VIDEO, FOTO // Jocurile MILITARE din R. Moldova, paravan pentru recrutare de MERCENARI? Cazul de la Hâncești cu însemne rusești


Măsurile aplicate de Rusia în estul Ucrainei, unde finanțează și înarmează grupuri paramilitare, sunt extinse și în R. Moldova. Îndoctrinarea se face inclusiv prin intermediul unor acțiuni nevinovate la prima vedere. Astfel, sub pretextul organizării unor jocuri militar-tactice, sunt adunați locuitori din regiunea transnistreană, dar și cetățeni vorbitori de limbă rusă din alte zone ale Republicii Moldova.
În republica noastră, drept paravan este folosită echipa de strikeball „BelaiaGvardia” – Garda Albă. Săptămâna trecută, în apropiere de Hâncești, a avut loc inaugurarea sezonului de strikeball. La eveniment au participat aproximativ 200 de oameni din R. Moldova, inclusiv în jur de 40 din stânga Nistrului, din Italia, România, Rusia, Ucraina.
Trupe de comando rusești contra trupe NATO
Jocurile au fost organizate sugestiv – trupe de comando rusești contra echipelor NATO. Surse din cadrul structurilor de forță ne-au spus că atât tabăra, cât și unii participanți sunt atent urmăriți. Chiar acum este în desfășurare o anchetă penală, deocamdată pentru activitate economică ilegală. Și asta pentru că participanții au fost taxați cu 200-400 de lei fiecare. Dacă amatorii de arme și adrenalină aveau tot echipamentul asigurat, costul participării era de 200 de lei, iar dacă aveau nevoie de dotări – prețul putea să ajungă la 400 de lei. Pentru că organizatorii nu eliberau și bonuri fiscale, acum au de dat explicații la fisc.
Potrivit surselor citate, tabăra era împărțită în câteva zone – terenul pe care erau amplasate corturile și parcate mașinile; zonă de tragere, unde era testat și calibrat armamentul airsoft și, nemijlocit, zona de acțiune. Aici era exersat asaltul pozițiilor întărite în câmp deschis și pe coline. Pentru ca scenariul să fie cât mai aproape de realitate, atacurile erau însoțite de numeroase explozii, provocate de grenade airsoft, asamblate din petarde.
Însemne militare rusești, în apropiere de Hâncești
La acest „joc”, șevroanele (însemne militare – n.r.) rusești puteau fi remarcate cu ușurință, dar și drapele asemănătoare celor folosite de formațiunile paramilitare din Donbas. Acestea aparțineau echipei strikeball „BelaiaGvardia".
Anchetatorii sub acoperire au mai observat că unii participanți la jocuri aveau pe arme airsoft sisteme de țintire cu laser și de optică nocturnă. Mai mult, pe unele arme erau montate și surdine reale, toate aceste componente fiind interzise de legislație pentru circuit civil.
Programul militar a continuat și seara, fiind organizate jocuri nocturne. Doar că cei din „BelaiaGvardia” au constatat că puțini dintre participanți aveau cunoștințe și experiență militar-tactică pentru activități pe timp de noapte, mai ales că unii „luptători” erau deja beți criță.
Mercenari din R. Moldova, invitați în România
Pregătirea celor de la „BelaiaGvardia” a fost remarcată de participanții din alte țări. Competitorii din România, de exemplu, i-au invitat la evenimentele cu același profil de peste Prut, unde aceștia vor avea statut de mercenari.
De menționat că, după încheierea programului prevăzut pentru cantonamentul de airstrike, unii oaspeți au fost invitați la un tir din apropierea Chișinăului, unde li s-a propus să tragă din arme de luptă. Cei mai mulți au refuzat, însă, invitația.
Pe 1 mai curent, după ce a fost sistematizată informația legată de tabăra de la Hâncești, membrii grupului „BelaiaGvardia” au decis, la inițiativa lui Serghei Zvezdin din Bălți, că au nevoie de o instituționalizare mai mare și au desemnat o persoană în calitate de secretar al grupului paramilitar.
Potrivit surselor Ziarului NAȚIONAL, această persoană va avea responsabilitatea să creeze o pagină pe Facebook pentru acest grup, iar accentul va fi pus pe promovarea unor mesaje care vor avea drept public-țintă moldovenii vorbitori de rusă, dar și cetățeni ai Federației Ruse.
Circa 100 de moldoveni, în tranșeele separatiștilor din Donbas
Amintim că, recent, RISE Moldova a arătat, cu referire la datele Serviciului de Securitate și Informații, că în jur de 100 de moldoveni au ajuns în tranșeele separatiștilor, luptând într-un război care nu le aparține. Jumătate dintre ei au fost deja identificați, iar mai puțin de un sfert au ajuns pe banca acuzaților.
Dacă în Republica Moldova aceste persoane sunt condamnate pentru mercenariat și riscă până la zece ani de închisoare, în Ucraina infracțiunile comise de ei sunt considerate activități teroriste și sunt pedepsite cu până la 15 ani de închisoare sau detenție pe viață.
P.S. După publicarea acestui articol, am fost telefonați la redacție de un bărbat care s-a prezentat, cu accent rusesc, ca fiind „Serghei Zvezdin”, și ne-a întrebat „ce este cu acest text” și de ce apare numele său? Am făcut referire la sursele noastre și l-am rugat să confirme sau să infirme acuzațiile, dar vocea de la celălalt capăt al firului ne-a amenințat cu judecata, spunând că acolo vom fi obligați să-i dezvăluim sursele noastre.













































































