21:02:53 16.01.2022
Stiri

VIDEO // Procuratura Generală, SFIDARE la adresa președintei Maia Sandu: A trimis un singur reprezentant la ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Procurorii au REFUZAT să sechestreze calculatoarele grupării Platon”

Actualitate 10.08.2021 14:14 Vizualizări3719 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procuratura Generală, SFIDARE la adresa președintei Maia Sandu: A trimis un singur reprezentant la ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Procurorii au REFUZAT să sechestreze calculatoarele grupării Platon”


Președintele Maia Sandu acuză Procuratura Generală de ineficiență în ceea ce privește investigarea cazurilor de mare corupție din R. Moldova.

Șefa statului a declarat că „Procuratura este în vacanță atât la propriu, cât și la figurat”, după ce a trimis astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) un adjunct al procurorului general, care nu avea răspunsuri la subiectele discutate, chiar dacă invitații au fost trimise la Procuratuta Generală, Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

„Avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, implicate în ilegalități, în acte de corupție mare, au părăsit R. Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului, în special din partea Procuraturii, pentru readucerea lor și tragerea la răspundere a acestor oameni. Primul episod s-a întâmplat în 2019, atunci când a fost dat jos regimul lui Plahotniuc. Pentru că atunci Procuratura era capturată, câteva persoane din gruparea Plahotniuc au reușit să fugă imediat - Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Serghei Iaralov, Constantin Botnari. După aceasta, anumite persoane din această grupare au continuat să rămână pe teritoriul R. Moldova, dar au plecat de curând și mă refer la Vladimir Andronache, Gheorghe Cavcaliuc. De asemenea, există o altă grupare coruptă care include oameni implicați în abuzuri și sunt vizați în anumite dosare, dar am văzut că a plecat din republică Veaceslav Platon și noi știm că există o listă lungă cu oameni care fac parte dintr-o grupare sau alta și ar putea să plece din republică, din moment ce Procuratura nu impune interdicții”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă, susținut după ședința CSS.

Șefa statului a declarat că, în cazul lui Plahotniuc, Procuratura „nu poate de doi ani să-l readucă în fața justiției”, iar drept „scuze” pentru noile cazuri de fugă peste hotare, această instituție invocă „procedura”.

„Ei spun că nu pot impune măsuri de restricționare a deplasării, pentru că Procuratura vrea să respecte procedura. (...) Noi nu înțelegem de ce în cazul unor arestări ale oamenilor de afaceri, ale profesorilor, de exemplu, procedurile nu încurcă, iar în cazul dopsarelor de corupție mare și al hoților de bani mari procedurile încurcă”, a punctat Maia Sandu.

Președinta a ținut să precizeze că Procuratura Generală nu vrea să ancheteze tranzacțiile dubioase, care vizează bani și proprietăți furate de la stat, și a oferit încă un exemplu, care provoacă îngrijorare la nivel înalt.

„Vă amintiți cazul când au fost arestate, într-o casă de locuit din Chișinău, două telefoane în problema filării ilegale a unor judecători de către o grupare? Un detaliu pe care l-am aflat astăzi, în cadrul ședinței CSS, ține de calculatoarele despre care se discută în societate (într-unul dintre calculatoare a fost găsit filmulețul-fake în care Ilan Șor i-ar da un plic cu bani Maiei Sandu - n.r.). Am aflat că a fost decizia PCCOCS să nu confiște calculatoarele care au fost găsite în momentul perchezițiilor. Decizia PCCOCS a fost să sechestreze doar două telefoane, nu și calculatoarele, zicând că ele nu au treabă cu obiectul investigației, înainte ca să se documenteze ce este în aceste calculatoare. (...) Procurorii au refuzat să sechestreze calculatoarele care aparțin grupării Platon”, a dezvăluit Maia Sandu.

CSS a formulat mai multe recomandări pentru Procuratura Generală, instituție îndemnată să verifice activitatea și eficiența procurorilor care gestionează dosare de corupție mare, pentru a vedea dacă aceștia nu le permit intenționat hoților să fugă din republică. De asemenea, noua guvernare ia în calcul modificarea cadrului legal pentru a eficientiza activitatea Procuraturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md