11:14:03 28.03.2024
Stiri

INTERVIU // Antoaneta Zaharia, actriță la Teatrul Odeon, București: „La Chișinău e o dulceață a vorbei care aduce multă pace”

Actualitate 06.06.2023 09:28 Vizualizări2073 Autor: Irina Nechit
INTERVIU // Antoaneta Zaharia, actriță la Teatrul Odeon, București: „La Chișinău e o dulceață a vorbei care aduce multă pace”


Teatrul Odeon din București a prezentat în una din serile Festivalului Internațional BITEI 2023 spectacolul „Gardenia” de Elżbieta Chowaniec (Polonia), în regia lui Zoltán Balázs (Ungaria). Personajele din această piesă sunt femei din patru generații ale unei familii, ele își spun povestea la aceeași vârstă, 33 de ani, arătându-ne cum istoria le-a influențat destinele începând cu cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Spectacolul „Gardenia” este produs în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, ajuns la a treia ediție, co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene 2017-2020. Participarea Teatrului Odeon din România la BITEI a fost posibilă datorită sprijinului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Din distribuția „Gardeniei” fac parte actrițele Antoaneta Zaharia, Paula Niculiță, Simona Popescu, Ioana Mărcoiu. Ziarul NAȚIONAL vă propune un interviu cu Antoaneta Zaharia, actriță și dramaturg din București.

Irina Nechit: Dragă Antoaneta Zaharia, cum v-a părut Chișinăul în perioada Festivalului BITEI?

Antoaneta Zaharia: Chișinăul e un oraș cald și frumos. Nu am prins teii în floare, dar atmosfera e tare plăcută. Orașul e curat, bulevardele – largi, fără agitația mașinilor.

Ileana Cosânzeana și Făt-Frumos mi-au apărut peste tot, pe chipurile tinerelor și tinerilor. Femeile sunt foarte feminine și îngrijite, delicate și bărbații sunt frumoși.

M-a bucurat să vad că, în Chișinău, Ștefan cel Mare e și Sfânt.

Mi-a plăcut să ascult cum vorbesc oamenii, e o dulceață a vorbei care aduce multă pace.

Mulțumim pentru cuvinte elogioase.

E o bucurie pentru mine să revin la Chișinău. Aici am mâncat și căpșune cu gust de căpșune, ele mi-au amintit de gustul copilăriei.

În București adesea căpșunele sunt roșii, dar au gust de castravete. La noi sunt multe magazine, multe produse, unele de calitate, altele doar cu o poleială mai lucioasă, nu știu cât de sănătoase sunt.

Ce impresie v-a lăsat publicul de la Chișinău?

Spectatorii au aplaudat cu drag. Erau emoționați… Au fost foarte primitori!

Ați auzit în copilărie cuvântul Basarabia? Ce se vorbea în familie despre Basarabia?

Da, tot timpul se vorbea. Basarabia e țara noastră, așa se spunea. Bunicul meu a fost în cel de-al Doilea Război Mondial. A trecut dincolo de Prut…A luptat și cu nemții, și cu rușii. Pe bunicul îl chema Alexandru Zaharia, a trăit în comuna Vidra, județul Ilfov.

Eu m-am născut în București, părinții mei veniseră în capitală din comuna Vidra. Mama a fost învățătoare. Tata era polițai, dar îi plăcea teatrul – a dat și el la teatru în tinerețe.

De când activați la Teatrul Odeon? Cum vă simțiți pe această scenă?

Din 2003 activez la Odeon. Sunt actriță și am scenă – asta e mulțumirea mea.

Am colegi foarte buni actori, e o mare bucurie să joc cu ei.

Ce gânduri aveți privind șansele de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană?

E o deschidere pe care o doresc R. Moldova. Integrarea europeană va veni și ea cu costurile de rigoare, dar e o mare deschidere.

Ca simplu cetățean se poate călători, veți avea acces la cultură, vor apărea posibilități de dezvoltare.

În spectacolul „Gardenia” e prezent, indirect, războiul. Cum vă stăpâniți frica de război?

Dumnezeu cu mila. Eu nu mă pricep la politică… Nu mă gândesc la război cât timp nu aud bombe și împușcături.

Nu aș vrea să fiu expusă cu familia mea sau cu orașul meu acestei nenorociri.

Am trei copii.

Bineînțeles că sunt îngrijorată și chiar scriu despre obsesia războiului în una din cele mai recente piese ale mele, se numește „Ultimii naivi ai acestei rase pe cale de dispariție”.

Mai am și alte texte dramatice, am multe manuscrise. Tocmai am montat un text de-al meu la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești. Tot acolo voi avea un proiect de spectacol pentru copii, „Ciao bella”.

Felicitări pentru participarea la Festivalul BITEI, ediția a 13-a, și vă mai așteptăm la Chișinău!


Repere biografice: Antoaneta Zaharia a absolvit Academia de Teatru și Film, București, Facultatea de Teatru, secția actorie, clasa prof.univ. Alexandru Repan.

Din 2003, actriță la Teatrul Odeon
2002 – membru fondator al companiei ENTRACTE
1997–2003 – actriță la Teatrul Bulandra

2008, Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească, Ziua Perfectă
2010, „Ciao bella”,regia și textul Antoaneta Zaharia, spectacol jucat la Teatrul Godot, Teatrul de Sufragerie, Teatrul la Cinema, Teatrul de vară Saturn, Bistro Brașov, Caffe Deko, Teatrul din Pitești

Nominalizare la Premiul Uniter pentru Cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Ecaterina din „Soldatul de ciocolată”, 2017
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul Comediei Românești – festCO, 2014, pentru rolul din spectacolul „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia Alexandru Dabija


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md