03:58:18 08.12.2023
Stiri

Japonia alocă 8,44 de MILIOANE de dolari pentru R. Moldova: Proiecte menite să îmbunătățească securitatea cetățenilor, inclusiv cea energetică și alimentară

Actualitate 20.03.2023 15:06 Vizualizări1023 Autor: Ziarul National
Japonia alocă 8,44 de MILIOANE de dolari pentru R. Moldova: Proiecte menite să îmbunătățească securitatea cetățenilor, inclusiv cea energetică și alimentară


Japonia a lansat astăzi la Chișinău două proiecte menite să îmbunătățească securitatea R. Moldova, inlcusiv cea energetică și alimentară, să ajute comunitățile care găzduiesc refugiați ucraineni, dar și întreprinderile mici și mijlocii autohtone.

Primul proiect are valoarea de 6,8 milioane de dolari, iar cel de-al doilea - 1,64 de milioane de dolari, ambele fiind implementate cu sprijinul PNUD.

„În cadrul primului proiect, aproximativ 85 de mii de gospodării din R. Moldova vor putea să-și crească securitatea energetică prin oferirea accesului la investițiile în energie regenerabilă pe bază de biomasă, biocombustibili. La fel, acest proiect va viza înființarea Registrului fermierilor, care va da posibilitatea dezvoltării mai multor proiecte pentru fermierii mici și mijlocii, ca să putem crește eficiența alocării resurselor pentru dezvoltarea lor. De asemenea, asta va duce la o mai mare transparență a resurselor alocate pentru întreprinderile mici și mijlocii în mediul rural”, a detaliat premierul Dorin Recean, la ceremonia de lansarea proiectelor finanțate de Guvernul Japoniei.

De asemenea, prin intermediul aceluiași proiect va fi dezvoltată Poliția comunitară, cu implicarea tuturor cetățenilor la asigurarea securității.

Al doilea proiect, în valoare de 1,64 de milioane de dolari, urmărește fortificarea securității oamenilor din R. Moldova, care se confruntă cu consecințele războiului pornit de Rusia în Ucraina.

„1 200 de refugiați și 40 000 de cetățeni ai noștri care sunt implicați în procesul de acomodare a refugiaților vor primi această asistență. Același proiect va întări și consolida capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a putea sprijini eficient și cetățenii R. Moldova, și refugiații, pentru a fi integrați în societatea noastră, în piața muncii din R. Moldova”, a adăugat premierul Recean.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a apreciat Guvernul și cetățenii R. Moldova pentru „rolul pe care îl joacă în menținerea stabilității regionale” și pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni, nevoiți să fugă din calea „războiul nejustificat, ilegal și neprovocat al Rusiei în Ucraina, care a încălcat orice prevederi ale Cartei ONU”.

Diplomatul a amintit că cele două proiecte fac parte din pachetul de 27 de milioane de dolari pe care l-a anunțat Guvernul Japoniei în decembrie 2022 în calitate de asistență umanitară pentru refugiați și comunitățile moldovenilor care găzduiesc acești refugiați.

„Îmi exprim gratitudinea, în numele Japoniei, pentru R. Moldova care a stat fermă și a făcut față acestor dificultăți și probleme. Oamenii și Guvernul R. Moldova au demonstrat întregii lumi ce poate obține o țară atât de caldă împotriva tuturor provocărilor cu care se confruntă”, a declarat diplomatul japonez.

Ambasadorul a amintit că Japonia deține președinția Grupului G7 care a condamnat invazia Rusiei și au reiterat, pe 24 februarie curent, la distanță de un an de la declanșarea războiului, sprijinul pentru Ucraina „atât cât va fi nevoie”, pentru a apăra „umăr la umăr libertatea, decența și supremiația legii”.

Prezentă la același eveniment, directoarea Biroului de Criză al PNUD, Asako Okai, a declarat că instituția pe care o reprezintă va sprijini comunitățile pentru a depășii crizele cu care se confruntă R. Moldova în prezent.

„Ne vom angaja în tranziția energetică, vom promova soluțiile bazate pe combustibil de biomasă, astfel încât să îmbunătățim situația a peste 40 000 de cetățeni. Ne propunem să venim și cu alte soluții energetice”, a spus ea.

De asemenea, PNUD va oferi Guvernului R. Moldova, cu suportul financiar al Japoniei, sprijin pentru a implementa Strategia securității alimentare, pentru a consolida capacitățile tuturor actorilor implicați în securitatea comunitară, precum și a îmbunătăți serviciile acordare refugiaților și localnicilor din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md