16:28:35 23.02.2024
Stiri

VIDEO // Șeful Inspectoratului General al Poliției prezintă PRIMELE detalii despre autorul actului TERORIST de pe AIC, care s-a soldat cu ÎMPUȘCAREA a două persoane. La AIC a venit și premierul Recean

Actualitate 30.06.2023 21:08 Vizualizări2473 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful Inspectoratului General al Poliției prezintă PRIMELE detalii despre autorul actului TERORIST de pe AIC, care s-a soldat cu ÎMPUȘCAREA a două persoane. La AIC a venit și premierul Recean


Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a susținut un briefing de presă la Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul căruia a oferit mai multe detalii despre autorul actului terorist din această seară, soldat cu împușcarea mortală a două persoane, inclusiv a unui polițist de frontieră.

La AIC a venit și prim-ministrul Dorin Recean, pentru a se informa despre circumstanțele în care s-a produs actul terorost comis de un cetățean al Tadjikistanului, căruia i s-a interzis accesul pe teritoriul R. Moldova din motive de securitate. Totodată, la fața locului a venit și procurorul general interimar, Ion Munteanu.

„Nu există un pericol pentru societate și nu e motiv de panică. A fost o situație care a generat acest incident”, a declarat în această seară șeful IGP.

Chestorul Cernăuțeanu s-a referit la informațiile potrivit cărora tadjikul ar fi avut doi complici. „Nicio persoană nu a fugit din zona Aeroportului, așa cum dezinformează unele surse. Toate persoanele care se presupune că erau împreună cu atacatorul sunt în custodia organelor de drept”, a adăugat acesta.

De asemenea, Cernăuțeanu nu a infirmat informațiile potrivit cărora atacatorul ar avea și cetățenia Federației Ruse: „Acesta a încercat să intre în R. Moldova cu cetățenia Tadjikistanului, restul detaliilor cu privire la alte cetățenii sunt investigate. Aspectul de dublă sau triplă cetățenie nu e cel mai important aspect în această situație”.

Șeful IGP a mai adăugat că, deocamdată, nu există confirmări că atacatorul ar avea legături cu mercenarii „Wagner” sau alte structuri militare sau paramilitare.

„Nu există confirmări la momentul actual că acest cetățean are legături cu structuri militare sau paramilitare din afara teritoriului R. Moldova. Acesta nu figurează în niciun sistem informațional de căutare internațională”, a punctat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a evitat să spună dacă incidentul s-a produs din cauza unei lipse de instruire a polițistului de frontieră, arma căruia a ajuns în mâna atacatorului.

„Este prematur să afirmăm că e vorba de o breșă sau de un moment de neatenție. Nu pot să dau prea multe detalii la această etapă. Au loc măsuri procesuale. După finalizarea urmăririi penale, vor fi stabilite toate acțiunile bune, rele sau ce s-a întâmplat acolo. Preliminar, nu putem spune că a fost o breșă. A fost o situație care, cu părere de rău, se poate întâmpla în oricare țară. Situații de genul respectiv au mai fost. Dar trebuie să asigurăm și să ridicăm nivelul nostru în astfel de situații”, a mai spus Cernăuțeanu.

Procurorul interimar, Ion Munteanu, a declarat că atacatorul a devenit irascibil în momentul în care polițistul de frontieră a încercat să afle motivul venirii sale în R. Moldova.

„Atacatorul venea de la Istanbul. Imediat ce organele competente au încercat să afle scopul vizitei în R. Moldova, persoana respectivă a devenit agresivă. Astfel, a fost atacat polițistul de frontieră. Atacatorul nu avea o armă asupra sa. Acesta a intrat în posesia armei polițistului de frontieră. Ulterior, a efectuat împușcături. Organele de forță venite la fața locului au încercat să negocieze cu atacatorul. În urma intervenției în forță, atacatorul a fost rănit. Actualmente, el se află în spital în stare gravă, sub supravegherea organelor de stat. Cauza penală va fi gestionată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Pe acest caz a fost deschis un dosar pentru comiterea unui act terorist. La fel, este investigată și versiunea privind implicarea și a altor persoane în comiterea acestor fapte”, a declarat procurorul general interimar.

Totodată, Ion Munteanu spune că nu are informații potrivit cărora atacatorul ar fi membrul unei grupări militare: „La ora actuală, nu avem informații că persoana care a comis atacul ar fi afiliată unor structuri militare sau paramilitare. Organele de urmărire penală își vor face treaba în așa mod, încât să nu perturbe activitatea AIC”.

Atacatorul tadjic riscă închisoare pe viață, a mai adăugat procurorul general interimar.

Citește și: VIDEO // Teroare pe Aeroportul Internațional Chișinău. Două persoane, inclusiv un POLIȚIST de frontieră, ÎMPUȘCATE de un cetățean străin. Cine este PISTOLARUL și de ce a recurs la acest act TERORIST

Citește și: VIDEO // Ce se întâmplă în aceste momente la Aeroportul Internațional Chișinău, în urma actului TERORIST soldat cu uciderea a două persoane: AIC va funcționa în regim special


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md