10:44:20 24.01.2020
 
Stiri

Japonezii s-au prins că Moscova îi duce de nas în chestiunea Kurilelor

Știri 16.07.2019 09:31 Vizualizări594 Autor: Ziarul National
Japonezii s-au prins că Moscova îi duce de nas în chestiunea Kurilelor


Moscova a refuzat să discute cu Japonia posibilitatea retrocedării a două dintre cele patru insule Kurile de Sud în cadrul negocierilor asupra unui tratat de pace, relatează agenția japoneză Kyodo. O sursă apropiată procesului de negociere a spus agenției că unul dintre motivele refuzului părții ruse de a discuta despre retrocedare este preocuparea Kremlinului față de alianța militară japonezo-americană.

Refuzul are ca exicație temerile Moscovei că un posibil compromis cu Japonia în privința problemei teritoriale ar putea afecta negativ nivelul de susținere al guvernului de către populația Rusiei, noteaza Kyodo.

Patru insule din lantul Kurilelor de Sud (Iturup, Kunashir, Shikotan și grupul Habomai) au fost ocupate de URSS în 1945. Japonia nu a recunoscut aceasta anexiune și încă mai numește insulele Kurile de Sud „teritorii de nord ocupate temporar”.

Această poziție a Tokyo rămâne principalul obstacol în calea încheierii unui tratat de pace între Rusia și Japonia, care nu a fost semnat dupa încheierea celui de-al Doilea război mondial.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o Declarație Comună, în care Moscova a fost de acord să analizeze posibilitatea transferării Habomai și Shikotan, dar după încheierea unui acord de pace. Totodata, părțile urmau sa renunțe la pretențiile reciproce care decurgeau din urmarile războiului, precum și refuzul URSS de a cere reparații Japoniei, dar negocierile nu au condus la niciun rezultat.

În ultimii ani, Rusia a subliniat în repetate rânduri că Kurile de Sud au devenit parte a URSS în urma rezultatelor celui de-al doilea război mondial si ca suveranitatea rusă asupra lor nu poate fi pusa la îndoială.

La mijlocul lunii septembrie anul trecut, Putin a propus Japoniei sa încheie un tratat de pace „fără alte condiții”. „Și apoi, în baza tratatului deja semnat, în calitate de state prietene, sa continue să caute soluti la toate problemele existente”, a continuat liderul rus. Cu toate acestea, partea japoneză a respins această idee. În noiembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin și premierul japonez Shinzo Abe au convenit să intensifice procesul de negociere în baza declarației comune din 19 octombrie 1956

La sfârșitul anului 2018, Japonia și-a exprimat dorința de a renunța la două insule din lantul Kurilelor de Sud de patru. Premierul japonez Shinzo Abe a declarat pe 21 ianuarie că poate conta pe retrocedarea Shikotan și a unui grup de insule mici, nelocuite.

Discuțiile lui Shinzo Abe cu președintele rus Vladimir Putin, la care a fost abordată problema insulelor, au avut loc pe 22 ianuarie. Întâlnirea a durat aproximativ trei ore, iar la briefingul de dupa intalnire a devenit clar pentru experți că procesul de negociere cu privire la incheierea tratatului de pace va fi foarte lung.

La 29 iunie au avut loc alte discuții la Osaka între prim-ministrul japonez Shinzo Abe și președintele rus Vladimir Putin. La conferința de presă comuna, șeful guvernului japonez a menționat că părțile și-au confirmat hotărârea de a continua negocierile cu privire la tratatul de pace.

Sursa: Pagina de Rusia

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md