INVESTIGAȚIE // Campania prezidențială a lui Dodon, finanțată din Federația Rusă, printr-o firmă off-shore
Socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.
Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.
O investigație realizată de RISE Moldova scoate la iveală faptul că Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret. Înregistrată în 1999, compania a fost administrată până acum de șapte directori interpuși, dintre care cinci panamezi. Numele companiei figurează și în scurgerea masivă de documente #BahamasLeaks.
În februarie anul acesta, Westerby Limited a transferat 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei – n.r.) în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer.
Reporterii RISE Moldova au obținut contractul confidențial dintre Westerby Limited și Exclusiv Media SRL și au analizat principalele clauze ale acestuia. Astfel, cei 1,5 milioane de euro i-au fost împrumutați firmei lui Corneliu Furculiță, condăteanul lui Dodon și patronul soției acestuia, pentru o perioadă de un an, cu rata anuală de 1,7%.
Deputatul socialist, Corneliu Furculița, a venit cu o reacție la investigația realizată de RISE. „Toate tranzacțiile financiare ale companiilor vizate sunt în perfect acord cu legislația națională și internațională. Împrumutul a fost înregistrat conform legislației în vigoare la Banca Națională, iar CNA a solicitat toate documentele referitoare la aceasta tranzacție și le-a primit spre verificare, fără a fi depistate careva încălcări. Și, în general, noi încercăm să găsim resurse financiare din credite și investiții. Niciodată nu am utilizat și nici nu ne-am gândit să utilizăm bani din buget sau din miliardele furate din sistemul bancar, așa cum se practică în țară la noi. Niciun leu din sumele împrumutate în acest an nu a fost destinat activităților partinice. Sunt tranzacții destinate exclusiv activităților de antreprenoriat”, a scris acesta pe pagina sa de facebook.
Citiți investigația AICI.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania