10:53:18 21.04.2021
 
Stiri

Amenzi-RECORD de peste 91 de MILIOANE de lei pentru patru agenți economici din R. Moldova. Înțelegere de CARTEL timp de cinci ani la rând pe piața produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților: „Are loc o redistribuire a pieței”

Actualitate 06.04.2021 11:30 Vizualizări523 Autor: Ziarul National
Amenzi-RECORD de peste 91 de MILIOANE de lei pentru patru agenți economici din R. Moldova. Înțelegere de CARTEL timp de cinci ani la rând pe piața produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților: „Are loc o redistribuire a pieței”


Și-au coordonat în ultimii cinci ani prețurile la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți de marca „Bayer” și „Belchim” pe teritoriul R. Moldova, acestea fiind mult mai mari decât în România sau Ucraina, iar Consiliul Concurenței i-a taxat pentru înțelegeri de cartel, aplicându-le cea mai mare amendă administrativă în istoria republicii.

De partea cealaltă, agenții economici amendați acuză că s-ar încerca eliminarea acestora și redistribuirea pieței respective.

Recent, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA „Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91,034 de milioane de lei pentru înțelegeri de cartel și stabilire directă și indirectă a prețurilor de vânzare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca „Bayer” și „Belchim” pe teritoriul Republicii Moldova.

În decizia Consiliului de face referire insclusiv la e-mailuri expediate între aceste companii cu privire la liste de prețuri coordonate.


Potrivit Consiliului Concurenței, prețurile la produsele similare vândute pe teritoriul României și Ucrainei sunt cu aproximativ 28 - 43% mai mici decât în Republica Moldova.

În același timp, cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor cinci ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, iar consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe.

Valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015 - 2020 pe această piață se ridică la aproximativ 190 de milioane de lei.

Prin urmare, CÎ „Agrostoc” a fost amendată cu 32 580 712 lei, SRL „Diazchim” - cu 28 225 971 de lei, SRL „Bioprotect” - cu 22 695 654 de lei, iar SA „Fertilitatea-Chișinău” - cu 7 531 622 de lei.

Reprezentanții acestor agenți economici au negat astăzi, într-o conferință, faptul că și-ar fi coordonat prețurile în ultimii cinci ani la produsele fitosanitare și fertilizanți.

Potrivit lui Roman Chetruș de la SA „Fertilitatea-Chișinău”, ceea ce se întâmplă ar fi de fapt o tentativă de redistribuire a acestei piețe, cu eliminarea din peisaj a agenților economici consacrați în acest domeniu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md