06:09:00 08.12.2021
Stiri

Maia Sandu și Andrei Năstase CRITICĂ puterea de la București care BLOCHEAZĂ un raport la adresa R. Moldova, ce urma să fie adoptat de miniștrii de Externe ai UE: Acuză România că ar face jocul Moscovei

Politică 11.12.2018 11:00 Vizualizări1201 Autor: Ziarul National
Maia Sandu și Andrei Năstase CRITICĂ puterea de la București care BLOCHEAZĂ un raport la adresa R. Moldova, ce urma să fie adoptat de miniștrii de Externe ai UE: Acuză România că ar face jocul Moscovei


Guvernarea de la București ar refuza să recunoască „derapajele antidemocratice de la Chișinău” și a decis „să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene”.

Acuzațiile vin din partea liderilor Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase, și au fost făcute într-o declarație publică dată publicității.

Mai mult, cei doi politicieni de la Chișinău sugerează să România ar face jocul Moscovei în acest caz.

CITIȚI și România BLOCHEAZĂ la Bruxelles un document critic la adresa R. Moldova? Comunicatul MAE de la București

Citiți mai jos întreaga declarație a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase:

„Devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban. Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele antidemocratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar.

După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei proruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele proeuropene și proromânești, iată că Guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău.

Proiectul documentului spune că „angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza” Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului”, au „provocat îngrijorări semnificative” cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească. Potrivit documentului, miniștrii de Externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”. Proiectul de text exprimă îngrijorare cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări” în adresa opoziției, a presei libere și a societății civile în ansamblu. Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților acces la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența „unui număr corespunzător de secții de votare” atât în țară, cât și în străinătate.

Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene? Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate. Facem apel la toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova!”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md