04:40:39 10.07.2025
Stiri

Instituțiile de drept discută provocările traficului de ființe umane și noile forme de criminalitate la ședința Procuraturii Generale

Actualitate 08.07.2025 15:29 Vizualizări612
Instituțiile de drept discută provocările traficului de ființe umane și noile forme de criminalitate la ședința Procuraturii Generale

La 7 iulie 2025, sediul Procuraturii Generale a găzduit ședința Consiliului coordonator al organelor de drept cu atribuții în combaterea traficului de ființe umane, constituit pe lângă Procurorul General, conform art.11 din Legea nr.241/2005. În cadrul întâlnirii, au participat reprezentanți ai Procuraturii Generale, ai Ministerului Justiției, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, precum și ai subdiviziunilor specializate ale MAI, cum ar fi Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, CCTP și CCCC. Aceștia au evaluat progresele și dificultățile în implementarea obiectivelor stabilite anterior.

Pe agenda întâlnirii au fost subiecte esențiale, inclusiv dinamica fenomenului traficului de ființe umane în 2024 și începutul anului curent. S-au discutat noile forme de manifestare a infracționalității. Investigarea include și folosirea criptomonedelor, a platformelor descentralizate și a rețelelor digitale în recrutarea și exploatarea victimelor. Riscurile implicării persoanelor publice în migrația ilegală și traficul de persoane au fost de asemenea discutate. Pe de altă parte, s-a pus accent pe specializarea procurorilor după reorganizarea din aprilie 2025 și pe consolidarea capacităților Biroului Antitrafic și al investigării crimelor cibernetice din cadrul PCCOCS.

Evaluarea impactului reorganizării structurilor MAI asupra eficienței investigațiilor în domeniul traficului de ființe umane, alături de identificarea vulnerabilităților actuale de securitate națională, provocate de migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră organizată, au fost și ele abordate. Procuratura Generală a subliniat cât de importantă este o abordare coordonată, axată pe specializare funcțională, schimb de informații rapide și mecanisme de intervenție promptă. Totul pentru a eficientiza procesul de investigare și urmărire penală a acestor infracțiuni, cu respectarea drepturilor victimelor.

Participanții și-au reafirmat angajamentul față de consolidarea cooperării între instituții. Au agreat și implementarea unor acțiuni concrete pentru intensificarea eforturilor comune, în concordanță cu prioritățile strategice ale Republicii Moldova în domeniul justiției, protecției drepturilor omului și securității naționale.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte