08:26:27 20.10.2018
 
Stiri

Kazahstan va sărbători, la 16 decembrie, cea de-a 26-a aniversare de la declararea INDEPENDENȚEI. „În mai puțin de un sfert de secol, am reușit ceea ce alte țări obțin în sute de ani”

Știri 15.12.2017 17:00 Vizualizări582 Autor: Ziarul National
Kazahstan va sărbători, la 16 decembrie, cea de-a 26-a aniversare de la declararea INDEPENDENȚEI. „În mai puțin de un sfert de secol, am reușit ceea ce alte țări obțin în sute de ani”

Ce putem spune despre Kazahstan? Este o republică tânără, dar foarte ambițioasă. Este una dintre țările post-sovietice care în ultimii ani, tot mai des, își face simțită prezența la nivel mondial. Inițiative originale, soluționarea pașnică a conflictelor, integrare inter-regională, participarea activă la organizații internaționale, protecția mediului - aceasta este doar o listă exhaustivă a acțiunilor prin care s-a remarcat Republica Kazahstan și a devenit cunoscută în lume.

Probabil ar trebui de început cu politica privind dezarmarea nucleară, anunțată de Kazahstan încă în anii de formare a statului. După prăbușirea Uniunii Sovietice, republica a moștenit un sfert din cel mai mare arsenal nuclear din lume. Cu toate acestea, președintele Nursultan Nazarbaiev, care a venit la șefia statului cu puțin timp înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, a făcut un pas neordinar și a închis poligonul de la Semipalatinsk, acolo unde erau făcute teste nucleare. În continuare, Kazahstanul a semnat Protocolul de la Lisabona, care prevede reducerea înarmării, iar ulterior republica a aderat la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.

De fapt, trebuie să recunoaștem că Kazahstanul a făcut o mulțime de astfel de pași neordinari în anii de independență. Unul dintre aceștia este și faptul că a fost făcut transferul capitalei de la sudul la nordul republicii. Acest proces a demarat în perioada când republica era într-o criză profundă. Acum,noua capitală este Astana - un oraș ultramodern, cu o infrastructură dezvoltată și cu un design arhitectural original. De acest lucru s-au putut convinge cel puțin câteva milioane de vizitatori ai EXPO-2017, eveniment care a avut loc vara trecută.

În fostul spațiu sovietic,Kazahstanul era cunoscut ca un inițiator, motor al proceselor de integrare.La finele anilor '90, folosindu-se cu dibăcie de situarea geopolitică, țara a susținut în mod constant crearea unor relații interstatale economice, politice și militare durabile. Kazahstan a avut un rol important în crearea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și Organizația de Cooperare Shanghai. Nu mai puțin de zece ani au fost necesari pentru ca fostele republici sovietice să se regăsească într-un spațiu economic unic. În primul rând, în ceea ce privește sistemul vamal - Uniunea Vamală, și apoi de comerț - Uniunea Economică Euroasiatică. Este inutil să mai spunem că Republica Kazahstan a jucat un rol important în acest sens.

Această activitate a țării, precum și rolul său ridicat în politica mondialăau fost observate și apreciate. O recunoaștere a autorității republicii poate servi și faptul că Kazahstanul a deținut președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în 2010. Puțin mai târziu, anume Kazahstanul a condus Organizația de Cooperare Islamică (OCI). Și da, anume la Astana Organizația Conferinței Islamice (OIC) și-a schimbat denumirea și formatul.

An de an, pas cu pas, Astana găzduiește tot mai multe reuniuni internaționale, întâlniri și forumuri de diferite nivele. E vorba de oamenii de afaceri și finanțatori, investitori, lideri mondiali și ai religiei tradiționale, prim-miniștri și șefi de stat… Fiind o țară neutră, orientată pe o politică multivectorială, Republica Kazahstan a devenit o locație care poate găzdui întâlniri și negocieri, precum și semnarea unor acorduri sau declarații.

În aceste condiții, e logică decizia unui juriu exigent de a acorda capitalei Astana dreptul de a de găzdui expoziția internațională specializată – EXPO-2017, care a fost dedicată dezvoltării energiei alternative. Kazahstanul s-a descurcat de minune cu această sarcină. La expoziție au fost prezenți reprezentanți a peste 100 de țări ale lumii și zeci de organizații internaționale. În cadrul acesteia au fost prezentate cele mai noi invenții în domeniul energiei regenerabile, iar capitala Astana a fost vizitată de milioane de oameni, care au semnat contracte în valoare de milioane de dolari. Un mai bun mod de a te promova ca țară stabilă și prosperă economic e imposibil de imaginat.

Trebuie de remarcat faptul că Kazahstanul nu s-a limitat la progresele enumerate mai sus. Chiar dacă este un stat neutru și pașnic, Kazahstanul a devenit celebru pe arena internațională și în calitate de luptător, fără compromisuri, împotriva provocărilor moderne. Inclusiv cu „ciuma socială” a secolului XXI - terorismul internațional și extremismul. În discursul său din cadrul sesiunii a 70-a a Adunării Generale a ONU, liderul Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a propus ca, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, să fie creată o rețea globală de contracarare a acestor fenomene radicale.

De fapt, atunci Kazahstanul a venit cu mai multe idei îndrăznețe la nivel global, inclusiv propuneri privind crearea unei monede supranaționale, mutarea sediului ONU pe continentul asiatic, reforma Organizației etc. Aceste inițiative curajoase și poziția fermă cu care au fost prezentate au fost apreciate. Nu este surprinzător faptul că, doi ani mai târziu, în 2017, Kazahstanul a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONUși a preluat conducerea unor Comitete, inclusiv în Comitetul de Sancțiuni 1267, privitor la ISIS și „Al Qaeda”, care controlează executarea sancțiunilorimpuse de Consiliul de Securitate al ONU împotriva organizațiilor teroriste internaționale menționate și a persoanelor fizice care au legături cu activitățile teroriste.

Acest an, în general, a devenit un punct de reper pentru Kazahstan. Astfel, la Astana a fost creată o platformă de negociere cu privire la problema siriană. Acum, această platformă activează cu succes, în paralel cu o structură similară formată mai devreme la Geneva. Dar trebuie de remarcat faptul că anume în capitala Kazahstanului s-a ajuns la un acord cu privire la încetarea focului în mai multe regiuni din Siria. Acum, potrivit MAE al Republicii Kazahstan, la Astana va avea loc o nouă rundă de negocieri cu privire la măsurile de consolidare a încrederii între părți, rezultat care ar trebui să fie o treptată de detensionare a conflictului.

În concluzie, putem remarca că, având inițial o pozițiemodestă, Kazahstanul, într-un timp record, doar puțin peste un sfert de secol, a reușit ceea ce alte țări pot obține în sute de ani. Care este secretul acestui succes?

- Kazahstanul nu pretinde să aibă statutul de stat măreț, precum e SUA sau Rusia, a declarat președintele Nursultan Nazarbaiev, în cadrul unui discurs. – Dar noi, conform posibilităților, avem capacitatea de a influența cursul evenimentelor în lume, asigurăm medierea situațiilor de conflict și reconcilierea părților. Propunem inițiative de integrare regională, care permit păstrarea păcii și oferă posibilitatea la o dezvoltare pașnică.

Probabil că nume aceasta este definiția cea mai clară a politicii Kazahstanului.

Din presa internațională

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md