06:44:46 06.12.2023
Stiri

MAEIE reacționează la ultimele declarații ale Moscovei vizavi de colaborarea Chișinăului cu NATO: „Anume Rusia încalcă art.11 din Constituție, care precizează că R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”

Actualitate 20.07.2023 18:10 Vizualizări1570 Autor: Ziarul National
MAEIE reacționează la ultimele declarații ale Moscovei vizavi de colaborarea Chișinăului cu NATO: „Anume Rusia încalcă art.11 din Constituție, care precizează că R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării (MAEIE) califică drept „false și calomniase” ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia o apropiere de NATO ar însemna pierderea suvernaității R. Moldova. Diplomația de la Chșinău amintește că tocmai Rusia este cea care nu respectă Constituția R. Moldova și menține ilegal trupe militare pe teritoriul nostru.

„Relațiile R. Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independenta a republicii noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru. În același timp, menționăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în republica noastră”, este replica diplomației de la Chișinău.

MAEIE amintește că, la Summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie curent, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior.

„În aceeași ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, încheie comunicatul MAEIE.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că autorităţile Republicii Moldova ar trebui să conştientizeze că apropierea statului de NATO „duce la o pierdere totală a suveranităţii”.

„Evident că poporul moldovean, în mod tradiţional prietenos cu Rusia, spre deosebire de actualii lor lideri, este pe deplin conştient de natura agresivă a blocului nord-atlantic şi înţelege că situaţia din Ucraina vecină a fost provocată în mare măsură de încercările iresponsabile de extindere a Alianţei”, a subliniat Zaharova, reprezentanta regimului de la Kremlin care a invadat militar Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md