01:23:24 24.01.2021
 
Stiri

Mesajul PUN cu prilejul împlinirii a 102 ani de la UNIREA Basarabiei cu România: „Reunificarea înseamnă o viață mai bună pentru toți locuitorii din R. Moldova, indiferent de naționalitate”

Partide/Comunicate 27.03.2020 15:00 Vizualizări1787 Autor: Ziarul National
Mesajul PUN cu prilejul împlinirii a 102 ani de la UNIREA Basarabiei cu România: „Reunificarea înseamnă o viață mai bună pentru toți locuitorii din R. Moldova, indiferent de naționalitate” Facebook


R. Moldova nu mai poate fi astăzi pe cont propriu, mai ales că după proclamarea independenții a cunoscut o involuție resimțită de toți, susține Partidul Unității Naționale (PUN), condus de Octavian Țîcu, într-un comunicat de presă remis presei cu ocazia împlinirii a 102 ani de la Uniirea Basarabiei cu România.

„Evoluția Basarabiei după Unirea din 1918 și involuția R. Moldova după 1991, performanțele înregistrate de România ca stat membru al NATO și Uniunii Europene, stau dovadă faptului că unica șansă de revenire a R. Moldova în spațiul de securitate și bunăstare euroatlantic este reunificare celor două state românești. Doar prin reunificare cu România vom deveni cetățeni europeni, vom putea călători, învăța și munci în UE fără restricții; vom fi apărați și protejați de NATO; vom avea investiții majore, drumuri mai bune și industrie performantă; gaze și energie electrică mai ieftine, pensii și salarii de 3-4 ori mai mari; subvenții în agricultură și posibilitatea de a vinde produsele pe o piață de 560 de milioane de locuitori, fără nici un fel de restricție; vom avea o justiție corectă, în care hoții și corupții vor ajunge la pușcărie; minoritățile vor avea drepturi de expresie politică, lingvistică și culturală garantate de legislația românească și cea europeană”, a declarat deputatul Octavian Țîcu.

Potrivit acestuia, la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării a adoptat Declaraţia istorică de Unire a Basarabiei cu România, care punea temelia reunificării provinciilor românești în cadrul statului unitar român.

Actul Unirii din 27 martie a fost întărit de mai multe decizii istorice printre care votul Sfatului Țării din 27 noiembrie/9 decembrie 1918 privind Unirea necondiționată; Declarația de Unire a celor 90 deputați și 35 senatori din Basarabia, care la 16 noiembrie 1919, imediat după primele alegeri parlamentare din România, reconfirmau adeziunea față de actele Unirii din 27 martie și 27 noiembrie 1918; Aprobarea actului de Unire a Basarabiei cu România de către Adunarea Deputaților și Senatul Parlamentului român la 29 decembrie 1919; Legea asupra ratificării Unirii Basarabiei cu România, promulgată de regele Ferdinand I la 31 decembrie 1919.

Din punct de vedere internațional, votul din 27 martie 1918 a fost consfințit prin Tratatul de la Paris din 28 octombrie 1920, semnat de Imperiul Britanic, Franța, Italia și Japonia, prin care se recunoștea suveranitatea României asupra Basarabiei.

Actul de Unire, promulgat de Sfatul Țării „de-a pururi și pentru totdeauna”, punea începutul unui procesul de modernizare realizat pe fundalul unificării şi integrării provinciilor istorice într-un context comun românesc şi general european. Votul universal şi alegerile libere, instituirea sistemului de partide, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, principiul descentralizării administrative, reformarea relaţiilor de proprietate, accesul la educaţie românească și europeană,servicii publice moderne, conectarea directă la circuitul politic, economic, educaţional, cultural sau sportiv românesc, european şi internaţional, au fost doar câteva elemente esenţiale ale conturării identităţii românești și europene a basarabenilor după Unire.

„În același timp, Unirea cu România a salvat Basarabia de efectele dezastruoase ale revoluției și războiului civil din Rusia, de anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru la Rusia sovietică, fapt ce a prevenit pentru douăzeci și doi de ani represiunile comuniste, foametea și deportările, deznaționalizarea, precum și efectele devastatoare ale Marii Terori staliniste din anii 1937-1938.

Aducem pe această cale un omagiu generației Unirii, oamenilor politici ai României și Basarabiei, care în acele timpuri dificile au dat dovadă de responsabilitate și maturitate politică, punând mai presus de orice deziderat politic idealul de reîntregire și unitate românească. Ca o chemare pentru posteritate și mai ales pentru generația politică actuală a Basarabiei va rămâne îndemnul prim-ministrului român Alexandru Marghiloman, care salutând la 27 martie 1918 votarea Unirii a declarat că „se închină acestor deputați, care fără preocupări egoiste, putând să rămână conducătorii unui Stat, au voit mai bine să fie servitorii unei națiuni”, a mai spus Țîcu, la 102 de la Unirea Basarabiei cu România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Miticu Mitica 29.03.2020 18:17

Va scriu aici sa va vorbesc despre o barca, care inainte era gaurita in 3 locuri. Un dop a sarit deja. Valurile crizei sunt foarte mari si apa intra nu numai pe la dop dar si peste bord. Va sosi momentul cand fluxul de apa care intra il va depasi pe cel care este scos. In conditiile astea daca mai sare inca un dop. Barca mai avea autorizatie inca doi ani de viata...Cu criza asta nu o mai prinde paltonul la iarna. Filip, mergi si vorbeste la ACUM acum, inainte sa nu fie prea tarziu pentru tine pentru ca Diacov oricum planuise sa isi stranga moldovenistii si sa sara in barca PSRM. Acum avand in vedere ca barca voastra este subreda te va arunca peste bord, inainte sa ajunga la barca de salvare a PSRM, ca altfel nu mai ajunge. Nu lasa pe maine ce poti face ACUM pentru ca maine va fi deja prea tarziu.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md