20:43:38 19.07.2018
 
Stiri

Instituțiile vamale din România și R. Moldova au ACTUALIZAT Planul de colaborare. Când urmează să fie instituit primul punct de CONTROL comun la frontieră

Știri 12.01.2018 13:20 Vizualizări760 Autor: Ziarul National
Instituțiile vamale din România și R. Moldova au ACTUALIZAT Planul de colaborare. Când urmează să fie instituit primul punct de CONTROL comun la frontieră

Implementarea Planului de colaborare bilaterală, reabilitarea infrastructurii celor mai solicitate puncte de trecere a frontierei și instituirea controlului comun au constituit principalele subiecte discutate recent de directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Marius Atomei, director deneral al Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Vamală in România, desfășurată la Biroul Vamal Albița.

Potrivit Serviciului Vamal, în cadrul discuțiilor părțile și-au reconfirmat angajamentul de a depune eforturi susținute în vederea accelerării proceselor de implementare a celor două proiecte menite să degajeze fluxurile de la frontieră.

Este vorba despre conceptul controlului comun, preconizat în primă fază pentru „Cahul-Oancea” și reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere „Leușeni-Albița”, „Sculeni-Sculeni” și „Giurgiulești-Galați”, care urmează a fi realizată în cadrul Programului Operațional România – R. Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Guvernele celor două state beneficiare.

Părțile au mai convenit să dezvolte noi mecanisme de schimb al informațiilor, astfel încât să fie asigurată o monitorizare strictă a tuturor tipurilor de mărfuri care tranzitează frontiera comună în vederea prevenirii eventualelor fraude vamale.

De asemenea, reprezentanții celor două instituții au agreat necesitatea creării unui mecanism privind schimbul de date referitoare la cererile de restituire a TVA la ieșirea din România, pentru bunurile cu o valoare mai mare de 300 de euro. Prin această măsură se urmărește excluderea cazurilor de solicitare neîntemeiată a scutirilor prevăzute de legislația comunitară, dar și prevenirea eschivării de la plata taxelor vamale pentru bunurile introduse pe teritoriul R. Moldova.

Cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea optimizării schimburilor de informații privind scanările efectuate, fapt ce ar permite exploatarea echipamentelor de scanare doar în baza analizei de risc și a informațiilor parvenite. Iar în cazul consemnării unei fraude, părțile au obligația de a se informa reciproc despre ilegalitatea depistată în scopul profilării indicatorilor de risc la nivel local și regional, se mai arată în comunicatul Serviciului Vamal.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Artur 12.01.2018 13:59

Așteptăm și noi să vedem mai rapid puncte unice de trecere, astfel le va scurta timpoul în juamte oaenilor dar și agenților economici care importă marfa de peste hotarele țării.

timofei 12.01.2018 14:18

de cand Moldova a inceput colaborarea cu Romania, au scazut cazurile de contrabanda, si vama a adus cu peste 1.4 miliarde lei mai mult la buget decat in perioada pana la 2016!

Alex M. 12.01.2018 15:53

Suntem tot mai aproape de frati nostri.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md