20:18:19 09.05.2025
Stiri

Instabilitatea politică din România amenință finanțarea externă și amplifică presiunile economice

Actualitate 09.05.2025 10:55 Vizualizări317
Instabilitatea politică din România amenință finanțarea externă și amplifică presiunile economice

Criza politică din România și întârzierile potențiale în răspunsul politic la dezechilibrele economice, ca urmare a colapsului guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea afecta sursele de finanțare externă, estimează S&P Global.

Banca centrală a României a intervenit joi pentru a stabiliza leul, într-un context de creștere a costurilor de împrumut. Aceasta a venit după victoria candidatului de extremă dreaptă, George Simion, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Acest eveniment a adâncit criza politică în a doua cea mai mare economie din Europa Centrală. Euroscepticul Simion a câștigat primul tur al scrutinului de duminică, forțând astfel demisia premierului de stânga, Marcel Ciolacu, și dezintegrarea guvernului de coaliție pro-occidental.

S&P Global subliniază că principalul risc pentru România, care deține cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB, este finanțarea deficitelor mari până în anul 2026. Aceasta, în contextul unui impas politic prelungit și al încetinirii creșterii economice. "Accesul guvernului la piața de euroobligațiuni a slăbit, determinând presiuni asupra cursului de schimb și pieței interne de obligațiuni", a declarat S&P Global. "De asemenea, politicile eleborate ineficient pot face ca fondurile UE, în special cele din cadrul Facilității pentru redresare și reziliență, să fie mai dificil accesibile", avertizează agenția.

Economia României a înregistrat o creștere de doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm din perioada pandemiei COVID-19, creșterea încetinind în fiecare an din 2021. Joi, un grup important de angajatori a precizat că criza politică poate împinge țara în recesiune. Leul, care a ieșit marți din intervalele strânse în care s-a menținut timp de trei ani, și-a redus pierderile săptămânale sub 3%, dar rămâne peste pragul cheie de 5 lei pentru un euro.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut aproximativ cu 100 de puncte de bază de la începutul săptămânii, atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022. Sondajele indică faptul că Simion, candidatul dreptei extremiste, ar câștiga turul al doilea din 18 mai. Indiferent de rezultat, politicile din România ar deveni mai fragmentate, mai instabile și mai ineficiente în lunile următoare, potrivit S&P Global.

"Acest lucru ar putea duce la o creștere economică mai lentă și la rezultate fiscale și externe mai slabe decât ipotezele noastre deja pesimiste", avertizează agenția. S&P Global a menționat că scenariile sale post-electorale includ un guvern minoritar instabil, care ar putea încerca să impună măsuri de consolidare fiscală. O decizie de a convoca alegeri parlamentare anticipate ar amâna și mai mult reducerile bugetare și ar pune presiune asupra eforturilor de refinanțare, în timp ce un al treilea scenariu prevede formarea unui guvern de uniune cu susținere suficientă pentru stabilizarea fiscală.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte