Învățământul profesional tehnic din Moldova se deschide pentru refugiații ucraineni: perspective și oportunități de integrare


Reprezentanții a peste 40 de instituții de învățământ profesional tehnic și-au prezentat oferta educațională tinerilor refugiați din Ucraina și părinților acestora. Ședința, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, a reunit specialiști ai ministerului, tineri, părinți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic și ai organizațiilor internaționale și neguvernamentale precum UNHCR, UNICEF, People in Need și Female Support Force.
În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte importante legate de admitere: actele necesare, echivalarea diplomelor și taxele de studiu. Elevii refugiați din Ucraina beneficiază de aceleași taxe în instituțiile de învățământ profesional tehnic ca cetățenii Republicii Moldova.
Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice, a subliniat importanța facilitării accesului la învățământul profesional tehnic pentru tinerii refugiați. El a menționat că "această măsură răspunde interesului tot mai mare pentru învățământul profesional tehnic din partea comunității de refugiați. Este o cale reală de integrare educațională și socio-economică. De asemenea, reprezintă o oportunitate concretă pentru tinerii refugiați, oferindu-le nu doar calificări relevante, ci și o perspectivă reală de angajare pe piața muncii în țara noastră."
Conform datelor MEC, în anul de studii 2024–2025, 92 de tineri refugiați din Ucraina și-au continuat studiile în colegiile, școlile profesionale și centrele de excelență din țara noastră. Ei au ales specialități cu cerere ridicată pe piața muncii, precum automatizarea și robotizarea proceselor de producție, mecanică auto, tehnologia informației și electronică, domeniul HoReCa și tehnologia alimentației.









































































