La fiecare două-trei zile, în R. Moldova decedează o femeie din cauza cancerului de col uterin: Autoritățile au lansat campania națională „Păstrează sănătate. Fă testul citologic”


Autoritățile din domeniul sănătății au lansat astăzi Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin, aflată la a zecea ediție în R. Moldova.
Campania națională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” și Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin sunt evenimente organizate de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri.
Ediția din acest an, care va avea loc în perioada 17 - 23 ianuarie curent, se axează pe realizările importante obținute în ultimii zece ani în lupta contra cancerului de col uterin. De asemenea, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea.
Potrivit Ministrului Sănătății, cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80 la sută prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la trei ani, în perioada 25 - 61 de ani, gratuit la medicul de familie.
Cu această ocazie, autoritățile din domeniul sănătății, partenerii naționali și internaționali îndeamnă femeile din grupul de vârstă 25 - 61 de ani să-și păstreze sănătatea și să se programeze la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție.
Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.
„De zece ani luptăm pentru păstrarea sănătății femeilor în Republica Moldova. În toți acești ani nu am fost singuri în lupta noastră, ci am fost susținuți de mulți parteneri. Vreau să mulțumesc pe această cale Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, organizațiilor internaționale, în special UNFPA și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, dar și societății civile, sectorului privat, liderilor de opinie și jurnaliștilor, instituțiilor medicale, tinerilor voluntari și tuturor celor care și-au unit eforturile pentru a elimina cancerul de col uterin. Suntem diferiți, dar luptăm pentru aceeași cauză, de a salva viața femeilor noastre”, susține șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, Diana Valuța.
Potrivit datelor Institutului Oncologic, în Republica Moldova avem un număr de 4 291 de femei care luptă împotriva acestei patologii. La fiecare 2-3 zile, în republica noastră moare o femeie răpusă de cancerul de col uterin. În Europa, o femeie moare la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial – la fiecare 3 minute.
Lina Oglindă, stagiară













































































