Medicul dermatolog avertizează: Bronzul nu echivalează cu o piele sănătoasă și cremele SPF sunt esențiale pentru protecție împotriva cancerului de piele


"Pielea bronzata nu este un semn de piele sănătoasă", a declarat anterior dermatologul Dr. Lindsey Zubritsky. "Bronzul este încercarea corpului tău de a produce mai multă melanină pentru a-ți proteja pielea de deteriorarea suplimentară a ADN-ului."
Iată ce trebuie să știi despre cremele de protecție solară și bronzat înainte de următoarea ieșire la soare.
Crema de protecție solară previne bronzul?
Răspunsul scurt: Da, atunci când este utilizată corect. Răspunsul detaliat: Este un lucru benefic.
"Crema de protecție solară reduce cantitatea de expunere la radiațiile UV a pielii tale", explică Zubritsky.
Expunerea excesivă la radiațiile UV este responsabilă pentru peste 90% din cazurile de cancer de piele, conform cercetărilor de la Bloom/berg School of Public Health de la Universitatea Johns Hopkins. Doar o singură arsură solară severă înainte de vârsta adultă mai mult decât dublează șansa de a dezvolta cancer de piele mai târziu, iar mai mult de cinci arsuri solare dublează riscul de a dezvolta melanom, o formă mai rară, dar mai letală, de cancer de piele.
Cercetările arată că aproximativ 9.500 de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer de piele în SUA, iar experții estimează că 1 din 5 americani va primi un asemenea diagnostic la un anumit moment în viață, conform Asociației Americane de Dermatologie.
Zubritsky adaugă: "Chiar și în cel mai bun scenariu, majoritatea SPF-urilor nu blochează, însă, 100% din radiațiile UV care ating pielea noastră, astfel că există riscul de bronzare chiar și atunci când aplicăm cremă, mai ales dacă nu este folosită corect, conform instrucțiunilor."
Vrei să te bronzezi mai repede (și mai sigur)?
Renunțarea la crema de protecție solară nu este soluția pentru un bronz rapid, spun experții.
Pentru un bronz mai rapid și mai sigur, Zubritsky recomandă să optezi pentru un spray de bronzare sau pentru produse autobronzante disponibile în comerț.
Deși produsele autobronzante sunt considerate mai sigure decât spray-urile sau bronzul natural, au existat unele preocupări legate de dihidroxiacetonă (DHA), ingredientul care conferă pigmentul maroniu pielii. Totuși, DHA este aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru utilizare topică, iar experții afirmă că atunci când este aplicat pe stratul superior al pielii, este puțin probabil să provoace probleme majore.
Zubritsky subliniază, de asemenea, că ideea conform căreia un "bronz de bază" înainte de vacanță ar fi mai sigur este un mit: "Acest lucru nu va proteja pielea de arsuri sau de deteriorarea suplimentară a ADN-ului", spune ea.









































































