Mai puține mere, recoltate în acest an în R. Moldova: Seceta și defrișarea livezilor, printre principalele cauze
Producătorii de mere din R. Moldova vor recolta în acest sezon cu circa 14% mai puține fructe decât în anul 2023. Mai exact, pentru 2024 este estimată o recoltă de aproximativ 450 de mii de tone de mere.
Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, care a făcut un sondaj în rândul membrilor săi, scăderea producției de mere se datorează secetei, defrișării unor livezi și accesului limitat la irigare.
„Din cantitatea de 447 de mii de tone, se estimează ca aproximativ 134 de mii de tone vor fi destinate exporturilor, menținând astfel nivelul din 2023”, a afirmat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”.
Aceeași sursă precizează vă tendința de scădere a producției globale de mere nu se limitează doar la Republica Moldova, ci se extinde și la nivelul Uniunii Europene (UE).
„Aceste tendințe au fost prezentate în cadrul Conferinței anuale Prognosfruit 2024, organizată de Asociația Mondială de Mere și Pere (WAPA), la care Moldova Fruct a participat, în perioada 7-9 august, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală. Conform datelor prezentate la eveniment, producția totală de mere în UE pentru 2024 se estimează la 10,2 milioane de tone, reprezentând o reducere cu 11,32% față de anul trecut și cu 13,58% în comparație cu media pe ultimii trei ani”, a punctat Iurie Fală.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”