22:21:28 22.09.2019
 
Stiri

VIDEO // Ședință de Parlament în fiecare zi: Andrei Năstase, președintele Delegației parlamentare la APCE

Politică 12.06.2019 14:27 Vizualizări1337 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ședință de Parlament în fiecare zi: Andrei Năstase, președintele Delegației parlamentare la APCE

UPDATE // Coaliția neordinară din Parlament, unde prorușii s-au unit cu proeuropenii, generează și momente „delicate” în ședințe.

Astăzi, de exemplu, ședința Parlamentului a început cu felicitarea adresată de spicherul Zinaida Greceanîi Dumei de Stat de la Moscova, „din numele dumneavoastră” (al tuturor deputaților adică - n.r.), cu prilejul Zilei Naționale a Rusiei și s-a încheiat cu un minut de reculegere ținut în memoria victimelor primului val de deportări din Basarabia din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

Deputatul PPDA, istoricul Octavian Țâcu, a trecut la tribuna Parlamentului pentru a aminti despre acest eveniment tragic din istoria Basarabiei ocupate de sovietici, remarcând din start faptul că ceea ce se întâmplă zilele acestea la Chișinău seamănă a „suprarealism incredibil”, când proeuropenii din Blocul „ACUM” și prorușii din PSRM „ne-am dat mâna pentru a înlătura cel mai mare rău pentru R. Moldova”.

Țâcu a relatat că, acum 78 de ani, peste 32 de mii de persoane, „elita spirituală a Basarabiei” - conducători, medici, profesori etc., au fost duse în gulagurile staliniste.

„Chiar în spatele meu stă Zinaida Greceanîi, care este o victimă a acestore deportări”, a punctat Țâcu, îndemnând-o să-l telefoneze pe directorul muzeului din Tomsk, unde dânsa figurează în calitate de „personalitate marcantă care a avut de suferit din cauza deportărilor”.

Istoricul a îndemnat-o pe spichera Greceanîi și pe prim-ministra Maia Sandu să organizeze evenimente comune pe 6 iulie curent, când se vor împlini 70 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia.

„Este important ca ceea ce a avut loc să nu se mai întâmple. De noi, politicienii, depinde ca acest lucru să nu se mai întâmple și nu trebuie să divizăm societatea. Eu nu am avut de pătimit. Au pătimit părinții mei. Eu m-am născut acolo, în Tomsk”, a răspuns socialista Greceanîi.

UPDATE // Președinții comisiilor parlamentare:

Comisia juridică, numiri și imunități - Sergiu Litvinenco (ACUM)

Comisia apărare și ordine publică - Chiril Moțpan (ACUM)

Comisia economie, buget și finanțe - Igor Munteanu (ACUM)

Comisia politică externă și integrare europeană - Iurie Reniță (ACUM)

Comisia drepturile omului și relații Interetnice - ... (Partidul „Șor”)

Comisia sdministrație publică - ... (PD)

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media - Andrian Lebedinschi (PSRM)

Comisia agricultură și industrie alimentară - Radu Mudreac (PSRM)

Comisia mediu, dezvoltare regională - PD

Comisia protecție socială, sănătate și familie - PD

Comisia control al finanțelor publice - Vladimir Golovatiuc (PSRM)

UPDATE // Deputații au aprobat componența tuturor comisiilor parlamentare. Blocul „ACUM” va deține președinția a patru comisii, socialiștii - la trei, șefia altor trei comisii vor reveni democraților și una - Partidului „Șor”.

UPDATE // Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, va conduce Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități. Vicepreședintele comisiei va fi socialistul Vladimir Țurcan, iar secretarul ar urma să fie desemnat de Partidul Democrat.

UPDATE // Deputații au aprobat componența Delegației parlamentare la Adunarea Paerlamentară a Consiliului Europei (APCE). Președinte al Delegației a fost desemnat Andrei Năstase, iar membrii - Vlad Bătrâncea, Doina Gherman și un reprezentant pe care ar urma să-l desemneze Partidul Democrat. Membri supleanți au fost votați Inga Gricoriu, Ion Ceban și Mihai Popșoi.

UPDATE // „Astăzi este Ziua Națională a Rusiei și permiteți-mi să felicit din partea dumneavoastră Duma de Stat”, spune Zinaida Greceanîi din prezidiul Parlamentului, în aplauzele celor prezenți la ședință.

UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, anunță prima instituție de stat care susține în întregime Guvernul Sandu - Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM.

UPDATE // Polițiștii care și-au anunțat susținerea pentru Guvernul Sandu se află la ședința de astăzi a Parlamentului și au fost aplaudați îndelung de deputați, în semn de apreciere pentru „curajul și devotamentul față de țară” de care au dat dovadă.

UPDATE // Năstase anunță că Guvernul Sandu ar putea anunța un termen-limită pentru funcționari și polițiști care ar favoriza criza politică actuală: „Eliberați-vă și veți elibera întreaga Moldovă”.

UPDATE // Liderul PPDA, Andrei Năstase, a început ședința de astăzi a Parlamentului cu o declarație despre evenimentele de astăzi-dimineață de la Direcția de Protecție a Martorilor, unde cei șase polițiști care și-au declarat susținerea pentru Guvernul Sandu au fost suspendați din funcție.

„Este un puci pus la cale de Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari”, a acuzat Năstase. „Adevărul și legea sunt de partea noii puteri”, a spus el.

Năstase anunță modificarea Codului Penal, pentru ca uzurparea puterii și trădarea de patrie să fie sancționate mult mai dur.Parlamentul de întrunește în ședință.

Ordinea de zi a ședinței din 12 iunie:

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Denis 12.06.2019 15:29

Noi vrem o tara integra, dar nu federalizare care ne-o pune pe gat Dodon si cei care s-au autodeclarat ca noua conducere.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md