18:55:06 22.09.2018
 
Stiri

FOTO // Locuitorii din Telenești, plecați la muncă peste hotare, au construit un complex sportiv multifuncțional în orașul de baștină

Social 13.11.2017 14:20 Vizualizări3592 Autor: Ziarul National
FOTO // Locuitorii din Telenești, plecați la muncă peste hotare, au construit un complex sportiv multifuncțional în orașul de baștină MiDL

Orașul Telenești are un complex sportiv multifuncțional cu un teren de minifotbal, teren de baschet și volei, toate construite conform celor mai moderne tehnologii.

Complexul a fost inaugurat ieri și a fost construit pe banii locuitorilor acestui oraș plecați la muncă peste hotare, la care s-au adăugat contribuții ale autorităţilor locale şi ale Guvernului Elveţiei.

Evenimentul de ieri a debutat cu un meci amical de fotbal dintre locuitorii oraşului Teleneşti şi reprezentanţii Asociaţiei Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, care s-a încheiat la egalitate, scor de 6:6.

Complexul are o suprafață de aproximativ 1 700 de metri pătrați, fiind și cel mai mare teren sportiv din oraș. Acesta va găzdui competiții naționale şi regionale.În curând, complexul sportiv urmează a fi dotat și cu aparate de fitness.

„Zona de sud a orașului Telenești este cea mai dens populată din localitate. Aici locuiesc 750 de locuitori, inclusiv circa 230 de tineri și 125 de copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport și socializare adecvată. Din această cauză, copiii, inclusiv cei ai căror părinți sunt plecați, se jucau în drum ori erau nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau unde socializa”, a spus primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic.

„Prin această colaborare, am demonstrat că noi, originarii plecaţi din localitate, şi administraţia oraşului, suntem o forţă. Ne bucurăm că putem susţine localitatea de baştină, inclusiv prin a educa sportivi de performanță”, a spus Mihai Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Băștinașilor „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”.

Bugetul total al proiectului depășește suma de un milion de lei. Contribuția băștinașilor a fost de 110 796 de lei, cea a Guvernului Elveției - de 370 587 de lei, iar a Primăriei orașului Telenești - de 414 594 de lei. Federația Moldovenească de Fotbal a oferit alte 176 085 de lei.

„Ne bucurăm mult că Teleneşti, la fel ca alte 22 de localităţi din ţară, ghidate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a învăţat cum să implice originarii în dezvoltarea locală într-un mod transparent şi participativ. Or, atunci când aproximativ 40% din populaţia locală este plecată, aceasta reprezintă o forţă care, fiind implicată, generează rezultate utile comunităţii”, a declarat Valeria Ieşeanu, şefă programe, PNUD Moldova.

Menționăm că, în prezent, 23 de primării desfășoară, în parteneriat cu Asociaţiile de băştinaşi, proiecte de infrastructură realizate cu contribuţii făcute online de originarii plecaţi în întreaga lume, pentru soluționarea problemelor locale și dezvoltarea comunităților de baştină, ghidate în cadrul Proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală” (MiDL), implementat de PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md