MAIA și ANSA își unesc forțele cu experții germani pentru siguranța alimentară în Moldova

12 august 2025, Chișinău - Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a discutat astăzi cu Andreas Hensel, președintele Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor. Aceștia au abordat subiecte precum transferul de bune practici în evaluarea științifică a riscurilor, managementul riscurilor alimentare, modernizarea laboratoarelor și implementarea coerentă a legislației europene.
Ministra a sugerat ca colaborarea să fie axată pe trei direcții. Prima implică întărirea capacităților de evaluare și gestionare a riscurilor în lanțul alimentar, incluzând și formarea inspectorilor. A doua direcție vizează dezvoltarea infrastructurii de laborator și a unor proceduri care să susțină implementarea standardelor europene. A treia este comunicarea riscurilor, un element esențial al siguranței alimentelor, prin care sunt informați consumatorii și mediul de afaceri despre măsurile de prevenire și reacție.
Andreas Hensel a subliniat importanța evaluării științifice independente în fundamentarea deciziilor publice. Totodată, a arătat disponibilitate pentru cooperare cu autoritățile din Republica Moldova. Discuțiile au pus accent pe bunele practici de analiză a riscurilor, regimuri de monitorizare a reziduurilor și metode moderne de comunicare cu publicul, care sunt importante atât în gestionarea situațiilor curente, cât și a crizelor din siguranța alimentară.
La întâlnire a fost prezent și Radu Musteață, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. În viitor, părțile implicate vor stabili domeniile prioritare de cooperare și un calendar pentru desfășurarea activităților.










































































