00:30:54 13.08.2022
Stiri

VIDEO // Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, explică esența MODERNIZĂRII sistemului de învățământ superior din R. Moldova: „Mai mulți bani pentru educație și cercetare, nu pentru administrare”

Actualitate 01.07.2022 11:27 Vizualizări1022 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, explică esența MODERNIZĂRII sistemului de învățământ superior din R. Moldova: „Mai mulți bani pentru educație și cercetare, nu pentru administrare”


Ministerul Educației și Cercetării este decis să reformeze sistemul de învățământ superior din R. Moldova, această necesitate fiind discutată încă din anul 2015, pentru a asigura studenților „studii de calitate acasă”.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a reiterat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că cinci universități vor fi integrate în patru mai mari și mai puternice, astfel încât din 16 instituții publice de învățământ superior, câte există în prezent, vor rămâne 11. Totodată, în cadrul celor patru universități vor fi încadrate două instituții de formare continuă și 17 institute de cercetare.

„Dorim să concentrăm resursele umane și financiare în același loc, orientând astfel mai mulți bani pentru educație și cercetare, dar nu pentru administrare. Dorim să aducem cercetarea mai aproape de studenți, vom integra institutele de cercetare în universtăți, asigurând, astfel, transferul cunoștințelor mai facil către studenți și vor fi ajutate universitățile să desfășoare un proces educațional de nivel înalt. Noi vom investi în modernizarea universităților”, a declarat ministrul.

Reforma va aduce mai multe beneficii atât studenților, cât și profesorilor, dar și cercetătărilor din R. Moldova, a adăugat Iurie Topală.

Mai exact, universitățile vor deveni mult mai mari, vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor, programele dre studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii, iar echipele din cadrul universităților vor fi mai mari și vor avea mai multe posibilități de a câștiga noi proiecte, inclusiv la nivel european.

De asemenea, universitățile din R. Moldova vor fi poziționate mai bine în clasamentele internaționale, mai multe fonduri vor fi direcționate pentru cercetare și educație, iar sudenții vor avea o diplomă „mult mai bine apreciată” la nivel internațional, condiții mai bune de studii, laboratoare dotate, căminte renovate etc.

Și condițiile pentru cercetători vor fi îmbunătățite, inclusiv prin asigurarea finanțării stabile pentru aceștia: „Situația cercetătorilor în acest moment este una dificilă, fiindcă ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu știu sigur care va fi soarta lor, daca va fi organizat un nou concurs de proiecte. De aceea, intervenția aceasta este necesară pentru a asigura această siguranță pentru cercetătători și pentru a facilita și îmbunătăți condițiile de cercetare”.

Ministrul Topală a mai subliniat că 500 de milioane din cele 700 de milioane de lei vor fi oferite universităților în calitate de grant pentru a moderniza infrastructura și a îmbunătăți programele de studii.

Aceeași sursă a adăugat că „universitățile nu dispar”, așa cum acuză opoziția, ci vor fi integrate în alte instituții mai mari, iar personalul va fi păstrat. Totodată, ministrul nu a exclus că, dacă unele proprietăți nu vor fi necesare procesului educației sau nu vor utilizate, vor putea fi vândute, iar banii - utilizați pentru educație. Acest lucru va deveni clar după ce universitățile care gestionează aceste bunuri își vor face evaluările proprii.

Ministrul Educației și Cercetării a ținut să răspundă și temerilor legate de absorbirea Universității Agrare de către Universitatea Tehnică a Moldovei, într-un „stat agrar”.

„Doar o treime dintre studenții de la Universitatea Agrară învață în domeniul agriculturii. Restul sunt la Economie, Drept, de aceea, prin această fuziune a celor două universități, vom spori calitatea studiilor în domeniul agriculturii și tinerii noștri vor putea obține o diplomă de studii de la o universitate mult mai mare care va oferi mai multe oportunități de studii”, a punctat Anatolie Topală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 01.07.2022 13:38

”Reforma” în educație trebuie să aibă un singur obiectiv și anume: angajarea a circa 99% a absolvenților în câmpul muncii conform profesiei obținute. De Ce? pentru că societatea investește circa jumătate de milion de lei din banii cetățenilor pentru fiecare student!!! Banii ar putea fi rambursați către stat/societate doar în cazul în care viitorii specialiști își vor găsi rostul aici în economia rm prin plata impozitelor și contrubuțiilor sociale. La moment, aproape 90 la sută din absolvenți nu își pot găsi loc de muncă conform profesiei în care s-a investit și, respectiv, or muncește în alt domeniu or emigrează în altă țară, care fructifică investiția cetățenilor din RM. Doar atunci vor dispărea de la sine acele instituții de învățământ care toacă banii degeaba.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md