Militar din R. Moldova, eliberat de regimul separatist de la Tiraspol după mai bine de doi ani de detenție. Tiraspolul, îndemnat să-i elibereze și pe ceilalți cetățeni încarcerați ilegal - Ermurachi, Dimov, Menzarari, Malîșev sau Pogorlețchii
Regimul separatist de la Tiraspol l-a eliberat astăzi pe Vladimir Dudnic, un tânăr militar din R. Moldova, după mai bine de doi ani și patru luni de detenție ilegală în Transnistria.
Anunțul a fost făcut de către Biroul Politici de Reintegrare (BPR), care mulțumește partenerii internaționali, care au adus „un aport esențial” la eliberarea lui Dudnic.
„Astăzi a fost eliberat din detenția ilegală cetățeanul Republicii Moldova Vladimir Dudnic, care a fost privat de libertate la data de 4 aprilie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol. În toată această perioadă, cazul cet. Dudnic Vl. s-a aflat în vizorul constant al vicepremierului pentru Reintegrare și al Biroului Politici de Reintegrare, fiind abordat în dialogul cu partenerii externi, precum și în cadrul platformelor de interacțiune la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de lucru pentru drepturile omului. Cu acest prilej, evidențiem conlucrarea activă și axată pe apărarea drepturilor omului pe acest caz de rezonanță cu Reprezentanța Oficiului Avocatului Poporului la Varnița, Misiunea OSCE în Republica Moldova și cu partenerii internaționali, care au adus un aport esențial la obținerea unui rezultat pozitiv”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului condus de vicepremierul Oleg Serebrian.
Amintim că Vladimir Dudnic a fost reținut în aprilie 2022, chipurile pentru escrocherie, iar anunțul a fost anunțată de către așa-zilele autorități din Transnistria pe un canal de Telegram.
Tatăl lui Vladimir declara atunci că fiul său lucra ofițer în armată la Tighina, dar în ziua în care a fost reținut ilegal se afla în concediu de boală.
Biroul Politici de Reintegrare solicită Tiraspolului să-i elibereze și pe ceilalți cetățeni ai R. Moldova încarcerați ilegal de regimul nerecunoscut din stânga Nistrului.
„Reiterăm faptul că protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului rămâne o prioritate absolută pentru Chișinău în dialogul cu partenerii străini și în formatele de interacțiune privind reglementarea transnistreană. Concomitent, îndemnăm repetat Tiraspolul să dea curs apelurilor noastre și pe alte cazuri individuale de rezonanță, unde sunt vizați cetățeni ai Republicii Moldova care sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Ermurachi M., Dimov Al., Menzarari S., Malîșev A., Pogorlețchii V. ș.a.”, încheie BPR.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania