02:19:42 05.05.2025
Stiri

INTERVIU // Sergiu Tofilat: „Energia electrică s-ar putea scumpi cu 30%”

Economie 07.11.2015 10:02 Vizualizări3298
INTERVIU // Sergiu Tofilat: „Energia electrică s-ar putea scumpi cu 30%”

PROGNOZĂ // Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va menține majorate tarifele pentru energia electrică și gazele naturale

Expertul independent în energetică, Sergiu Tofilat, crede că actualele tarife pentru energia electrică și gazele naturale sunt „umflate” și explică în interviul de mai jos cum sunt furați consumatorii.

Economistul susține că fraudele ar putea fi deconspirate doar în urma unui control extern realizat asupra întregii activități a operatorilor de pe piața energetică.

Domnule Tofilat, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va decide pe 3 noiembrie dacă menține în vigoare tarifele majorate pentru energia electrică și gazele naturale. Cum credeți, care va fi verdictul?

În primul rând, decizia ANRE de suspendare a tarifelor și organizare a auditului extern asupra calculelor noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale este ilegală. Nu există temei juridic pentru suspendare. ANRE trebuie s-o anuleze ori să aprobe alte tarife.

Auditul anunțat este o absurditate și un populism. Presupun că, la 3 noiembrie, vor fi prezentate careva rapoarte „desenate” și ANRE va spune că trebuie majorat tariful. Putem să facem calcule la infinit, dar este important ce punem la baza acestor calcule.

Este necesar un control pentru toată perioada de activitate a operatorilor. Dacă noi nu verificăm cum aceștia gestionează banii primiți de la consumatori, nu știm care sunt cheltuielile reale, dacă nu au loc fraude. Astfel, nu putem avea un tarif echitabil.

Ce ar presupune un control al ANRE asupra activității operatorilor?

Când se aprobă tarifele, acestea includ un anumit buget de cheltuieli ale operatorilor. ANRE trebuie să verifice în ce mod operatorii au cheltuit banii încasaţi de la consumatori, dar şi calitatea lucrărilor de întreţinere şi investiţii în reţele.

În cadrul dezbaterilor publice la ANRE, eu am ridicat problema stării rețelelor electrice. „Gas Natural Fenosa” declară că a investit 250 de milioane de dolari în dezvoltarea rețelelor. Acestea erau estimate cu 15 ani în urmă la 100 de milioane de dolari, respectiv acum ar trebui să avem rețele noi.

Dacă ne uităm în rapoartele ANRE la indicatorul de calitate de furnizare a energiei - SAIDI, care arată durata deconectărilor, vedem că în multe raioane acesta nu este respectat. Înseamnă că starea rețelelor nu corespunde normativelor.

În 2014, Inspectoratul Energetic de Stat a emis peste 12 mii de prescripţii de lichidare a neajunsurilor pentru „Gas Natural Fenosa”. Dacă operatorul declară că a investit în rețele, dar se adeverește că starea tehnică a lor nu corespunde normelor, ar trebui un audit să vedem cum au fost gestionați acești bani. Dacă nu au fost majorări de prețuri. Cunoaştem, de exemplu, scandalul de la „Moldovagaz”, care a procurat conducte la preţ de trei ori mai mare.

Ați declarat anterior că achităm lunar cu peste 50 la sută mai mult pentru energia electrică. Cum au ajuns consumatorii să fie furați?

Noi procurăm 80% din energie de la centrala Cuciurgan, dar nu o facem direct, ci prin intermediul firmei-căpuşă „EnergoKapital”, care are fondatori off-shore. După cum au menţionat autorităţile, „EnergoKapital” livrează gaz centralei Cuciurgan şi primeşte înapoi energia electrică, pe care ne-o vinde nouă.

Eu am studiat datele statistice de pe site-ul centralei de la Cuciurgan ca să văd câtă energie a produs în primul semestru din 2015. Informaţia financiară nu era publicată. Date despre vânzări am găsit pe site-ul acționarului centralei – compania rusă „Inter RAO UES”.

Aceasta, fiind o instituție publică, prezintă periodic rapoartele financiare pentru toate subdiviziunile. Împărțind încasările din vânzări ale centralei Cuciurgan la cantitatea de energie produsă, am obţinut prețul de aproximativ 1,8 cenți/kWh.

Republica Moldova procură energia de la „EnergoKapital” cu 6,8 cenţi/kWh, adică plus cinci cenți pentru fiecare kilowatt. Dacă analizăm rapoartele ANRE, constatăm că R. Moldova procură anual peste trei miliarde de kilowați din afara ţării, astfel diferența de preț se ridică la 150 de milioane de dolari anual. Prin această schemă, consumatorii sunt furaţi lunar cu 12,5 milioane de dolari!

Autoritățile spun că această aritmetică ar fi incorectă…

Dacă spun că aceste calcule nu corespund realității, trebuie să prezinte documente. Cunoaştem că partea transnistreană nu achită gazul consumat, iar acesta este trecut la datoria „Moldovagaz” față de „Gazprom”.

În acelaşi timp, gazul consumat de centrala Cuciurgan este inclus şi în preţul energiei electrice. Apare întrebarea: de ce gazul este facturat de două ori şi cui achită „EnergoKapital” gazul utilizat la producerea energiei electrice?

Atât viceministrul Economiei Valeriu Triboi, cât şi ANRE au afirmat că în diferența de cinci cenți intră și prețul gazului, însă nu au prezentat niciun document şi vor să-i credem „pe cuvânt”.

Trebuie să fie prezentate extrase din cont, dispoziții de plată. Noi n-am văzut documente și nu știm dacă „EnergoKapital” în genere achită gazul.

De ce a fost nevoie de o companie intermediară pentru procurarea energiei electrice?

Cu siguranţă este vorba de niște interese ascunse. Ministerul Economiei trebuie să ne spună de ce nu s-a încheiat un contract direct cu centrala de la Cuciurgan. Înseamnă că a fost organizat un tender, unde „EnergoKapital” a venit cu o ofertă mai bună.

Este inexplicabil cum intermediarul oferă un preţ mai mic decât producătorul, rezultă că „EnergoKapital” trebuie să lucreze în pierdere. Dar e clar că este o acţiune concertată.

Dacă centrala Cuciurgan a acceptat un asemenea format de lucru, trebuie să fie implicați acționarii ruși – compania „Inter RAO”. Cine ar mai sta în spate? În primul rând, Ministerul Economiei negociază contractele de procurare a energiei, iar ANRE a eliberat licență firmei-căpuşă. „EnergoKapital” este administrată de partenerul lui Evgheni Şevciuk, Iurie Dzeţul, deci sunt implicate și nerecunoscutele autorități din Transnistria.

Ați depus sesizări la Procuratură în privința acestei scheme frauduloase, aveți vreo reacție?

Nicio instituție nu face nimic pentru a investiga tarifele aprobate abuziv de ANRE. Toate instituțiile care reglementează segmentul energetic: Ministerul Economiei, ANRE, dar și Procuratura, Serviciul de Informații și Securitate și Centrul Național Anticorupție, care trebuie să investigheze dacă au fost făcute fraude, toate sunt partajate politic către Partidul Democrat.

Nu este voință politică pentru a clarifica situația. Clar că este interesul PD.

Dacă ANRE va menține tarifele aprobate în luna iulie, ce va fi cu facturile cetățenilor pentru cele două luni în care majorările au fost suspendate?

Nu va fi realizat recalcul în facturi. Între 31 iulie și 4 septembrie, consumatorii au achitat mai scump. Ulterior, au fost taxați la tarifele vechi și din 3 noiembrie, probabil, vom reveni la tariful majorat.

Dar trebuie să ne așteptăm la majorări și mai mari. În luna iulie, în preț nu au fost incluse devierile tarifare și pentru asta putem fi taxați. Operatorul s-a adresat deja la Curtea de Arbitraj.

Mai multe componente la formarea tarifului depind de cursul valutar. Noi nu respectăm legile pe care le-am aprobat. Dacă nu includem devierile tarifare, alți investitori nu o să vină în R. Moldova, iar actualii operatori pot să falimenteze.

O soluție este negocierea cu operatorii: pe ce perioadă de timp să fie împărțite aceste devieri, ca să nu fie un șoc prea mare pentru economie și consumatori. Dacă s-ar include aceste devieri timp de un an, presupun că tariful la energia electrică ar putea crește cu 30%.

Dacă s-ar acumula datorii mari față de producător, există riscul ca R. Moldova să rămână fără energie?

Doi foști conducători ANRE au explicat că pur tehnic nu este posibil să rămânem fără energie. Dacă centrala Cuciurgan își stopează activitatea, energia electrică de pe teritoriul Ucrainei va intra în rețelele noastre, conform legilor fizicii.

Asta presupune că există riscul să avem un colaps și instalațiile electrice nu vor face față situației. Pe lângă acestea, vom efectua un consum nesancţionat de energie din Ucraina. Acest lucru ne poate costa scump, deoarece nu există relaţii contractuale cu partea ucraineană.

Cum ar putea fi depășită această criză din sectorul energetic?

În comun cu mai mulți experți am alcătuit o rezoluție în care am descris problemele din sectorul energetic şi am propus un plan de acțiuni care trebuie înfăptuite de instituţiile statului.

ANRE trebuie să publice toate proiectele de hotărâri privitor la tarife, precum și materialele de analiză care au stat la baza lor. Trebuie format un grup de lucru care să investigheze activitatea operatorilor pe toată durata lor de funcționare. Vom afla unde au avut loc fraude, care componente au fost mai mari decât realitatea și asta, posibil, va permite în final să diminuăm tariful.

O altă soluție sunt compensațiile pentru categoriile de populație cu venituri reduse. Guvernul trebuie să prevadă un ajutor pentru că energia electrică și gazul sunt servicii de primă necesitate.

Dar soluții pe termen lung?

Trebuie să ne diversificăm sursele de energie și să realizăm interconexiunea la piața românească. Dacă noi plătim acum 6,8 cenți pentru un kWh, în România este cu 40% mai puțin.

Din punct de vedere economic, interconexiunea cu România este un proiect fezabil. Asta va permite să avem mai multe surse, să fim mai flexibili când negociem contractele și la energie, și la gaz, să cerem condiții mai bune și să scăpăm de șantajul Rusiei.

Este important și din motive de securitate a statului. De ce nu se lucrează la acest capitol? Pentru că în România este DNA și nu-i posibil să pui intermediari. Informația este transparentă. Pe pagina electronică OPCOM este statistică periodică privind prețurile de comercializare a produselor energetice.

Peste Prut nu este loc de șmecherii pe care le avem cu „EnergoKapital”. Autoritățile noastre nu ar avea beneficii și, dimpotrivă, favorizează schemele de intermediere prin Transnistria.

Interviu publicat în ediția print a Ziarului Național din 30 octombrie.

Autor: Stela Mihailovici
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte