INOVAȚIE // „Arma” fermierilor împotriva furiei naturii


După ce timp îndelungat fermierii moldoveni ridicau neputincioși din umeri atunci când își vedeau roada distrusă de îngheț sau grindină, acum se arată optimiști
„La 5 dimineața am alergat în câmp, am îngenunchiat lângă butucii de viță-de-vie și strângeam de pe jos bobițele distruse de grindină. Bărbat în toată firea, nu mă gândeam că poate să te cuprindă așa un soi de disperare. Am îngrijit de tot ca de niște copilași. Problema e că nu ai cu cine să lupți”, își amintește Ion Loghin din Cahul. Fermierul este primul viticultor din R. Moldova care a decis să nu mai stea cu mâinile în sân și să lupte cu cea care părea până acum de neînvins – furia naturii.
Din cauza grindinei, a pierdut toată roada
Ion Loghin deține în satul Pelinei din Cahul 25 de hectare de viță-de-vie și spune, mai în glumă, mai în serios, că se simte de parcă ar fi una cu frunza și strugurele. Își amintește cu amar în glas de anul 2012 când, din cauza grindinei, a pierdut toată roada, iar butucii în mare parte erau doborâți de „pietrele ucigașe”. Potrivit lui Ion Loghin, durerea pe care a simțit-o atunci a fost cel mai puternic imbold ca să caute ieșire din situație. I se părea incredibil când a auzit acum doi ani că există armă împotriva stihiilor naturii sau mai mult - că aceasta poate ajunge și în R. Moldova.
A descoperit „arma”
Astfel, a ajuns ca în această vară să reușească să își vadă „copiii” sub o „umbrelă protectoare”. „Datorită proiectului Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Agricolă (ACED) finanțat de SUA, am instalat plasă antigrindină pe o suprafață de un hectar. Cheltuielile pentru o astfel de „minune” sunt de 50 de mii de lei, însă merită fiecare bănuț, pentru că noi trebuie să mai luăm ochii de la sapă și să privim ce fac americanii sau europenii. Să vă spun despre avantajele acestei tehnologii: în afară de faptul că nu mai stau cu spaima că grindina va face iar prăpăd în vie, păsărelele din pădurea alăturată nu mai pot să ciugulească bobițele, fapt de la care înainte aveam mari bătăi de cap. În plus, în interiorul plasei se păstrează un climat aparte, care îi dă o savoare și un gust și mai pronunțat, și mai deosebit poamei. Substanțele cu care stropim vița-de-vie se păstrează mai mult și, astfel, efectul este îndelungat. Drept consecință, nu stropim atât de des. După instalarea plasei, strugurii sunt ca din revistele cu reclame”, afirmă, vesel, viticultorul.
Prima plasă antigrindină instalată în R. Moldova
Ion Loghin spune că a pus pe cântar nu doar avantajele utilizării plasei antigrindină, dar și „dezavantajele” și, fiind primul care a apelat la această soluție, vrea să transmită și altor agricultori din experiență. „Singura incomoditate, dacă pot să o numesc așa, este creată de faptul că pentru a efectua lucrările la vița-de-vie, specifice acestei perioade, este necesar ca plasa să fie scoasă. Toamna se scoate, iar primăvara se instalează din nou. Este mai ușor la instalat. Patru persoane au reușit într-o jumătate de zi. În schimb, îți ia două zile ca să o scoți. Nu putem numi acest lucru un dezavantaj, dar este bine ca producătorii să știe cât mai multe informații despre această inovație și să îndrăznească să privească spre viitor cu încredere, nu să-și spună de fiecare dată: „Poate anul acesta prăpădul mă va ocoli”, a mai spus Ion Loghin.
Visul și durerea viticultorului de la Pelinei
Viticultorul are un vis, dar și o durere. Vrea ca să vadă agricultura din R. Moldova adusă la un nivel înalt, să vadă în fiecare grădină „o părticică din Europa”, iar în inimile tinere de acum să nu dispară cu totul dragostea pentru pământ și agricultură. De asemenea, Ion Loghin susține că în prezent fermierii se află în vremuri de restriște, când nu își imaginează că pot continua fără Rusia, singura piață spre care s-au orientat până acum, dar, în același timp, conștientizează beneficiile unei piețe civilizate, cum ar fi cea a UE. „Aceste inovații sunt calea spre dezvoltare, spre accederea pe piața UE și acum este nevoie mai mult decât oricând de suportul statului. Autoritățile trebuie să conștientizeze că fără ajutorul lor nu vom rezista”, a afirmat agricultorul.
Crește interesul pentru tehnologiile inovatoare de protecție în agricultură
Expertul în cadrul proiectului ACED, Eugeniu Gudumac, susține că instalațiile antigrindină și antiîngheț sunt tehnologiile inovatoare aduse recent în R. Moldova, dar care sunt o salvare pentru mulți agricultori. „Dacă anul trecut vorbeam despre trei livezi protejate prin astfel de instalații, acum sunt vreo zece. Agricultorii noștri trebuie să conștientizeze că, dacă își doresc să facă agricultură performantă, afaceri profitabile, aceste investiții sunt absolut obligatorii. An de an riscul la care sunt supuse culturile noastre crește din cauza încălzirii globale, iar cei care investesc în tehnologii avansate de protecție au numai de câștigat”, a declarat expertul.
Menționăm că, din cauza ploilor cu grindină din 5 august curent, au fost afectate 1 700 de hectare de culturi agricole, cel mai mult fiind afectate culturile de floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, dar și suprafețe mari de vii și livezi.
MAIA: „Este necesară o atitudine revoluționară a fermierilor față de tehnologiile noi”
Cei care doresc să beneficieze de instalțiile antiîngheț și antigrindină pot să apeleze la subvențiile oferite de stat. Astfel, de doi ani, prin intermediul Măsurii 3, sunt acordate subvenții de 50 de mii de lei la hectar pentru instalațiile antiîngheț și 80 de mii de lei la hectar pentru cele antigrindină. Deși valoarea acestora este una considerabilă, cei care apelează la astfel de subvenții sunt foarte puțini. „Dacă intrăm în pielea producătorilor mici, atunci ne dăm seama că avem nevoie să facem investiții, să avem mijloace circulante și atunci aceste instalații nu ni se par așa de importante, banii noștri fiind direcționați spre alte necesități. O altă problemă este că aceste tehnologii sunt noi și nu toți știu despre aceste oportunități, specialiștii ACSA fiind cei care aduc la cunoștință fermierilor informațiile despre aceste instalații. Totuși, dacă dorim să venim cu fructe și legume de calitate, cu un aspect impecabil, să facem față concurenței pe piața UE, va trebui să avem o atitudine revoluționară față de noile tehnologii, să ne schimbăm mentalitatea și să aplicăm aceste metode inovatoare de protecție”, a declarat reprezentantul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Marin Grama.
Potrivit datelor Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, anul trecut au fost înregistrate trei dosare pentru obținerea subvențiilor în vederea instalării sistemelor antiîngheț și antigrindină, iar în acest an – șapte dosare.













































































