12:44:59 02.06.2020
 
Stiri

INIȚIATIVĂ // Basarabenii ar putea alege doi deputați și un senator din Parlamentul României: R. Moldova ar putea să devină circumscripție electorală separată la alegerile din România

Știri 23.09.2019 14:18 Vizualizări1102 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Basarabenii ar putea alege doi deputați și un senator din Parlamentul României: R. Moldova ar putea să devină circumscripție electorală separată la alegerile din România News.ro


Deputaţi de la Partidului Social Democrat, ai Partidului Mișcarea Populară și ai minorităților au depus un proiect de lege la Senatul din România care prevede adăugarea unei circumscripţii electorale pentru românii cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova. Numărul de circumscripţii electorale creşte de la 43 la 44, transmite Romanian Global News.

Potrivit proiectului de lege, circumscripţia electorală pentru Republica Moldova va avea un mandat de senator şi 2 mandate de deputaţi.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii Constantin Codreanu (PMP), Solomon Adrian (PSD) şi de Silviu Vexler ( FCER minorităţi) şi depusă la Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Articolul 4 din Legea 208 din 2015 pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP se modifică, fiind adăugată încă o circumscripţie electorală pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, numărul de crisumscripţii electorale fiind acum de 44, în loc de 43.

Potrivit proiectului de lege, pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti, o circumscripţie distinctă pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, alţii decât cei cu reşedinţa în Republica Moldova. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 44. Denumirea, numerotarea şi numărul de mandate aferent circumscripţiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege.

De asemenea, se va forma un birou electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în Republica Moldova.

Pentru organizarea procesului electoral funcţionează în mod permanent Autoritatea Electorală Permanentă, care emite hotărâri, decizii şi instrucţiuni. În perioada organizării alegerilor se formează Biroul Electoral Central, birouri electorale de circumscripţie la nivel judeţean, al municipiului Bucureşti, oficii electorale de sector, în cazul municipiului Bucureşti,un birou electoral de circumscripţie pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova şi un birou electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi birouri electorale ale secţiilor de votare.

După adăugarea circumscripţiei electorale cu numărul 43, pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova, circumscripţia electorală pentru românii cu reşedinţa în afara ţării, alta decât Republica Moldova devine numărul 44, cu 2 mandate de senatori şi 4 mandate de deputaţi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md