19:36:16 25.09.2020
 
Stiri

Mesaj TRANȘANT de la București: Sprijinul partenerilor externi ai R. Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, iar al României - reorientat. MAEIE de la Chișinău nu pomenește nimic despre avertisment

Politică 06.12.2019 09:42 Vizualizări2277 Autor: Ziarul National
Mesaj TRANȘANT de la București: Sprijinul partenerilor externi ai R. Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, iar al României - reorientat. MAEIE de la Chișinău nu pomenește nimic despre avertisment news.ro
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României


În condițiile schimbării de Guvern la Chișinău, sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate, mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept.

Totodată, sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Mesajul i-a fost transmis ieri ministrului de Externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, de către ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, cei doi având o întrevedere în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava.

Șeful diplomației române a atras atenția asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

Ministrul român a menționat progresele importante realizate de Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, transmite Ministerul Afacerilor Externe de la București.

La aceeași întrevedere, Bogdan Aurescu a arătat că sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetățenilor Republicii Moldova, se va concentra la nivel local și va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care România o acordă reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără afectarea viitorului său european, plecând de la premisa că acest conflict interesează direct, din punct de vedere securitar, România, ca stat UE și NATO.

De cealaltă parte, în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău cu privire la același eveniment nu se pomenește nimic despre aceste atenționări ale Bucureștiului:

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al României Bogdan Aurescu, în marja Consiliului Ministerial al OSCE din capitala Slovaciei.

Cei doi miniștri au efectuat un schimb consistent de opinii pe marginea stadiului actual și perspectivelor relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România, o atenție aparte fiind acordată evoluțiilor politice de la Chișinău și impactul acestora asupra dialogului politic cu autoritățile de la București.

În acest context, ministrul Ciocoi a ținut să sublinieze faptul că schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, în circumstanțele politice bine cunoscute care se încadrează într-un proces democratic, nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine, pe care noul guvern de la Chișinău dorește să le extindă și să le aprofundeze în baza parteneriatului strategic bilateral.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat interesul Republicii Moldova de a se bucura în continuare de sprijinul României în realizarea în deplină măsură a agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE, inclusiv în ceea ce privește edificarea statului de drept, asigurarea independenței justiției și lupta împotriva corupției.

În același context, ministrul Aureliu Ciocoi a confirmat disponibilitatea noului guvern de la Chișinău de a coopera strâns cu guvernul de la București în continuarea implementării proiectelor în derulare și inițierea unor noi proiecte în domeniul social, infrastructurii energetice și culturii, menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor și asigurării securității energetice a țării.

Ministrul moldovean de externe a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat pe plan extern eforturilor întreprinse în vederea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional, subliniind faptul că aceasta va contribui efectiv la consolidarea păcii și securității în întreaga regiune.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Petru 06.12.2019 16:22

Nu inteleg,de ce primarul Bucurestiului Firea vrea sa finanteze reparatii de sute de milioane la cererea românofobului Ivan Ceban ? El in companie a zis ca are bani pentru oras,las dar sa faca singur,nu sa-i faca românii ce a promis Ceban !.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md