23:00:10 22.10.2020
 
Stiri

Maia Sandu, despre solicitările PSRM și eventualele NEGOCIERI: „Nu văd despre ce putem discuta, deoarece în continuare vorbim despre lucruri diferite”. Replica lui Ceban

Politică 13.04.2019 15:02 Vizualizări2740 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, despre solicitările PSRM și eventualele NEGOCIERI: „Nu văd despre ce putem discuta, deoarece în continuare vorbim despre lucruri diferite”. Replica lui Ceban tv8.md


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, afirmă că a luat cunoștință cu poziția PSRM, care a fost anunțată după ședința de ieri a Consiliului Republican. Drept urmare, lidera fracțiunii PAS, formată din 14 parlamentari, afirmă că nu are ce discuta cu PSRM, deoarece ei își doresc o coaliție majoritară, iar Blocul „ACUM” – un guvern minoritar sprijinit de cei 35 de parlamentari socialiști.

„Nu știu ce înseamnă guvern funcțional în înțelegerea lor. După mine, și un guvern minoritar poate fi funcțional, doar că un asemenea guvern activează în anumite limite și cu un sprijin mai mic în Parlament. Pentru ca să se ajungă la un guvern majoritar, trebuie să se ajungă la o coaliție majoritară. Noi însă am declarat că nu facem coaliție cu PSRM, deoarece avem programe foarte diferite. Pentru noi Acordul de Asociere cu UE este foarte important, iar dincolo știm despre intenții de federalizare a țării. Deci, diferențele sunt foarte mari. Noi suntem pentru valori europene, iar socialiștii - pentru un model de dezvoltare ca în Rusia. În așa caz nu poate fi vorba de o coaliție”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.

Citește și: Năstase este dispus să NEGOCIEZE cu PSRM: „Putem vorbi de un guvern funcțional. Dacă lucrurile merg foarte bine, realizăm cu toții un guvern funcțional”

Politiciana spune că nici argumentul privind o „politică externă echilibrată”, așa cum afirmă președintele Igor Dodon, nu o va convinge să facă alianță cu PSRM.

„Noi vrem să construim un model de dezvoltare european. Noi avem un electorat și am fost votați pentru anumite lucruri, iar ei au fost votați pentru alte lucruri. Probabil că sunt și lucruri comune, creșterea pensiilor și a salariilor, doar că noi credem că acestea pot fi făcute într-un altfel de model economic, de aceea nu poate fi vorba despre o coaliție de guvernare în sensul obișnuit. Nu s-a schimbat nimic în decizia și atitudinea noastră după declarațiile lui Dodon. Noi putem avea în comun doar prioritatea de a elibera țara din captivitate și pentru asta votăm în Parlament legile care ar elibera parțial anumite instituții. După care, pentru a evita alegerile anticipate, în situația în care nu putem face o coaliție, propunem guvernul minoritar”, a adăugat Sandu.

Întrebată ce urmează să se întâmple și dacă „ACUM” va invita PSRM la dialog, Maia Sandu a spus: „Noi mergem să discutăm cu cetățenii și colegii din teritoriu. Nu văd despre ce putem discuta (cu socialiștii - n.r.), deoarece în continuare vorbim despre lucruri diferite. Ei vorbesc despre o coaliție majoritară și încearcă să facă abstracție de faptul că suntem în lumi diferite, iar noi vorbim despre o luptă pe o perioadă limitată împotriva regimului. Cum putem noi să votăm un spicher de la PSRM, după care să ne pomenim că ei fac joc cu PD?”, a întrebat Maia Sandu.

La rândul său, socialistul Ion Ceban a spus că regretă retorica Blocului „ACUM”, care vrea totul, iar PSRM să fie un fel de spectator.

„Retorica electorală a reprezentanților „ACUM” persistă și acest lucru nu este benefic absolut nimănui. Nici societăți, dar nici celor care încearcă să discute. De exemplu, 16 reprezentanți din cei 26 de deputați ai Blocului „ACUM” au făcut parte din coalițiile cu PD. Unii au fost în funcții de miniștri, viceminiștri, ambasadori, șefi de consilii, secretariate și tot așa mai departe. Noi am putea să arătăm toate detaliile acestea, dar noi nu o facem. Înțelegem că acest lucru nu sporește nici într-un fel aceste discuții. Noi suntem foarte flexibili. Am înaintat condițiile și vrem să fie auzită părerea noastră. În spatele nostru sunt 440 de mii de alegători. Deci, e nevoie să se țină cont și de părerea noastră.

Noi suntem gata să votăm, cu excepția „legii Magnițki”, toate legile propuse de Blocul „ACUM”, dar trebuie să mergem conform unei proceduri foarte clare. Vrem să se țină cont și de părerea noastră, dar am auzit doar rigiditate - dați-ne nouă funcția de spicher, dați-ne nouă premierul, votați legile noastre, iar mai departe vedem ce facem. În acest caz nu pot exista alte discuții. Nu s-a văzut așa ceva în istorie”, a replicat Ceban.

De menționat că celălalt copreședinte al Blocului „ACUM”, Andrei Năstase, este ma flexibil în ceea ce privește continuarea discuțiilor cu PSRM. Acesta a admis ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că discuțiile cu socialiștii trebuie continuate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Andrei Bunu 13.04.2019 23:44

Apropo, daca doua fractiuni diferite joaca, acum (fara majuscule), in tandem, de ce DA si PAS nu ar putea sa joace si ele in tandem? Intuitia, dar si logica vorbeste ca in curand vom afla ca PSRM si PD si-au strans mana intr-o coalitie, fireasca, zic eu. Nu e clar ce cedari va face PD, dar e clar ca PSRM prin mentorul lor Dodon, este mai dependent de Plahotniuc decat de Kremlin, chiar daca ultimul are mai multe turnuri. Probabilitatea ca multor alegatori ai PD-ului, dar si al PSRM-ului li se va lua "ceata" de pe ochi creste "nevazand" cu ochii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md