. În plus, calitatea de membru al UE ne-a ajutat să transformăm națiunea noastră. Noi, ca și R. Moldova și alte țări, am suferit din cauza emigrării, dar acum lituanienii revin acasă, datorită prosperității înregistrate. R. Moldova va înregistra creștere economică așa cum am înregistrat și noi – de patru ori. R. Moldova are o șansă istorică acum să obțină aceste realizări. Cunoaștem provocările de care vă ciocniți, datorită acestei interferențe fără precedent a Rusiei în afacerile interne, dar și datorită războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Noi, la fel ca celelalte state baltice și nordice, suntem aici pentru a vă ajuta”, a ținut să le transmită cetățenilor R. Moldova șeful diplomației de la Vilnius.
Menționăm că vicepremierul Mihai Popșoi și reprezentanții statelor din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8) - Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia – au semnat astăzi, la Chișinău, un memorandum de înțelegere interministerial pentru întărirea capacităților instituționale ale R. Moldova.
„Această colaborare va contribui la consolidarea răspunsului nostru la provocările internaționale și la adaptarea rapidă la schimbările geopolitice”, a afirmat șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi.
Valeriu Saharneanu // La urne! Avem război de agresiune hibridă, nu alegeri
„ATAC” la adresa alegătorilor din R. Moldova: Poliția îi îndeamnă să raporteze orice tentativă de a-i corupe. SMS-ul trimis de oamenii legii tuturor cetățenilor
Inteligența artificială descoperă ceva neașteptat într-o operă pictată de Rafael