10:28:21 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Elena Dragalin: „Diaspora devine mai INFLUENTĂ, iar piedici se vor pune multe, exemplu fiind schimbarea unui sistem electoral cu altul”

Moldovenii în lume 10.03.2017 12:50 Vizualizări8615 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Elena Dragalin: „Diaspora devine mai INFLUENTĂ, iar piedici se vor pune multe, exemplu fiind schimbarea unui sistem electoral cu altul” Unimedia
Elena Dragalin, președinta Asociației „Moldova AID”


Propunerea guvernării de a schimba sistemul electoral din R. Moldova vine la scurt timp înainte de alegerile parlamentare și înlocuirea unui sistem cu altul se va face la repezeală, fără dezbateri serioase și cu sondaje dubioase, înainte ca lumea să fie informată.

De această părere este Elena Dragalin, președinta Asociației „Moldova AID” din SUA, plecată de peste 20 de ani din R. Moldova.

„Un sistem nou va avea scuze pentru lacune, apoi după ce iar ni se va încălca dreptul la vot la parlamentare, se vor face vizite în diasporă pentru a colecta sugestii de îmbunătățire, care vor fi date la gunoi, ca și acestea de după prezidențiale”, declară, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Elena Dragalin.

Ce-și propune diaspora să facă la offline-ul „Adoptă un Vot”, anunțat pentru această lună la Veneția, aflați din interviul de mai jos.

Dnă Dragalin, Dvs., ca cetățean din diasporă, vă simțiți îndreptățită după acțiunile autorităților de la Chișinău privind votul de la alegerile prezidențiale din toamna trecută?

Alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 au demonstrat o implementare deficientă a sistemului electoral și o atitudine indiferentă, dacă nu chiar ostilă, a autorităților față de votul în diasporă.

Având în vedere că în trecut cetățenii din diasporă nu și-au revendicat drepturile, chiar dacă numărul secțiilor de vot a fost insuficient, iar la unele nu au ajuns buletine, guvernarea a sperat că va fi la fel și în 2016. Dar democrația și activismul civic se învață în timp, iar dosarul „Diaspora vs. Guvernul Republicii Moldova” este o dovadă că lucrurile nu mai pot merge așa ca înainte.

Guvernarea de la Chișinău este constrânsă să întreprindă măsuri pentru a redresa situația sau, cel puțin, să pretindă că o face, în același timp asigurându-se că-și va prelungi viața politică.

Zilele trecute, Partidul Democrat a anunțat că va înregistra un proiect de lege în Parlament cu privire la schimbarea actualului sistem electoral în unul uninominal. Credeți că este necesară schimbarea sistemului electoral din R. Moldova?

Ceea ce îngrijorează este campania de promovare, care vine cu cifre de 80% în susținerea proiectului. Încă puțin și ajungem la 98%, ca pe timpurile sovietice, iar asta înspăimântă. Îngrijorător este și faptul că propunerea vine la scurt timp înainte de alegerile parlamentare și înlocuirea unui sistem cu altul se va face la repezeală, fără dezbateri serioase și cu sondaje dubioase, înainte ca lumea să fie informată.

Știm foarte bine că în sondaje contează ce și cum întrebi și că discuția poate avea loc numai dacă societatea ar fi educată și informată la subiect.

Alarmant este și faptul că cetățenii nu mai cred că de ei depinde ceva. Ei nu văd motiv să participe la discuție, fiind convinși că deciziile se iau de o singură persoană, indiferent de opinia maselor. Mulți preferă să plece din țară decât să lupte cu un regim totalitar, deghizat în unul democratic. Diaspora în așa fel devine tot mai numeroasă, iar țara tot mai săracă.

Diaspora devine și mai influentă în același timp, iar piedici se vor pune multe, exemplu fiind schimbarea unui sistem electoral cu altul, în loc să fie îmbunătățit cel existent.

Un sistem nou va avea scuze pentru lacune, apoi după ce iar ni se va încălca dreptul la vot la parlamentare, se vor face vizite în diasporă pentru a colecta sugestii de îmbunătățire, care vor fi date la gunoi, ca și acestea de după prezidențiale. Și tot așa, prelungim viața holdingului, care acum promovează activ „susținerea” votului uninominal în diasporă.

Eu nu susțin această inițiativă, mai mult ca atât – sunt categoric împotrivă. Și eu tot sunt din diasporă.

Apropo de încălcarea dreptului la vot, cum comentați Dvs. ping-pongul dintre CEC, instanțele de judecată și Curtea Constituțională care și-au pasat de la una la alta responsabilitatea de a examina plângerile cetățenilor aflați peste hotare care nu și-au putut exercita dreptul la vot în toamna trecută?

No comment, cum zic americanii. Atunci când toate sunt la mâna unei persoane, ce diferență ar putea face vreuna dintre ele?

Credeți că erau șanse ca rezultatul alegerilor să fi fost altul, dacă toți cetățenii care au stat la coadă pentru a vota ajungeau să-și exprime opțiunea?

De analiza acestor date ar trebui să se preocupe partidele care au pierdut alegerile. Pentru noi, cetățenii din diasporă, cel mai important lucru este să ne apărăm dreptul nostru la vot.

Atunci când mii de cetățeni s-au prezentat la secțiile de vot, venind de la sute și chiar mii de kilometri, dar nu au putut participa la scrutin, nu s-a mai putut trece cu vederea și s-a dat curs procesului „Diaspora vs. Republica Moldova”.

Sunt voci din actuala guvernare de la Chișinău care afirmă că cetățenii R. Moldova aflați în Occident au fost mai „alintați” la alegeri, fiindcă au fost deschise mult mai multe secții de vot în acea parte a lumii decât în Rusia, de exemplu. Ce răspuns aveți pentru aceste voci?

Dacă sunt astfel de voci, atunci sunt de-a dreptul incompetente. Când vorbim despre dreptul la vot, cetățenii nu pot fi nici alintați, nici pedepsiți. Organele de stat, care ar trebui să fie în slujba poporului, dacă nu ar sluji la stăpân, au obligația de a organiza desfășurarea alegerilor în așa fel, încât fiecare cetățean care se prezintă la urne să-și poată exercita dreptul la vot, indiferent dacă e din New York sau Moscova.

Acestea însă au ignorat precedentul din 2014, când la fel nu au ajuns buletine de vot în unele secții, au ignorat mobilizarea masivă, deși era evidentă, și drept rezultat mii de cetățeni nu și-au putut exercita dreptul la vot, deși s-au prezentat la secțiile de votare.

Adevărul este că la alegerile prezidențiale din 2016 au fost discriminați și cetățenii din Paris, și cei din Moscova, și cei din Londra, și cei din Montreal. Au fost discriminați nu de țările care ne găzduiesc, dar de țara noastră de origine, mai bine zis de guvernanții corupți, care au transformat-o într-o afacere personală.

Mobilizarea diasporei la ultimele alegeri a fost una fără precedent, iar oamenii s-au ajutat unul pe altul ca să ajungă la secțiile de votare. Ce credeți că a determinat acest val de mobilizare a diasporei?

Era și timpul să vină acest val, care sperăm să devină o mișcare continuă. Factori multipli au cauzat mobilizarea diasporei, printre care și situația critică de acasă, când instituțiile de stat sunt subordonate unei persoane, când corupția afectează direct bunăstarea oamenilor, când presa liberă este hărțuită, i se refuză acces la informație și când dezinformarea a luat proporții necontrolabile…

Un alt factor este și comunicarea virtuală, care a permis o mobilizare mai eficientă. Un factor foarte important mai este și numărul mare de tineri, care au venit în diasporă în anii recenți și au propus soluții și metode noi. „Adoptă un Vot” este un exemplu care a învigorat diaspora.

Pe Facebook se anunță un offline „Adoptă un vot” care va fi organizat la Veneția, pe 18 sau 19 martie curent. Ce vă propuneți să discutați în cadrul acestui eveniment?

Offline-ul „Adopta un Vot” este o inițiativă civică, la care ne propunem să discutăm față în față despre provocările cu care ne confruntăm în diasporă și acasă și să venim cu soluții concrete pentru unele probleme identificate.

Ne vom întâlni offline, vom discuta, ne vom cunoaște și vom încerca să facem lucruri frumoase împreună. Este un eveniment inedit, organizat de un grup de inițiativă din mai multe țări, iar comunicarea și planificarea au loc online, în mare parte, fără să ne cunoaștem unii cu alții pe viu.

Agenda este foarte încărcată și include subiecte cum ar fi dreptul la vot și organizarea alegerilor peste hotare, corupția și consecințele ei, situația presei din Moldova, cât și realizarea proiectelor sociale, de caritate, economice și educaționale cu participarea diasporei.

Evenimentul este unul apartinic și autofinanțat de către participanți și de câțiva sponsori, care nu reușesc să vină, dar au dorit să sprijine întrunirea. Vom fi în jur de 180 de participanți din 19 țări, inclusiv din Republica Moldova, România, Rusia, SUA, Canada și mai multe țări din vestul Europei. Sperăm să venim după întrunire cu un mesaj consolidat și cu acțiuni concrete, care să răspundă unor provocări.

Dnă Dragalin, ce mesaj aveți pentru autoritățile de la Chișinău care vor fi responsabile de organizarea viitoarelor alegeri parlamentare din R. Moldova?

Mesajul meu nu este pentru autoritățile de la Chișinău, ci pentru concetățeni. Indiferent de legile pe care le va adopta Parlamentul, noi suntem cei care putem influența rezultatele alegerilor. Prin votul nostru conștient, educat și asumat.

Dnă Elena Dragalin, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md