12:33:43 20.04.2019
 
Stiri

VIDEO, UPDATE // Protestul Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”: Solicitare către UE ca să înceapă urmărirea penală a cetățenilor R. Moldova implicați în furtul miliardului și spălarea miliardelor rusești

Politică 26.08.2018 16:16 Vizualizări3661 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Protestul Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”: Solicitare către UE ca să înceapă urmărirea penală a cetățenilor R. Moldova implicați în furtul miliardului și spălarea miliardelor rusești Foto: Igor Munteanu

UPDATE // Textul Proclamației adoptată de Adunarea Generală a Cetățenilor, 26 august 2018:

Adunarea Generală a Cetăţenilor din Republica Moldova,

– profund îngrijorată de restrângerea libertăților democratice și consolidarea guvernării autoritare;

– indignată de acțiunile antipopulare, antidemocratice și discriminatorii ale guvernării;
– ghidată de dorința de restabilire a funcționării democrației și a statului de drept și în scopul direcționării efortului popular spre înlăturarea pe cale pașnică a actualei clase politice:

constată:
1. Republica Moldova e guvernată de un regim oligarchic, corupt şi criminal și se află într-o criză acută, care a afectat iremediabil toate sferele activității statului. Clanurile oligarhice grupate în jurul regimului Plahotniuc-Dodon au capturat instituţiile statului, exploatează resursele publice în interes propriu, sărăcind astfel populația și determinând emigrarea ei masivă.

2. Guvernarea incompetentă, iresponsabilă și coruptă a compromis reformele și parcursul european al ţării, fiind direct responsabilă de nerealizarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența Macrofinanciară și punând în pericol existența Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

3. Guvernarea este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău, în ciuda sprijinului generos oferit de partenerii occidentali pentru ca justiția să devină o putere independentă și responsabilă.

4. Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncționalitatea justiției, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă țara în izolare internațională, iar refuzul Uniunii Europene de a acorda asistență macrofinanciară și Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 sunt exemple certe ale acestei izolări.

Având în vedere că guvernarea Republicii Moldova ignoră cu desăvârșire cerinţele cetățenilor și ale Comitetului de Rezistenţă Naţională, formulate în Rezoluţia din 1 iulie 2018, Adunarea Generală a Cetăţenilor cere imperios următoarele:

1. DEMISIA Guvernului Filip, responsabil pentru înrăutăţirea progresivă a situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, responsabil pentru derapajele antidemocratice ale regimului, pentru falimentul politicii de integrare europeană şi pentru izolarea internaţională a Republicii Moldova.

2. Organizarea unor ALEGERI LIBERE ŞI CORECTE în baza sistemului de vot proporţional, care în condiţiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate.

3. VALIDAREA rezultatelor alegerilor la funcţia de Primar General al Municipiului Chişinău din 3 iunie 2018, anulate abuziv şi arbitrar de o justiţie obedientă politic.

4. ANULAREA imediată a legii amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate.

5. OPRIREA PERSECUȚIILOR POLITICE în adresa opoziției democratice, stoparea intimidărilor cetățenilor pe criterii de convingeri politice.

6. FINALIZAREA INVESTIGAȚIEI PENALE cu privire la fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspunderea a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar. Adoptarea Legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată.

De asemenea, solicităm URMĂRIREA PENALĂ de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului, pe teritoriul țărilor Uniunii Europene în care au fost comise fraudele”.

UPDATE 18.48 // Secretarul general al PDA, Chiril Moțpan, a anunțat că protestatarii vor rămâne peste noapte în PMAN, iar mâine dimineață aceștia vor fi primii care vor marca Ziua Independenței. Totodată, mâine protestatarii vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt cu ocazia Zile Independenței, „nu mai târziu de ora 8.00”.

UPDATE 18.45 // În Proclamația Adunării Generale a Cetățenilor, votată la protestul de astăzi, se arată că actuala guvernare „incompetentă” a compromis reformele și parcursul european a R. Moldova.

Prin urmare, protestatarii cer demisia Guvernului Filip, „responsabil de derapajele antidemocratice ale regimului și izolarea internațională a R. Moldova”, organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului proporțional și validarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău.

Printre revendicări se mai numără și anularea legii cu privire la amnistia de capital, cea care obligă cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul, dar și oprirea persecuțiilor asupra opoziției sau adoptarea Legii Magnitsky.

UPDATE 18.37 // Maia Sandu anunță că, începând de astăzi, vor fi strânse semnături pentru o solicitare adresată statelor membre ale UE ca să înceapă urmărirea penală a cetățenilor R. Moldova implicați în furtul miliardului și spălările de bani a miliarde rusești.

„Asta e soluția ca să scăpăm de corupții de la guvernare”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 18.32 // Președinta PAS, Maia Sandu, susține că lumea s-a adunat în PMAN exact ca acum 27 de ani, „un pic mai triști, mai obosiți și probabil mai puțin. Mai puțin tineri și mai puțin încrezători”.

„Nu putem să-i lăsăm să ne umilească în continuare”, a spus politiciana cu referire la actualii guvernanți.

Potrivit Maia Sandu, „noi putem construi o țară în care nimeni nu e deasupra legii”, profesorii, medicii și alte categorii de populație să primească salarii decente, „o țară în care hoții nu ajung la Guvern, Parlament, primării, ci în pușcării, iar averea lor - confiscată și întoarsă oamenilor”.

UPDATE 18.28 // Liderul PDA, Andrei Năstase, spune că protestatarii au venit în PMAN pentru „a ne asuma a doua oară independența”, votată acum 27 de ani.

Potrivit lui Năstase, „a venit timpul ca această guvernare să plece”, pentru că cetățenii nu au mandatat-o să „transforme Moldova în spălătoria mafiei rusești, să fure miliardul, să adopte sistemul mixt și amnistia capitalului”.

„I-am ciuruit”, a adăugat el, referindu-se la faptul că nu au fost admise violențe astăzi în centrul Chișinăului.

UPDATE 18.20 // Activistul PDA, Alexandru Slusari, îl acuză pe președintele Igor Dodon că ajută „regimul lui Plahontiuc” să se mențină la guvernare.

Slusari propune oamenilor să rămână în PMAN peste noapte, „noaptea libertății”, iar în prima zi de lucru a Parlamentului, în toamnă, să înconjoare clădirea pentru a le cere deputaților să anuleze sistemul mixt și să abroge legea prin care cetățenii au fost obligați să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar.

UPDATE 18.04 // Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, spune că oamenii pleacă din R. Moldova din cauza „amoralilor de la guvernare”: „Cea mai mare problemă a noastră este moralitatea și nu putem admite să fim conduși în continuare de niște amorali”.

„Eu pentru mine am hotărât, decât a lua arma în mână, mai bine să ne unim cu România. Altă soluție nu avem”, a spus primarul, iar mulțimea a scandat „Bravo!”.

UPDATE 18.00 // Oazu Nantoi compară independența SUA cu cea a R. Moldova: „De ce statul american funcționează atât de bine, chiar dacă Trump mai calcă prin străchini, dar noi tot ne adunăm aici și strigăm „Jos”? (...) Din această Piață trebuie să plece virusul libertății în orice cătun al R. Moldova”.

Potrivit lui Nantoi, cetățenii ar trebui să învețe din greșelile proprii, fiindcă „Plahotniuc nu a fost parașutat, el a venit din sânul nostru”.

UPDATE 17.49 // Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu susține că „dușmanul cel mai viclean s-a dovedit a fi nu în afara, dar în interiorul R. Moldova”.

După ce am obținut cu greu Acordul de Asociere cu UE, din cauza lui Vlad Plahotniuc partenerii de dezvoltare „ne-au întors astăzi spatele”, a continuat ea.

Cei care se simt români și vor binele acestui pământ nu vor admite un asemenea „regim criminal” la putere, a mai spus deputata.

„Nu ne odihnim, vrem la pușcărie să vă știm”, a spus Maria Ciobanu, îndemnând bugetarii să se alăture protestatarilor.

UPDATE 17.40 // Mai mulți reprezentanți ai diasporei din Occident transmit de la microfon mesaje de susținere pentru cei rămași acasă: „Diaspora-i cu voi!”. Unul dintre ei a declarat că sunt cetățeni care au parcurs mii de kilometri și au cheltuit sute de euro ca să ajungă la protestul de astăzi din Chișinău, regretând că cei de acasă nu au venit în centrul capitalei în număr mai mare.

UPDATE 17.18 // Alexei Busuioc, primar de Capaclia, raionul Cantemir, a cerut descentralizarea puterii locale din R. Moldova, „ca să nu mai depindem de aceștia care împart cârnațul”.

Alesul local s-a arătat îngrijorat că „lumea pleacă masiv din țară” și a apreciat faptul că organizatorii protestului de astăzi au evitat „vărsările de sânge”.

UPDATE 17.14 // Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și-a exprimat bucuria că o „mare de oameni” a venit să serbeze astăzi „un triumf al libertății”.

„Suntem aici deoarece pentru fiecare din noi contează libertatea”, a declarat Igor Munteanu, adăugând că „tot răul spre bine”, după ce protestul a fost mutat din PMAN lângă monumentul lui Ștefan cel Mare din cauza manifestației în sprijinul lui Ilan Șor.

„Noi suntem lângă Ștefan, dar ei sunt lângă cârnațul împărțit de Șor”, a adăugat el.

Munteanu a criticat sistemul mixt aprobat de actuala guvernare și a îndemnat lumea la „unitate”.

UPDATE 17.10 // Octavian Țâcu îndeamnă protestatarii să reziste: „Să nu vă fie frică, fiindcă zilele acestui regim sunt numărate. Jos dictatura!”.

UPDATE 17.03 // Octavian Țâcu, membru al Comitetului Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”, a declarat de pe scena instalată lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt că „regimului nu i-a reușit să pornească cetățenii din R. Moldova unul împotriva altuia”: „Îi spunem regimului Plahotniuc să plece și să lase țara liberă, ca noi să-i dăm un viitor. (...) Noi, cu toții împreună, trebuie să-i dăm un viitor european acestei țări”.

Istoricul a ținut să accentueze două adevăruri: despre faptul că în acest spațiu se vorbește limba română și că noi facem parte dintr-un popor mai mare, cel românesc.

UPDATE 16.17 // Protestatarii se întorc în PMAN, după ce au ajuns până la sfârșitul bd. Ștefan cel Mare. „Miliardul înapoi”, strigă mulțimea.

UPDATE 16.06 // Membrii organizației „Occupy Guguță” bat tobe, unele improvizate, și merg în fața protestatarilor „ACUM”: „Așa sună democrația”.

UPDATE 16.00 // Protestatarii au ajuns și la sediul Centrului Național Anticorupție.

UPDATE 15.55 // „Agora” a făcut publice imagini filmate cu drona de la cele două evenimente din centrul Chișinăului. În Piața Marii Adunări Naționale, manifestanții Partidului „Șor”, mult mai puțini ca protestatarii Mișcării „ACUM”, sunt separați de cordoane de polițiști.UPDATE 15.48 // În marș spre Parlament și SIS, mulțimea scandează „Rușine!” și „Hoții!”.

UPDATE 15.20 // Andrei Năstase susține că protestul opoziției va fi continuu, iar mâine, de Ziua Independenței, protestatarii vor fi în PMAN.

„Independența a fost câștigată de Dvs. aici, în Piață, nu de acești hoți. Noi mâine o să sărbătorim aici Independența, chiar dacă simțim tristețe în suflet”, a adăugat Maia Sandu.
UPDATE 15.17 // Maia Sandu îndeamnă protestatarii să meargă în marș până la sediul Parlamentului și al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), „instituții ale statului capturate, care permit hoților de miliarde și traficanților de ființe umane” să manifesteze în centrul Chișinăului. După marș, protestarii ar urma să revină în PMAN să continuie protestul.

UPDATE 15.09 // „Regimul incită spiritele. A plodit o comtramanifestație cu provocatori cunoscuți - Șor, Tauber, Laguta. Fără autorizație. Cu cârnaț și bere plătită din băncile furate. Ăsta-i înțelesul democrației de cazarmă pe care o împărtășeste PD și prietenii săi. Rezistența trebuie să fie fermă, deșteaptă, pașnică”, a scris pe Facebook Igor Munteanu, membru al Comitetului Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”.

UPDATE 15.04 // În Piața Marii Adunări Naționale au rămas câteva persoane de vârsta a treia, participanți la manifestația Partidului „Șor”, care dansează. Aceștia sunt separați de protestatarii Mișcării „ACUM”, adunați lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de câteva cordoane de polițiști. Ultimii strigă „Jos mafia!”, „Șor la pușcărie!” și au încercat să forțeze cordonul poliției pentru a ajunge în PMAN, dar nu au reușit.

UPDATE 15.00 // „Diaspora-i cu noi!”, scandează oamenii veniți să susțină Mișcarea de Rezistență Națională „ACUM”.UPDATE 14.33 // Activistul PDA, Alexandru Slusari, cere Poliției ca, „în jumătate de oră, să elibereze Piața”: „Astăzi s-a produs încă o provocare crasă”.

UPDATE 14.21 // În timp ce simpatizanții Partidului „Șor” întind hore în Piața Marii Adunări Naționale, participanții la protestul Mișcării „ACUM” scandează „Jos hoții!”.

UPDATE 14.17 // „Să îndemnăm cât mai multe lume să vină aici. Să determinăm acești șoricei să plece”, a declarat Andrei Năstase. Acesta insistă să se protesteze pașnic în centrul capitalei, chiar dacă, alături, Partidul „Șor” organizează un contraprotest. „Hoții!”, scandează protestatarii.

UPDATE 14.11 // Protestatarii de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt scandează „Noi nu cedăm”, „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta” și „Jos dictatura”.

UPDATE 13.58 // Maia Sandu cheamă oamenii să nu se lase provocați: „Acesta e un spectacol creat de Plahotniuc”. Potrivit liderei PAS, se doresc violențe pentru a avea motive să înăbușe protestul opoziției. „Jos Guvernul Plahotniuc!” și „Șor la pușcărie”, strigă lumea.UPDATE 13.56 // Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), Andrei Năstase, anunță o scenă improvizată lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. „Cineva vrea să opună niște oameni altor oameni, să se bată unii cu alții. Noi am anunțat un protest civic eminamente pașnic”, a spus Năstase, adâugând că „noi nu avem scopul să generăm violențe”. „Scopul este să ne luăm țara înapoi”.

UPDATE 13.49 // Protestatrii scandează „Jos mafia!”.

UPDATE 13.42 // Organizatorii protestului cheamă participanții să se ducă lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a evita simpatizanții lui Ilan Șor. Unii protestatari refuză s-o facă, iar lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, le-a spus că „noi nu am venit aici să ne batem cu niște băbușe sărace care au venit în centrul capitalei pentru 300 de lei”.

„Ne delimităm de contraprotestul lor. Ei încearcă să reprime orice voce de opoziție. Noi nu am venit aici să ne batem aici cu niște oameni sărăciți care nu sunt conștienți că sunt folosiți de acest clan mafiot”, a spus Maia Sandu.

***

Protestul Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”, formată din partidele de opoziție conduse de Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Cibotaru, este anunțat pentru ora 14.00.

Dis-de-dimineață, însă, în Piața Marii Adunări Naționale a fost instalată o scenă, răsună muzica și se coc frigărui la „adunarea” activistei Maia Laguta, cea care are permisiunea de a organiza astăzi eveniment în centrul Chișinăului. La această manifestație au venit și simpatizanți ai Partidului „Șor”. Oamenii dansează.

„În ziua unor proteste de amploare organizate de cetățeni, autoritățile au aprobat o manifestație cu frigărui, mâncare, scaune și muzică de sărbătoare! Așa ceva nu se poate! Cerem explicații autorităților pentru situația periculoasă pe care o creează! Trebuie sa ieșim cât mai mulți azi in PMAN, să protestăm pașnic, sa le arătăm că nu ne e frică!”, se arată într-o postare de pe Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Art-Grup 26.08.2018 18:09

Faptul că Șora venit cu vreo 300-400 de ortaci, e spre bine. Aceștia erau majoritate vorbitori de limbă susă, iar printre ei era și dulșmanul aprig al moldovenilor - Climenco. Au sta cam puțin pentru că frigăruii au fost puțini. Prpotestul a fost scurt, ar gunoi au lăst mormane. În așa mod, rămâne să așteptăm ce va vocifera N. Negru despre ”promotorul” inependenței Moldovei- i. Șor, și îndeosebi ce va lătra prietenul lui - P.Bogatu, despre faptul că împotriva ”agentei” FSB-lui a protestat MALDAVANIi șor și climenco.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md