19:05:41 17.06.2024
Stiri

Joe Biden îl califică pe Trump drept „lacheu util al lui Putin” după ce rivalul său a spus că va încuraja Rusia să atace țările NATO

Actualitate 12.02.2024 13:28 Vizualizări925 Autor: Ziarul National
Joe Biden îl califică pe Trump drept „lacheu util al lui Putin” după ce rivalul său a spus că va încuraja Rusia să atace țările NATO


Preşedintele american Joe Biden a denunţat duminică afirmaţiile „îngrijorătoare şi periculoase” făcute cu o zi înainte de rivalul său Donald Trump, care a spus că va încuraja Rusia să atace ţările NATO dacă acestea nu îşi plătesc obligațiile financiare, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Vreți să știți de ce este importantă Ucraina? Pentru că, după cum puteți vedea, Putin și lacheii săi utili au în vedere premii mai mari”, a scris Biden, pe Twitter.

Donald Trump, care se va confrunta probabil cu Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, critică în mod regulat aliaţii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord pentru că nu îşi respectă angajamentele în ceea ce priveşte cheltuielile militare. În timpul campaniei, el a ameninţat deja în mai multe rânduri că va părăsi NATO dacă se întoarce la Casa Albă.

Pentru democrat, cuvintele fostului preşedinte republican au indicat în mod clar „dorinţa sa de a abandona aliaţii NATO ai Americii în cazul unui atac rus”.

„Faptul că Donald Trump recunoaşte că intenţionează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război şi violenţă, pentru a-şi continua atacul brutal împotriva unei Ucraine libere şi pentru a extinde agresiunea asupra popoarelor din Polonia şi ţările baltice este îngrijorător şi periculos”, a declarat Joe Biden într-un comunicat.

Fostul președinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că ar „încuraja” Rusia să atace orice țară membră a NATO care nu își îndeplinește obligațiile financiare față de alianța de apărare, în remarci pe care Casa Albă le-a repudiat ca fiind „îngrozitoare și nebunești”.

Vorbind la un miting de campanie în Carolina de Sud, Trump a declarat că, în timp ce era președinte, le-a spus liderilor NATO că ar „încuraja [Rusia] să facă ce naiba vrea” cu membrii alianței care „nu respectă” obiectivele de cheltuieli ale grupului.

„Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: ‘Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?”, și-a amintit Trump în timpul mitingului. „Am spus: ‘Nu ați plătit. Sunteți în întârziere’. El a spus: ‘Da, să spunem că s-a întâmplat asta’. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor”.

Comentariile par să sugereze că Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la președinție, ar putea să nu respecte clauza de apărare colectivă a NATO pentru membrii care nu au plătit suficient. Casa Albă a denunțat comentariile ca punând în pericol securitatea și stabilitatea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md