16:42:45 17.07.2019
 
Stiri

DOC // Michigan, al 7-lea stat din SUA care emite o proclamație de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire a românilor

Știri 27.07.2018 16:45 Vizualizări795 Autor: Ziarul National
DOC // Michigan, al 7-lea stat din SUA care emite o proclamație de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire a românilor Calea Europeană

Guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, a salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o proclamație în care remarcă realizările României și faptul că Bucureștiul este un prieten apropiat, de încredere și partener al Statelor Unite, informează Ambasada României în SUA într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

„Legăturile dintre statul Michigan și România s-au dezvoltat și sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerțului bilateral, a programelor educaționale și a comunității deschise de tineri americani și români care se angajează liber în inovație și antreprenoriat”, se arată în textul proclamației.

În documentul emis ca un „omagiu special” adus României și românilor, este remarcată și contribuția românilor-americani la dezvoltarea societății americane, prin „talentul, energia, creativitatea și moștenirea culturală” a acestora.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația guvernatorului Rick Snyder, căruia i-a transmis faptul căRomânia este profund onorată de gestul simbolic de marcare a Centenarului României. Ambasadorul român a ținut să sublinieze recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani.

Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Michigan este cel de al șaptelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială.

Michigan este al șaptelea stat SUA care a proclamat anul 2018 ca fiind Anul Centenarului României, după ce și statele Georgia, New Hampshire, Nebraska, Ohio, Illinois și Texas au emis astfel de proclamații de celebrare a 100 de ani de la acest moment definitoriu în formarea statului român modern.

Potrivit volumului „Românii americani de la Marile Lacuri”, de Ștefan Străjeri, în 1909 s-a înființat, în Michigan, prima asociație culturală românească, „Deşteaptă-te Române”, iar în 1912 membrii ei au votat înfiinţarea primei biserici ortodoxe româneşti. Un scop important al asociației era sprijinirea luptei politice a românilor pentru realizarea Marii Uniri. Printre realizările societăţii se numără sala socială „Casa Română”, care a găzduit în 1924 o conferinţă a matematicianului Gheorghe Ţiţeica, apoi un concert al lui George Enescu în timpul turneului american din 1929 şi o conferinţă a lui Nicolae Iorga în 1930.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md