Macron și Tusk pecetluiesc la Nancy o alianță strategică franco-poloneză pentru securitatea Europei împotriva amenințărilor rusești


Președintele francez Emmanuel Macron a semnat la Nancy, alături de premierul polonez Donald Tusk, un Tratat de Prietenie și Cooperare consolidată, subliniind creșterea importanței Poloniei în Europa. Această colaborare este percepută ca o măsură împotriva unei Rusii tot mai amenințătoare după ani de război în Ucraina.
Liderul polonez a calificat acest moment drept un ”eveniment istoric”. ”Sunt profund convins (...) că Franța și Polonia vor putea conta una pe cealaltă în toate circumstanțele, bune și dificile”, a declarat el într-o conferință de presă, subliniind că tratatul prevede o clauză de asistență reciprocă în cazul unui atac armat.
Emmanuel Macron a evidențiat faptul că acest tratat deschide un nou capitol, marcând ”solidaritate ireversibilă”. ”Interesele vitale” ale Franței, fundamentul strategiei de disuasiune nucleară, includ și partenerii europeni importanți. El a adăugat că, încă din anii '60, dimensiunea europeană a disuasiunii a fost reafirmată de predecesorii săi. Franța este una dintre puținele țări din Europa Occidentală dotate cu arme nucleare, alături de Regatul Unit, iar celelalte state NATO din Europa se află sub protecția nucleară a Statelor Unite.
Acest Tratat vine pe fondul creșterii rolului Poloniei pe flancul de est al NATO, ținând cont de amenințarea percepută din partea Rusiei. Întâlnirea de la Nancy a avut loc în timp ce la Moscova, Vladimir Putin defila cu ocazia comemorării victoriei asupra Germaniei naziste cu 80 de ani în urmă. ”Președintele (rus Vladimir) Putin este de partea războiului, nu a păcii (...), iar cei care sperau o tendință pașnică din partea lui sunt dezamăgiți”, a menționat Macron, în contextul în care războiul din Ucraina continua, în ciuda promisiunilor lui Donald Trump de a-l opri.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un summit al liderilor europeni care susțin Kievul împotriva invaziei ruse, planificat pentru sâmbătă. Înainte de întâlnirea din Franța, Donald Tusk a precizat că tratatul conține o clauză de apărare reciprocă, care ”deschide posibilitatea cooperării” în sectorul disuasiunii nucleare. Macron a explicat că ”disuasiunea nucleară franceză are o componentă europeană, iar tratatul sigilează o solidaritate și mai puternică, operaționalizând ceea ce deja este menționat în Articolul 5 al NATO”.
”În caz de amenințare, cele două țări se angajează să furnizeze asistență reciprocă, inclusiv militară”, a detaliat liderul polonez, considerând această clauză esențială pentru tratat. Macron a asigurat că desfășurări de trupe vor fi posibile în cazul unei agresiuni. ”Atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am reușit, în cinci zile, să trimitem trupe în România”, a amintit el.
Parisul și Varșovia au semnat anterior un tratat în 1991, după căderea Cortinei de Fier, dar era mai puțin ambițios. Cooperarea va include acum infrstructuri și energie nucleară, Polonia planificând construirea mai multor centrale nucleare. Donald Tusk a evidențiat ”garanții de securitate reciproce”, în contextul unui program polonez de modernizare militară. Polonia este foarte dependentă de Statele Unite în apărare, dar Parisul speră să coordoneze mai bine militar și diplomatic, reducând influența exclusivă americană. ”Vom organiza exerciții comune ale armatelor noastre în lunile ce urmează”, a anunțat Macron, susținând o ”cale de mijloc” pentru autonomia strategică europeană, dar și cooperarea cu aliații americani.











































































