16:22:35 23.05.2025
Stiri

Magistrata Domnica Manole și-a făcut dreptate la CtEDO: Statul va trebui să achite 9 500 de euro pentru violarea de către justiția din R. Moldova a dreptului la libera exprimare

Actualitate 18.07.2023 13:48 Vizualizări1292
Magistrata Domnica Manole și-a făcut dreptate la CtEDO: Statul va trebui să achite 9 500 de euro pentru violarea de către justiția din R. Moldova a dreptului la libera exprimare

Instanțele din Republica Moldova i-au încălcat Domnicăi Manole dreptul la libera exprimare atunci când au demis-o, în 2017, din funcția de judecător al Curții de Apel.

Verdictul a fost emis de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a dispus plata unui prejudiciu moral de 4 500 de euro pentru Domnica Manole, actual judecător la Curtea Constituțională, și alte 5 000 de euro pentru cheltuieli judiciare.

În hotărârea Curții din 18 iulie 2023 s-a constatat, în unanimitate, că a avut loc violarea Articolului 10, libertatea de exprimare, arată Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului”.

CITIȚI și DOC // Daune morale de 800 000 de lei pentru JUDECĂTOAREA Domnica Manole, după ce a fost hărțuită de procurori în 2017

„Curtea a specificat că obligația de discreție impunea de a nu a face publice motivele deciziei până la comunicarea acestor motive publicului. Totuși, ea reitera că garanțiile procedurale și natura și severitatea sancțiunii aplicate sunt criteriile ce trebuie examinate la evaluarea proporționalității ingerinței la exercitarea libertății de exprimare garantate de Articolul 10 din Convenție. (...) În ceea ce privește sancțiunea aplicată, Curtea a observat că eliberarea reclamantului a fost unica sancțiune care putea fi aplicată în perioada de referință. A fost o sancțiune foarte gravă, care punea capăt carierei acesteia după 18 ani de serviciu cu succes. Curtea a notat, de asemenea, că în perioada când Curtea Supremă a examinat recursul reclamantului, Legea nr. 544 din 1995, care a servit baza pentru sancționarea reclamantului, a fost modificată astfel ca încălcările interdicției de răspândire a informației de către judecător nu mai erau sancționate în baza acestui temei legal”, susține asociația amintită.

Domnica Manole a fost reprezentată la CtEDO de avocatul Vladislav Gribincea.

Amintim că, în 2017, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pe numele Domnicăi Manole, învinuind-o că „a pronunțat, cu bună știință, o hotărâre ilegală, contrară Constituției R. Moldova și prevederilor Codului electoral” și a obligat, în aprilie 2016, Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care Platforma „Demnitate și Adevăr” a colectat peste 400 de mii de semnături și care viza alegerea președintelui prin vot direct, limitarea imunității parlamentare și reducerea numărului de deputați.

La începutul lunii iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, lucru care s-a întâmplat câteva zile mai târziu.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte