04:34:42 18.07.2024
Stiri

VIDEO // Criză guvernamentală în R. Moldova. Prim-ministra Gavrilița și-a anunțat DEMISIA: „R. Moldova intră într-o fază nouă în care prioritatea republicii este securitatea”

Actualitate 10.02.2023 12:56 Vizualizări2725 Autor: Ziarul National
VIDEO // Criză guvernamentală în R. Moldova. Prim-ministra Gavrilița și-a anunțat DEMISIA: „R. Moldova intră într-o fază nouă în care prioritatea republicii este securitatea”


Prim-ministra Natalia Gavrilița și-a anunțat vineri, 10 februarie, demisia din funcție, precizând că va „rămâne în slujba poporului”, alături de „echipa de oameni care v-a câștigat încrederea”.

„Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, pro-dezvoltare și proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupție acaparaseră toate instituțiile, iar oligarhii se considerau de neînvins. Am fost puși imediat în fața șantajului energetic, iar cei care au făcut acest lucru au sperat că noi vom ceda presiunilor. Miza inamicilor republicii a fost că noi vom proceda la fel ca guvernările precedente, care au cedat active strategice, care au trădat interesul național în schimbul unor beneficii de scurtă durată. Nimeni în 2021 nu și-a imaginat că guvernarea PAS va avea de gestionat atâtea crize provocate de războiul masiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei în demisie, în ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat R. Moldova, progresele republicii „au fost apreciate foarte înalt” de către UE, iar în cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles a convenit asupra lansării, până la finele acestui an, a negocierilor de aderare la UE.

„Dragi prieteni, R. Moldova intră într-o fază nouă în care prioritatea republicii este securitatea – energetică, cibernetică, economică și socială”, a adăugat Gavrilița.

Ea a enumerat reușitele Guvernului pe care l-a condus, printre care darea în exploatare a gazoductului Iași-Chișinău, primele achiziții de gaze din surse alternative, menținerea stabilității și păcii în R. Moldova, „în pofida agenților destabilizării, care s-au activat în interiorul republicii”, accelerarea proiectelor de infrastructură care stagnau de ani de zile, asigurarea independenței energetice a R. Moldova, găsirea de noi piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni, compensarea tarifelor la gazele naturale, aprobarea unei politici fiscale menite să stimuleze investițiile și să păstreze locurile de muncă etc.

„Dar cel mai important a fost obținerea statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE. (...) Am avut onoarea să fiu prim-ministră a acestei republici și voi rămâne în slujba poporului meu alături de echipa de oameni care v-a câștigat încrederea. Eu cred în (R.) Moldova, cred în dumneavoastră, oamenii acestei republici. Cred că o să trecem cu bine peste încercările acestor vremuri și vom reuși tot ce ne propunem. Plec de la conducerea Guvernului cu sentimentul datoriei împlinite și cu inima împăcată”, a mai spus Natalia Gavrilița, lansând un apel „la unitate” către cetățeni, pentru a transforma R. Moldova într-un stat cu adevărat european.Prim-ministra Natalia Gavrilița va susține astăzi, la ora 13.00, un briefing de presă la Guvern, în cadrul căreia, potrivit surselor Ziarului NAȚIONAL, urmează să-și anunțe demisia.

Citește și: Pică Guvernul? Forfotă mare la Președinție! Membrii Guvernului Gavrilița și deputații PAS au fost convocați de URGENȚĂ de Maia Sandu, iar miniștri se feresc să ofere detalii: „Un pic de răbdare și veți afla totul”

Următorul premier desemnat de Maia Sandu ar urma să fie Dorin Recean, actualul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Citește și: SCHIMBARE de Guvern la Chișinău? Vasile Tofan comentează zvonurile potrivit cărora ar putea să-i ia locul prim-ministrei Natalia Gavrilița


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md