DigiProf: Program pentru formarea digitală a 10 000 de profesori din R. Moldova


Zece mii de profesori din învățământul general al R. Moldova vor învăța să utilizeze eficient tehnologiile în procesul de predare, grație programului DigiProf, lansat astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, UNICEF și Centrul Clasa Viitorului.
Inițiativa respectă standardele europene DigCompEdu.
„Programul a fost lansat cu un obiectiv clar, creând o abordare unitară și standardizată pentru dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor. Vrem ca, până la mijlocul anului viitor, 10 000 de cadre didactice să fie instruite, adică aproximativ fiecare al treilea profesor din Republica Moldova. Este un scop ambițios, dar realizabil, datorită sprijinului UNICEF și al partenerilor de la Clasa Viitorului”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
„UNICEF este mândru să contribuie cu peste 400 000 USD la acest proiect, fiind un partener dedicat regândirii sistemelor educaționale pentru a deveni incluzive și digital compatibile. Educația digitală nu este un lux, ci o necesitate esențială pentru pregătirea copiilor de azi pentru viitorul de mâine. Profesorilor care participă la DigiProf vreau să le transmit un mesaj important: rolul dvs. în modelarea viitorului este acum crucial. În mâinile voastre este puterea de-a reduce prăpastia digitală pentru generațiile ce vin”, a spus Maha Damaj, Reprezentantă UNICEF în Moldova.
Programul se desfășoară pe două niveluri de competență: A (începător) și B (intermediar). Acestea sunt stabilite în funcție de o evaluare digitală inițială pentru a asigura formări personalizate.
Cursurile vor dura 150 de ore per nivel, oferite într-un format mixt de sesiuni sincrone și activități asincrone pe platforma Moodle.
Centrul Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV) va contribuie cu oferi expertiză în cadrul programului.
„În lumea de azi, unde elevii se nasc și cresc digital, competențele profesorilor în acest domeniu sunt esențiale. DigiProf oferă instrumentele pentru a crea lecții captivante și eficiente. Ca instituție ce formează viitori educatori, susținem cu entuziasm inițiativa ce aduce schimbări reale în educație”, a subliniat Alexandra Barbăneagră, rectora Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Inițiativa „DigiProf” se înscrie într-o viziune extinsă de digitizare a educației, parte a Programului „Inovații digitale ale sistemului educațional din Republica Moldova”, finanțat de Parteneriatul Global pentru Educație și implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.













































































