12:06:17 27.03.2025
Stiri

Ion Tăbârță, la Radio Chișinău: „Evenimentele de la Tighina din 1992 au scos la suprafață faptul că acel război este purtat de către R. Moldova cu Federația Rusă”

Actualitate 19.06.2024 16:06 Vizualizări1503
Ion Tăbârță, la Radio Chișinău: „Evenimentele de la Tighina din 1992 au scos la suprafață faptul că acel război este purtat de către R. Moldova cu Federația Rusă” Arhivă

Războiul de pe Nistru din 1992 a fost unul ruso-moldav, nu unul între Chișinău și Tiraspol sau unul civil, iar evenimentele de la Tighina din 19 - 21 iunie 1992, cu implicarea Armatei a 14-a ruse au demonstrat clar acest lucru, susține analistul politic Ion Tăbârță.

Expertul a arătat, într-un interviu pentru Radio Chișinău că acest conflict din Transnistria nu poate fi redus la „o dispută între Chișinău și Tiraspol”, fiindcă a fost cauzat de implicarea Federației Ruse în sprijinirea separatismului transnistrean.

„A fost una dintre cele mai triste, din păcate, pagini ale acelui război început de Federația Rusă contra Republicii Moldova, care a fost inițiat prin a susține acele tentative separatiste de creare a organizațiilor duble, a structurilor administrative duble pe teritoriul Republicii Moldova. Din păcate, rănile acelui război și ale acelor pierderi de acolo nu au fost vindecate nici până acum; trecând peste aspectele legate despre cât de bine și corect au acționat autoritățile de acolo, cât de inspirați am fost în anumite acțiuni. Evenimentele de la Tighina din 1992 au scos la suprafață faptul că, de fapt, acel război este purtat de către R. Moldova, de către Chișinău, cu armata rusă sau cu Federația Rusă. Până atunci, armata rusă, Federația Rusă, într-un mod camuflat, susținea separatismul, liderii separatiști de acolo, dar noi știm că, de fapt, separatismul transnistrean, ca și cel găgăuz, a apărut în contextul mișcărilor de emancipare națională a popoarelor din fostele republici unionale, inclusiv al mișcării de renaștere cultural-națională în Republica Moldova. Pentru a opri aceste procese firești, de revenire la normalitate a populației române dintre Prut și Nistru, centrul unional, prin intermediul actorilor săi de aici, a încercat să stopeze această renaștere cultural-națională firească a românilor dintre Prut și Nistru, în a crea și a susține acele entități separatiste care nu se subordonau centrului republican. După destrămarea Uniunii Sovietice, aceste mișcări separatiste, acolo unde s-au păstrat, de exemplu, în republicile baltice, ele n-au rezistat, însă în Republica Moldova s-au păstrat. Ele au fost preluate și alimentate, în continuare, de Federația Rusă.

Dacă până atunci Federația Rusă susținea regimul separatist de la Tiraspol prin armament, mercenari, susținere mediatică și diplomatică, evenimentele din 19 iunie începute în 1992 au demonstrat clar că ce se întâmplă acolo este un război ruso-moldav, nicidecum unul între Chișinău și Tiraspol sau, cu atât mai mult, un război civil cum încearcă să insinueze, să insiste propaganda rusească”, a spus Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Începerea procesului de negocieri pentru integrarea europeană a R. Moldova ar putea contribui la soluționarea conflictului transnistrean, consideră expertul.

Citiți continuarea articolului AICI

Precizăm că astăzi se împlinesc 32 de ani de la începutul luptelor de la Tighina, unde au avut loc cele mai violente confruntări între trupele noastre și separatiștii transnistreni, susținuți de armata rusă. Situația a degenerat după un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Potrivit estimărilor, în cadrul luptelor de la Tighina și-au pierdut viața circa 200 de militari și civili moldoveni, alți 300 fiind răniți.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte